leggyakoribb ingatlan káresetek - így előzd meg őket!

biztosítsd megfelelően otthonodat! nézd meg az elérhető kedvezményeket!
2022. augusztus 23.
A lakásunk, a házunk és a benne lévő tárgyak komoly értéket képviselnek, ám legtöbbször bele sem gondolunk, hogy ezek tőlünk kívül álló körülmények miatt is megrongálódhatnak, megsemmisülhetnek. Pedig egy váratlan káresemény, legyen szó beázásról, viharkárról vagy jégkárról, akár több millió forintos kiadást is okozhat számunkra. Mutatjuk, hogy milyen óvintézkedések mellett előzhetők meg a leggyakoribb ingatlan káresetek és hogyan érdemes kiválasztani a károkat megtérítő lakásbiztosítást.

Leggyakoribb ingatlan káresetek

melyek a leggyakoribb ingatlan káresetek?

A K&H biztosító adatai alapján a leggyakrabban a vezetéktörés, és az olyan szélsőséges időjárási jelenségek okoznak komoly károkat az ingatlanokban, mint a jégeső, a vihar vagy a zivatarok.

megelőzés: amit lehet, azt tegyük meg

Bár bizonyos káreseményeket egyszerűen nem lehet megelőzni, vannak olyan óvintézkedések, amelyekkel nagyobb biztonságban tudhatjuk az otthonunkat.

A gyakorta előforduló vihar és felhőszakadás okozta károk megelőzése érdekében részben a tetőszerkezet állapotának megóvása miatt, a megfelelő csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása és tisztán tartása kulcsfontosságú.

Csőtörés és egyéb vízkár elsősorban a társasházak elöregedett vezetékeinek meghibásodása esetén gyakori. Ilyen esetekben fontos a főcsap gyors elzárása, esetleg a mosógép meghibásodása esetén annak kikapcsolása.

A tűz és elemi károk (pl. robbanás, villám, jégverés) bekövetkezése ellen is lehet védekezni némi elővigyázatossággal. A lakáson belül mindenképpen javasolt tűzriasztókat elhelyezni, amellyel még idejében tudomást szerezhetünk a tűz kialakulásáról. A megfelelő villámhárító rendszer kiépítése alapvető egy családi ház esetében, de társasháznál is javasolt utánanézni a megfelelő védettségnek.

Gyakori villámcsapás esetén érdemes ismernünk az úgynevezett másodlagos hatás jelenségét, amikor egy távolabbi villámcsapás miatt az érzékenyebb elektronikai berendezések tönkremennek a túlfeszültség miatt. Úgy védekezhetünk ez ellen, ha vihar esetén minden műszaki cikket kikapcsolunk, sőt a vezetékeket is kihúzzuk a konnektorból.

Jégverés az autókban is jelentős károkat okozhat, ezt megfelelő takaró használatával vagy garázsbeálló kialakításával tudjuk elkerülni.

Régebben az üvegkárok sokkal gyakoribbak voltak, azonban a mai többrétegű, vastagabb ablaküvegek esetén már ritkább az üveg betörése.

Fontos még megemlíteni a betörés elleni védelmet, amelyet leginkább egy riasztórendszer kiépítésével lehet megoldani, de a bejárati ajtó és a legkönnyebben elérhető nyílászárók megfelelő megválasztása is fontos feladat.

hogyan védekezhetünk megfelelően a káresemények ellen?

Az ingatlankáresetekkel szembeni teljesebb védekezés egyik fő eleme, ha megfelelő és az igényeinkre szabott lakásbiztosítást kötünk.

Mielőtt belefognánk a konstrukciók összehasonlításába, társasház esetén érdeklődjünk utána, hogy van-e a társasháznak biztosítása és az mely eseményre és mely épületrészekre terjed ki. Ha a társasház biztosítása csak a ház közös épületrészeire érvényes vagy esetleg saját tulajdonú házban élünk, nekünk kell az ingatlan biztosításáról gondoskodni.

Lássuk, hogy melyek azok a biztosítási események, melyeket egy általános lakásbiztosítás fedez:

 • viharkárok
 • tűzkárok
 • földmozgás károk
 • vízkárok
 • üvegtörés károk

Természetesen a dolognak itt messze nincs vége, ennél sokkal kiterjedtebb biztosításra lehet szükség, hogy valóban biztonságban érezhessük magunkat. A K&H-nál például az alábbiakra is kiterjeszthető az alapbiztosítás

 • betöréses lopás és rablás során okozott károk
 • zárcsere költségei
 • okmányok újrabeszerzésének költségei
 • háztartási gépek törése és rövidzárlat károk
 • füst és korom által okozott károk
 • tetőbeázási és vakolatkárok
 • felelősségbiztosítási fedezet az otthoni munkavégzés során okozott károkra
 • darázsfészek irtás
 • az év minden napján 0-24 órás rendelkezésre állás, ami keretében vészhelyzet esetén K&H a lehető legrövidebb időn belül szakembert küld a helyszínre, hogy elhárítsa a problémát.

mire nem köthetünk biztosítást?

Egy átlagos felszereltségű lakásra mindenképpen köthető és ajánlott teljes körű biztosítást kötni, ezzel szemben vannak olyan helyzetek, amikor a biztosító mond nemet. Az alábbi ritka, de esetenként fontos kivételekre érdemes odafigyelni, melyekre nem köthető lakás- és ingóságbiztosítás:

 • fóliasátorra, üvegházra, földbe vájt kikövezetlen falú építményekre, bizonyos esetekben ipari és kereskedelmi épületekre
 • bármilyen készpénz-helyettesítő eszközre (pl. valuta, betétkönyv, értékpapír és értékcikk)
 • számítógépes adathordozón tárolt adatokra
 • nukleáris eseményekkel és radioaktív szennyezéssel kapcsolatos károkra
 • környezetszennyezéssel, kemikáliákkal kapcsolatban álló kárra
 • mágneses vagy elektromágneses mezőkkel kapcsolatban álló káresetekre
 • tüntetéssel, sztrájkkal, hatósági rendelkezésekkel kapcsolatban álló károkra

Mindenképpen javasolt elolvasni a lakásbiztosítás szerződési feltételeit, amelyek részletesen tartalmazzák azokat a korlátozásokat, amelyekre nem terjed ki a biztosítási szerződés.

amire mindenképpen figyeljünk: alul- és túlbiztosítás

A lakásbiztosítás során két alapvető hibát lehet elkövetni: ha alul- vagy éppen felülbiztosítjuk az ingó és ingatlan vagyontárgyainkat. Az alulbiztosítás azért szokott megtörténni, mert alulbecsüljük a vagyontárgyaink újrabeszerzési és újjáépítési költségeit vagy esetleg szeretnénk a biztosítás díját lecsökkenteni. Ekkor azonban egy biztosítási esemény bekövetkezte esetén jóval kevesebb a kártérítés összege, mint amennyi kárunk keletkezett, és ami a pótláshoz szükséges lenne.

Akkor is gond adódhat, ha a valósnál magasabb összegre becsüljük a vagyontárgy új értékét, hiszen folyamatosan nagyobb díjat fizetünk, mint amennyit szükséges lenne. Egy káreset alkalmával azonban a biztosító a vagyontárgy új értékének megfelelő összeget fogja csak kifizetni.

Ezért fontos az alulbiztosítás és a túlbiztosítás elkerülése érdekében egy biztosítási szakértővel egyeztetni. Azt is érdemes tudni, hogy a biztosítás megkötésekor a vagyontárgyainknak, azok tárolásának, a lakás biztonsági berendezéseinek egy bizonyos általános biztonsági előírásnak meg kell felelnie.

mi a teendő, ha elköltözünk?

Amennyiben változik bármely olyan adat, amely a biztosítási szerződésben szerepel (pl. név, cím, vagyontárgy, biztosítási összeg), ezt a biztosító felé 8 napon belül írásban kell jelezni. Költözés esetén az új címre vonatkozóan új biztosítást szükséges kötni, a korábbit pedig fel kell mondani.  

Lakásbiztosítások esetén legalább évente érdemes felülvizsgálni a konstrukciót, főleg jelentősebb változások, költözés, lakásfelújítás, drágább és új eszközök vásárlása esetén. Ha nem aktualizálunk, akkor a legjobb biztosítás is félrevezető lehet, ál-biztonságot teremthet.

Tudj meg többet a K&H online, percek alatt is megköthető lakásbiztosításairól, vagy keresd a hozzád legközelebb elérhető K&H helyi képviselőnket, aki segíthet eligazodni a kiegészítő biztosítások között!

K&H lakásbiztosítás

K&H biztosítási helyi képviselő kereső