melyik lakásbiztosítás a legjobb nekem?

biztosítsd megfelelően otthonodat! nézd meg az elérhető kedvezményeket!
2021. július 19.
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Mi azt mondjuk, ahány ház, annyi lakásbiztosítás. Az egyre növekvő biztosítási kínálat mellett nem csoda, ha te is elveszted a fonalat és felteszed a kérdést: melyik lakásbiztosítás a legjobb nekem? Cikkünkben hasznos tanácsokat adunk, mire érdemes odafigyelned, ha lakásbiztosítást kötnél vagy váltanál.

melyik lakásbiztosítás a legjobb nekem?

Már több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, miért jó, ha van lakásbiztosításod. Legyen szó nyári viharról, betörésről vagy akár home office során elszenvedett balesetről, mindig érdemes legalább egy alap védelmet kötnöd lakásodra és/vagy ingóságaidra.

aki keres, az talál

Kezdd úgy a lakásbiztosítás keresését, hogy végiggondolod, milyen mértékű védelmet szeretnél. Írj egy listát a számodra kritikus eseményekről (például ablaktörés, betörés stb.), amelyeket mindenképpen szeretnél, hogy a biztosító fedezzen. Érdemes már a keresés elején tisztáznod, hogy csak lakásodat, esetleg háziállatodat vagy ingóságaidat is szeretnéd-e biztosítani. Utóbbiak esetében gondold át milyen összegre szeretnéd kis kedvencedet biztosítani, valamint próbáld megbecsülni vagyontárgyaid értékét is a könnyebb kalkuláció érdekében.

Társasházban laksz? Mielőtt nekiugranál a lakásbiztosítás keresésének, érdeklődj, van-e a társasháznak biztosítása, és ha igen, mire az terjed ki (csak a közös részekre, vagy az egyedi tulajdonú részekre is, beázás, csőtörés, stb.). Így kerülsz abba a helyzetbe, hogy lakásod teljeskörű védelméről gondoskodni tudj.

összehasonlítás

Ha elkészült az igénylista, jöhet az összehasonlítás! Azt javasoljuk, eleve csak olyan biztosítók ajánlatait hasonlítsd össze, amelyekben megbízol. Ugyanígy fontos, hogy ne csupán a biztosítás díja alapján értékeld a biztosításokat, hanem figyelj a biztosítási összegekre (amit kár esetén a biztosító kifizet neked), kizárásokra (amire nem fizet a biztosító), fedezetekre (amire fizet a biztosító) és az extra szolgáltatásokra is. Így például, egy 0-24 órás assistance szolgáltatás jól jöhet kicsit magasabb díjért, hiszen csőtörés vagy zárba tört kulcs esetén gyorsan kihúzhat a bajból.

a biztosítás megkötése

Napjainkban fontos, hogy még a biztosítás megkötése előtt érdeklődj, milyen módon lehetséges új ügyfélként biztosítást kötni, vagy módosítani meglévő szerződésedet. A legtöbb hazai biztosítónál már online vagy telefonos applikáción keresztül is köthetsz lakásbiztosítást, de ha szívesebben érdeklődnél a részletes feltételekről személyesen, akkor van olyan biztosító, ahol helyi képviselőkhöz is fordulhatsz.

A biztosítás megkötésekor fontos tisztában lenned azzal, hogy kár esetén a biztosító nem az ingatlan vagy az ingóság piaci értékét fizeti ki nekünk, hanem az ingatlan újjáépítési értékét, illetve az ingóságok újrabeszerzési értékét, amennyiben a kötéskor meghatározott biztosítási összeg (amit a biztosító kár esetén maximum kifizet) ezt fedezi.

Ezért a biztosítási összeget nem érdemes túl alacsonyan meghatározni (alulbiztosítottak leszünk, nem térül meg a kárunk), se túl magasan (túlbiztosítottak leszünk, indokolatlanul magas lesz a biztosítási díjunk).

a kárrendezés menete

Fontos, hogy tisztában legyél a kárrendezés menetével, hogy ha bármi történik, tudd, mikor és kihez fordulhatsz a bejelentés kapcsán.

Ha kár történt az otthonodban, a legfontosabb dolog, hogy minél előbb bejelentsd! A K&H lakásbiztosítások esetében ezt 2 munkanapon belül meg kell tenned, melyre online is van lehetőséged. Ezután 5 napon belül a biztosító megkezdi a kárrendezést, majd a kárrendezéshez szükséges utolsó irat beérkezését követő 15 napon belül kapod meg a kárösszeget, a kárbejelentéskor megadott bankszámlaszámra. Sőt, már videós kárrendezésre is van lehetőség! Ilyenkor nincs is szükség személyes találkozóra a kárszakértővel, helyette a mobiltelefonod kamerájának segítségével lefolytatható a helyszíni szemle.

Az összehasonlítás után arra jutottál, hogyan illeszkedhetne jobban a lakásbiztosításod az igényeidhez? Tudj meg többet a K&H lakásbiztosításokról, melyeket online minimum 25% kedvezménnyel köthetsz meg!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás