ezért vizsgáld felül évente a lakásbiztosításod!

2021. február 26.
„Mi baj történhetne, nekem van lakásbiztosításom” – te is hasonló állásponton vagy? Gondoltad volna, hogy az évek óta a fiók mélyén pihenő biztosítási szerződést, egy lakásfelújítás vagy új bútorok vásárlása is elavulttá tehetik, és így alulbiztosítottá válhat szeretett otthonod? Most kiderül, mikor és miért érdemes felülvizsgálni a biztosításodat!

ezért vizsgáld felül évente a lakásbiztosításod!

mikor kell felülvizsgálni a lakásbiztosítást?

Érdemes minden évben megnéznünk lakásbiztosításunk tartalmát, különösen a benne szereplő összegeket, de olyankor különösen fontos, ha jelentősen nő az épület értéke, jellemzően korszerűsítés, átalakítás, bővítés miatt, vagy ha az ingóságaink értéke növekszik meg - például ha nagyértékű konyhai gépeket, házimozit vásárolunk.

Ha például az utóbbi években átalakítottad a fürdőszobádat, beépítetted a tetőteret, vagy új gépekkel szerelted fel a lakást, de a biztosításodat nem frissítetted ennek megfelelően, akkor alulbiztosítottá válhatsz, hiszen a szerződésben évekkel ezelőtt megjelölt biztosítási összegek alacsonyabbak a jelenlegi, új értékeknél (ingatlan esetén az újraépítési, ingóság esetén pedig az újrabeszerzési értéknél).

mit jelent az alulbiztosítottság?

Akkor beszélhetünk alulbiztosítottságról, ha a biztosítási összeg alacsonyabb, mint a biztosított épület vagy ingóság új értéke. Vagyis elképzelhető, hogy nem kapsz annyi pénzt a biztosítótól, amiből ki tudod fizetni az ingatlan újraépítését, illetve az ingóságok újrabeszerzését.

A lényeg: ha nagy értékű ingóságot vásároltál, vagy komoly felújítást hajtottál végre, akkor nézd meg a lakásbiztosításodban szereplő biztosítási összegeket, hogy – bár sose történjen ilyen – baj esetén ugyanolyan színvonalúra tudd helyreállítani a lakásodat, mint amilyen a káresemény előtt volt.

a lakás újjáépítési költségeinek emelkedését leköveti a lakásbiztosítás?

Persze felmerülhet benned a kérdés, mi a helyzet az ingatlan újjáépítési értékének növekedésével, mely akkor is tapasztalható, ha nem történt korszerűsítés vagy bővítés. Vajon arról „tud” a lakásbiztosításod? A rövid válasz az, hogy igen, mivel a Biztosító a vagyonbiztosítási összegeket minden évben automatikusan indexálja. Ezt azért teszi, hogy az épület mindig újraépítési értéken legyen biztosítva, így ha egy teljes kár miatt újra kellene építeni a házat, akkor a biztosítási összeg fedezné ezt a kiadást.

Fontos tehát, ha korszerűsítés, bővítés miatt nő meg a lakás értéke, azt mihamarabb tudatni kell a biztosítóval, mert ebben az esetben a fenti, biztosító általi éves biztosítási összeg aktualizálás nem elegendő az alulbiztosítottság elkerülése érdekében. 

mi micsoda?

Érdemes még azt is megnézni, hogy mit jelentenek a lakásbiztosításban szereplő fogalmak:

A biztosítási összeget a Szerződőnek kell meghatározni, amennyiért a káresemény után újjá lehet építeni az ingatlant és be lehet szerezni az ingóságokat újonnan.

Az indexálás az, amikor a vagyonbiztosítási összegeket a biztosító évről évre módosítja a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Figyelembe veszi a lakásjavítási és -karbantartási árindexet, valamint a fogyasztói árindexet.  A biztosítási összegek változását a biztosítási díj arányosan követi.

Másképp fogalmazva: adott esetben éveken át feljebb mehetnek a lakásjavítási díjak Magyarországon, például az ablakok egyre drágábbak lesznek és az ablakosok is többet kérnek, így egy ablaktörés esetén az ablaküveg csere ára 4 év alatt akár 50 ezer forintról 60 ezer forintra emelkedhet. Ha pedig véletlenül betörik az ablak, akkor a 4 évvel korábban megkötött lakásbiztosításod nem az 50 ezer forintot, hanem a 60 ezer forintot fogja téríteni.

Vagyis, a biztosítási díj esetleges emelkedése, bár az adott pillanatban nem jó hír, abban támogat, hogy kár esetén a biztosító olyan összeget tudjon fizetni, amely az aktuális körülmények között teszi lehetővé a helyreállítást.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy évente érdemes megnézni és szükség esetén aktualizálni a biztosítási összeget, mert így elkerülheted a komoly anyagi terheket is jelenthető alulbiztosítottságot! Tudj meg többet az egyszerűen, online igényelhető K&H lakásbiztosításokról!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás