biztosító váltás - így válts lakásbiztosítást

biztosítsd megfelelően otthonodat! nézd meg az elérhető kedvezményeket!
2023. december 07.
A lakásbiztosításodat nemcsak évente érdemes felülvizsgálni, hanem olyan esetben is, amikor valami lényeges változás következik be az életedben. Ez lehet például költözés, lakásfelújítás, nagyobb értékű berendezési tárgy vagy értékesebb elektronikai eszköz vásárlása. Sőt, ha rendszeresen ellenőrzöd az aktuális ajánlatokat, kedvezőbb díjakat és jobb feltételeket is elérhetsz. Ám mielőtt a váltásra rászánnád magad, érdemes bizonyos dolgokat átgondolni, mérlegelni. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat!

(A cikk tartalma frissült: 2024.05.29.)

Lakásbiztosítás váltás
 

így igazodj el a lakásbiztosítás útvesztőjében

mit jelent a biztosítási összeg és hogyan állapítják meg?

A biztosítási összeg az a biztosítási kötvényben feltüntetett maximális összeg, melyet a biztosító a biztosítási esemény bekövetkezésekor kifizethet.

mit jelent az alul- vagy túlbiztosítás és a többszörös biztosítás?

többszörös biztosítás

Érdemes utánanézni, hogy a társasház biztosítása pontosan mire terjed ki, hogy arra a saját lakásbiztosításodat már ne terjeszd ki.

túlbiztosítás

Túlbiztosítást okozhat az, ha magasabb összegre becsülöd a vagyontárgyaid, mint azok újrabeszerzési vagy újjáépítési értéke, így magasabb lesz a biztosítási díjad, míg egy káreset alkalmával a biztosító a vagyontárgy új értékének megfelelő összeget fogja csak megtéríteni.

alulbiztosítás

Az alulbiztosítás azt jelenti, hogy adott vagyontárgy új értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összegét. Ekkor a biztosító a kárt csak arányosan téríti meg, mégpedig olyan mértékben, ahogy a tényleges érték aránylik a biztosítási összeghez, vagyis ilyen esetben kevesebb pénzt fogsz kapni a biztosítótól, mint amennyi károd keletkezett.

Annak érdekében, hogy elkerüld az alul- vagy a túlbiztosítást és ne érjen kellemetlen meglepetés egy biztosítási esemény bekövetkezése esetén, érdemes egyeztetned egy biztosítási szakértővel.

kötelező-e önrészt vállalni a lakásbiztosítás megkötéséhez?

Nem minden biztosító ragaszkodik a lakásbiztosítás megkötésekor önrész vállalásához, illetve néhány biztosító csak egyes kiegészítő biztosításoknál írja elő az önrészvállalást.

mit jelent az értékkövetés?

A biztosító minden évben az árszínvonal változásához igazítja a biztosítási szerződés biztosítási összegeit, amellyel biztosítja a biztosítási összegek értékkövetését. Az évforduló előtti 45-dik napig kapni fogsz egy értesítőt, amely a következő egy éves biztosítási időszakra vonatkozó biztosítási összegeket és díjakat tartalmazza. Ezzel kapcsolatos észrevételeidet az évforduló előtt kell a biztosítóval egyeztetned.

Ugyanakkor nem szükséges megvárnod az évfordulót, te is bármikor kezdeményezheted a biztosítási összeg módosítását. Amennyiben például már rendelkezel K&H lakásbiztosítással, és módosítani szeretnéd a biztosítási összeget, akkor ezt megteheted a hozzád legközelebb elérhető helyi képviselőnknél, vagy a K&H Bank személyes ügyfélpontjain.

milyen ingatlanra köthetsz lakásbiztosítást?

Azt, hogy milyen ingatlanra lehet lakásbiztosítást kötni, a biztosító határozza meg. Érdemes több biztosítót is megkeresned – már csak a kedvezőbb ajánlat elérése érdekében is.

A társasházi lakásokra és családi házakra mindenhol köthetsz biztosítást. Fontos, hogy a melléképületeket (garázs, tároló) is biztosíthatod. A vályogházat viszont már eltérően ítélik meg. A legtöbb biztosítónál nem köthető vályogházra, vagy részben vályog falazatú házra biztosítás. Külön kategóriát képez az építés alatt álló ingatlan, amire külön építési biztosítást köthetsz.

A lakásbiztosítás fedezete érvényes lehet medencére, akár térburkolatra, sőt, kerti bútorra, dísznövényre és háziállatra is. A K&H Biztosítónál ezekre is köthetsz biztosítást!

Amire általában nem terjed ki a lakásbiztosítás, az a fóliasátor, üvegház, földbe vájt kikövezetlen falú építmény, ipari és kereskedelmi épület. De ide tartozik a készpénz-helyettesítő eszközök köre (betétkönyv, értékpapír), illetve a számítógépes adathordozón tárolt adat is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az említett dolgokat nem biztosíthatod, csak éppen nem a lakásbiztosítás keretén belül, és nem mindegyik biztosítónál.

mi történik a lakásbiztosítással, ha eladod az ingatlant?

Ha szeretnéd felmondani a lakásbiztosításodat, mert az ingatlant eladod, akkor a biztosítási díj a biztosítási szerződés megszűnésének napjáig illeti meg a biztosítót. Ingatlan eladása miatti szerződés megszüntetéséhez a birtokbaadási jegyzőkönyv másolatára lesz szükség, ezt kell eljuttatnod a biztosítóhoz.

milyen káresetekre lehet lakásbiztosítást kötni?

A lakásbiztosítás általában kiterjed egy sor gyakori biztosítási káreseményre, amelyek például a következők:

 • tűzeset
 • viharkár
 • jégkár
 • földrengés
 • vezetékes vízkár
 • villámcsapás
 • épületüveg-törés

Ezen felül a K&H-nál kiegészítő biztosítást köthetsz többek között az alábbi eseményekre is:

 • kényelmi csomag: pl. zárcsere költségei, okmányok újra-beszerzésének költségei, a fagyasztott élelmiszerek áramkimaradás miatti kára
 • betöréses lopás, rablás
 • háztartási gépek törése és rövidzárlat kára
 • füst és korom által okozott károk
 • tetőbeázás
 • vakolatkár
 • különleges üvegek törése (tükör, tükörcsempe, zuhanykabin üveg)
 • vállalkozói tevékenység vagyontárgyaira
 • kisállat balesetére vagy betegségére
 • túlfeszültség következtében a számítástechnikai, telekommunikációs eszközök, híradástechnikai készülékek kárára
 • munkanélküliség esetére
 • szabadon tárolt ingóságokban (kerti bútorok, hintaágy, kerti gyerekjáték, ruhaszárító, kerti grillsütő stb.) okozott vihar, jégeső és hónyomás, továbbá, lopás károkra           

Ez egy valóban hosszú lista, de jól jelzi, hogy a lakásbiztosításkötés nem olyan egyszerű dolog, sok dologra érdemes figyelned.

mikor érdemes a lakásbiztosítás váltás mellett döntened?

Amennyiben másik biztosítóhoz szeretnél átmenni, akkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy a meglévő lakásbiztosításodat mikor mondhatod fel.

Eddig a határozatlan időre kötött, lakás célú ingatlan biztosítást nem lehetett bármikor felmondani, meg kellett várni az évfordulót ahhoz, hogy megléphesd a váltást. Ez a lehetőség a továbbiakban is megmaradt, de egy 2023. évi kormányrendelet értelmében ugyanakkor 2024-től - a rendes felmondási lehetőségen túl - lehetőséged van az évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondásra is: minden év márciusában, írásban, indoklás nélkül költségmentesen megteheted ezt.

mire érdemes figyelned a biztosító váltásnál?

Mielőtt másik biztosítóra bíznád magad, célszerű tisztában lenned néhány tényezővel. Ha több biztosítással is rendelkezel ugyanannál a társaságnál, akkor nagy valószínűséggel kedvezményben is részesülsz. Ha a lakásbiztosításodat az éves felmondási időszak alatt másik biztosítóhoz viszed, akkor számolnod kell azzal, hogy módosulhat a többi konstrukció díja.

Ugyancsak problémát jelenthet, ha hűségidőszak vonatkozik rád, hiszen, ha ezen időszak letelte előtt váltasz, akkor a kedvezményeket vissza kell fizetned.

Némi ügyintézést igényelhet, ha hitel esetén a biztosításra hitelbiztosítéki záradék van bejegyezve, hiszen ebben az esetben az új biztosításra a meglévő hitel adatokat fel kell vezetni, illetve az új biztosítási dokumentumokat be kell mutatni a banknak.

milyen dokumentumok szükségesek a biztosító váltáshoz?

Legyen szó akár az éves váltásról, akár a márciusi időszakról, egy egyedi, összetettebb lakásbiztosítás megkötésekor érdemes egy biztosítási szakember segítségét kérned, aki közreműködik a lakásbiztosítás megkötése során.

Az új biztosítás megkötéséhez érdemes előre összeírnod az alábbi információkat:

 • az ingatlan pontos címe, helyrajzi száma
 • a tulajdonos, szerződő személyes adatai (név, lakcím, személyi igazolvány száma, születési adatok)
 • fontos a biztosított vagyontárgyak értékének meghatározása, pontos listája, amit érdemes megőrizni

Emellett azt is gondold végig, hogy milyen gyakorisággal szeretnéd a biztosítási díjat fizetni: havonta, negyedévente, félévente vagy évente

Úgy látod a jelenlegi biztosításod alapos felülvizsgálata után, hogy érdemes lenne váltanod? Tudj meg többet az online is megköthető K&H lakásbiztosításról vagy keresd a hozzád legközelebb elérhető K&H helyi képviselőnket!

 

K&H lakásbiztosítás

K&H biztosítási helyi képviselő kereső