8 furcsa dolog, amire vonatkozhat a lakásbiztosítás

biztosítsd megfelelően otthonodat! nézd meg az elérhető kedvezményeket!
2019. november 13.
Viharkár, beázás, ablaktörés – nem lep meg senkit, hogy ezeket a károkat fedezi a lakásbiztosítás. De azt gondoltad volna, hogy lakásbiztosításod sokkal több esetben segítségedre lehet, sőt köthetsz olyan kiegészítő fedezetet is, amelyek akár a kis kedvenced segítségére lehet, vagy zárcsere esetén kihúzhat a bajból? Mutatjuk a 8 legfurcsább káresetet, amikor bár nem gondolnád, de számíthatsz a lakásbiztosításodra!

(A cikk tartalma frissült: 2023.02.10.)

mire terjed ki a lakásbiztosítás

1. ints búcsút a darazsaknak!

Ha otthonunkat megszállják a darazsak, nem kell a spórolt pénzünkből hadat üzenni nekik! A biztosító ugyanis nemcsak a darázsfészek kiirtásának költségeit téríti, hanem a darazsak és az irtás által az épületben keletkező esetleges károkat is. Nyugodtan felhagyhatunk a népi darázsűző praktikákkal és segítséget kérhetünk a hozzáértő szakemberektől.

2. a dísznövények kárainak megtérítése

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk és a magas kerítésünk ellenére is egy jól irányzott focilabda vagy az utcáról a kertünkbe beszökik egy kutya beszabadul a gondosan dédelgetett virágágyásba. Igen, ebben a helyzetben is segíthet a biztosításunk! Ha a családi ház kertjébe kiültetett dísznövény vandalizmus áldozatává válik – annak ellenére, hogy kerítésed legalább 150 cm magas és minden oldalról zárt –, a biztosítás fedezi a virágban keletkező kárt.

3. égből érkező kellemetlen meglepetések

Szerencsére viszonylag ritka eset, hogy valakinek esetleg beköszön a tetőn át egy-két hatalmas doboz vagy bőrönd, de a légi közlekedési, szállítmányozásnak köszönhetően sajnos erre is volt már példa. Jó, ha tudjuk, hogy személyzettel ellátott légijármű, annak alkatrésze vagy rakományának becsapódása által okozott kárt térít a biztosító. Sajnos, ha az újdonsült drónunk repül be a csukott ablakon, az egyelőre még a saját pénztárcánkat terheli.

4. kutya baja, vagy mégsem?

Aki boldog állattulajdonos, az tudhatja, milyen mélyen a zsebbe kell nyúlnia, ha kedvencét bármilyen kisebb-nagyobb baleset éri. Örülhetnek a gondos gazdik, ha házikedvencük microchippel ellátott, szakszerűen vezetett Kisállat Egészségügyi Kiskönyvvel rendelkező egészséges kutya vagy cica, ugyanis baleset vagy betegség esetén a biztosító fizeti a felmerülő állatorvosi költségeket.

5. megszűnő munkaviszony

Csődbe menő cég, megszűnő pozíció… Számtalan olyan váratlan helyzet adódhat az életben, amikor kicsúszik a lábunk alól a talaj és akarva-akaratlanul megszűnik a munkaviszonyunk. Mielőtt teljesen kétségbe esnénk, érdemes tájékozódni a lehetőségekről. Jó ha tudjuk, hogy bizonyos biztosításokhoz választható olyan fedezet, amely ilyenkor is segít bajban. A biztosításnak köszönhetően pedig nem csak az álláskeresési segély vagy járadék összegéből kell kihúznunk, amíg találunk új munkát.

6. lmaradó lakbér

Egy lakás albérletként való kiadása remek állandó bevételi forrásként szolgálhat, főleg a jelenlegi lakáspiaci árak ismeretében. De mi történik akkor, ha a lakásban vagy az épületben olyan kár keletkezik, ami miatt a bérlőnek jogában áll megtagadni a lakbér fizetését? Szerencsére erre is van megoldás, ugyanis a biztosító megtéríti a biztosítási eseményből adódó elmaradt lakbért/ bérleti díjat a helyreállítás befejezéséig.

7. ha nem marad tető a fejünk felett

Bár ebbe a helyzetbe senki nem gondol bele szívesen, de sajnos bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy hosszabb vagy rövidebb időre el kell hagynunk az otthonunkat. Ha az illetékes hatóság az épületet lakhatatlanná nyilvánítja, a kiköltözéstől a lakhatóvá válásig a biztosító megtéríti a biztosítási összegen felül az azonos színvonalú ideiglenes lakás indokolt és igazolt többlet bérleti díjait.

8. már csak ez hiányzott!

Egy hosszú nap után, amikor már csak arra vágyunk, hogy lehuppanjunk a kanapéra, nem érhet kellemetlenebb meglepetés, minthogy észrevesszük, hogy elveszett a lakáskulcsunk. Ekkor jöhet a kétségbeesett keresgélés, majd, amikor már minden remény elveszett, a megfelelő szakember felkutatása, aki segít betörni a saját otthonunkba és kicseréli a zárat. Jó ha tudjuk: ha véletlenül kizárjuk magunkat (vagy elveszítjük a lakáskulcsot) és emiatt ki kell cserélni a zárat, a biztosító megtéríti a zárcsere számlával igazolt költségét.

Mi ebből a tanulság? Van, hogy minden elővigyázatosságunk ellenére is megtörténik a baj, de ha előzetesen és pontosan tájékozódunk, lehet, hogy nem is olyan vészes a probléma, mint gondolnánk. Persze ehhez szükség van egy teljeskörű védelmet biztosító lakásbiztosításra is!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Használd ki az akár 55%-os kedvezményt és kösd meg biztosításod még ma!

K&H lakásbiztosítás