szép udvar és kutyatartás: nem zárják ki egymást!

2019. szeptember 11.
Profi trükkök állatbarát hobbikertészeknek, hogy a kertben a kutyus mellett a fű, a cserjék és a veteményes is jól érezzék magukat.

szép udvar és kutyatartás: nem zárják ki egymást!

a veteményes védelmében

Nem fogjuk megbánni, hogy beengedtük a kutyát a kertbe, ha az ágyások közt kialakítunk egy, vagy akár több speciális „kutyaútvonalat”, vagyis kedvencünk méreteinek megfelelő apró ösvényt. Ha szabadon sétálhat a veteményesben – persze némi oktatás és szoktatás után –, valószínűleg jóval kevésbé érez majd késztetést arra, hogy a féltve őrzött palántáink közt garázdálkodjon.

Amennyiben helyhiány miatt erre nincs lehetőségünk, szintén jó ötlet lehet dróthálóval védeni a növényeket. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a túl vékony háló nem a legalkalmasabb, mivel a kutya könnyen beleszaladhat. Ahhoz, hogy a védőréteg a kutya számára is feltűnő legyen, “feldíszíthetjük” például színes szalagokkal. Szintén okos, „kutyabiztos” módszer az emelt ágyás vagy a konténeres növények tartása.

Ugyanakkor a veteményesen túl is bátran ültethetünk a kutyabarát kertbe. A margaréta, a fás bazsarózsa, a terülő lángvirág, a ligetszépe, a vasfű, a menyecskeszem, a gyepliliom, az orosz tárkony mind-mind életerős növények, bírják a gyűrődést. A cserjék közül pedig elsősorban a nyári orgona, a fanyarka, a jezsámen, a som, az orgona, a hólyagvessző, a birs és a fenyőfélék élnek és virulnak kutya mellett is.

csak a „strapabíró” gyep

Ha át is adjuk a kutyának a ház körüli terepet, utána nem feltétlenül kell arra panaszkodnunk, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb. Egyes számú megoldásként válasszunk ún. sport fűmagkeveréket, ami jóval vastagabb szerkezetű fűtakarót eredményez.

A fű védelmében hasznos trükk lehet a vakondháló használata, főleg akkor, ha a kutyánk vadász- vagy kotorékeb, vagyis gyakrabban hajlamos ott ásni, ahol megérzi a vakondot. A vakondháló abban is segítség lesz, hogy a föld alatt tartja a vakondot, ami így kevésbé tesz kárt a gyepben.

Arra azonban készüljük fel, hogy míg tavasszal és ősszel a megfelelő öntözés és tápanyag adagolás mellett a gyep nagy eséllyel szép lesz, a nyári időszakban valamivel többet kell ezért küzdeni. A kutya vizelete és a tűző nap kombinációja könnyen hagyhat sárga foltokat. Erre megoldást jelenthetnek azok az állatorvosi szerek, melyek csökkentik a kutya vizeletének PH-ját. Természetesen minden ilyesminek alaposan nézzünk utána és konzultáljunk állatorvossal, mielőtt bármit is beadnánk a kutyánknak!

adjunk terepet az ásásnak!

A felesleges küzdelmek elkerülése érdekében hozzunk létre egy kijelölt terepet a kertben, ahol a kutyánk bátran kiélheti az ásószenvedélyét. Ehhez nyugodtan mintául vehetjük a kutyafuttatók homokozóit, hogy az otthoni gyep még hónapok, évek elteltével se hasonlítson egy aknamezőre.

mert a kutyának is kell egy kényelmes búvóhely

Akárcsak nekünk, a kutyának is ugyanúgy szüksége van egy védett, biztonságos zugra, ahol kipihenheti magát. Hogy ne a hinta, a lakás vagy a kert bármely óvott területe legyen ez a hely, érdemes beruházni egy jó kutyaházra. A legjobb, ha ez valamelyest fedett, bélelt és rendelkezik olyan fedéllel, ami véd az esővel és a nappal szemben.

 tipp!

Ha kutyusunk a téli zimankóban is a kertben tölti az éjszakákat, akkor ehhez kapcsolódóan további hasznos tanácsok ide kattintva olvashatóak. Több, mint hálásak lesznek kis barátaink érte!

Tartsd egyaránt biztonságban otthonodat, kertedet és négylábú barátodat! Válaszd a minimum 25% kedvezménnyel online megköthető K&H lakásbiztosításokat, melyhez bankfiókjainkban kiegészítő kisállat-biztosítást is igényelhetsz!


Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás