így védekezz a betörőkkel szemben a nyaralás alatt!

2022. július 18.
Elkezdődött a nyári szabadságok időszaka, így valószínűleg te is többet utazol ilyenkor, mint az év más időszakaiban. Mutatjuk, hogyan védheted meg otthonodat és eszközeidet a betörőktől, miközben önfeledt kikapcsolódással töltöd az időt!

Betörés elleni védelem

A fővárosban, Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében magas elsősorban a betöréses lopások száma, bár a koronavírusjárvány idejére a rendőrségi statisztikák országszerte a lakásbetörések számának meredek csökkenését mutatták. A nyári időszakban, illetve a hosszú hétvégéken azonban minden évben megugrik ezeknek a bűncselekményeknek a száma.

a betörés elleni védelem eszközei

Bár a szakértők azt mondják, hogy nincs olyan lakás, ahová ne lehetne betörni – csak idő és energia kérdése -, mégis biztosan állíthatjuk, hogy érdemes minden óvintézkedést megtenned a betörések ellen, mert még a legrutinosabb bűnelkövetők is a könnyebb prédát választják.

Vegyük sorra a legfontosabb és valóban hatásos, betörésvédelmi megoldásokat!

 • megfelelő riasztórendszer és mozgásérzékelő rendszer
 • megerősített bejárati ajtó megfelelő zárakkal
 • okoszár, videós csengő, egyéb digitális megoldások
 • megfelelően zárható nyílászárók
 • zárt pinceszint, a családi házak esetében
 • személyre szabott lakásbiztosítás

A megfelelő védelem mellett fontos, hogy utazás előtt felkészülj minden eshetőségre és a legfontosabb biztonsági teendőket se felejtsd el megtenni:

 • Ellenőrizd és rögzítsd (fotókkal) az otthoni értékeidet, ingóságokat, a biztosító és a rendőrség felé ezek igazolása adott esetben fontos lehet. Helyezd széfbe az értékesebb tárgyakat, ékszereket és a készpénzt.
 • Ne legyen tele a postaládád, kérj meg valakit, annak folyamatos kiürítésére.
 • Okosotthon esetén állíts be automata világítást, automatikusan bekapcsolódó zenét, termosztátot, amit telefonodról wi-fi és mobilinternet segítségével irányítani tudsz.
 • Ha rendszeres előfizetésed van egy szolgáltatásra, ételre, újságra, akkor azt vagy mondd le, vagy irányítsd át máshoz.
 • Ne hagyd semmilyen értéktárgyadat a lakáson kívül, a kertben, fészerben (pl. bicikli, szerszám) és a kerti bútorokat is érdemes bevinni, hiszen ezek a betörők számára “felhívást” jelentenek.
 • Ne hagyd a lakáskulcsot a lábtörlő alatt, a villanyszekrényben, vagy más elérhető helyen.
 • Ne mondd el mindenkinek, hogy utazásra készülsz, elég, ha a szűk család és barátok, szomszédok tudnak erről.
 • Utazás előtt ellenőrizd, hogy minden zárva legyen, kapcsold be a riasztót és zárd be a rácsokat, ajtókat, spalettákat.
 • Ha nem rendelkezel okos eszközökkel, biztonsági kamerával, akkor legalább rakj ki matricát, esetleg egy olcsó webkamerát is az ajtó fölé.

Természetesen nagy előny, ha van valaki, akiben megbízol, ezért lakáskulcsot adsz neki, de ettől függetlenül is figyelj az alábbiakra:

 • Kérj meg egy rokont, barátot, megbízható szomszédot, hogy néha menjen át a lakásodba, locsolja meg a növényeket, ürítse ki a postaládát, legyen a lakásban egy kis időt. Húzza fel a redőnyt, szellőztessen, adjon életjelet, hogy a lakást esetlegesen megfigyelő betörők gondolhassák azt, hogy otthon vagy.
 • Ha van saját kocsibeállód, akkor időnként azt is használja ilyenkor más.
 • Ügyelj rá, hogy mennyit és miről posztolsz a közösségi médiában, ne hívd fel magadra, a távollétedre a figyelmet.
 • Ha rendelkezel bejáró takarítóval, akkor kérd meg, hogy a távollétedben is járjon hozzád takarítani.

hogyan köss lakásbiztosítást?

A betörés elleni védelem eszközeiről szót ejtve ne feledd, hogy a lakásbiztosítás nem csak a betöréses esetekre vonatkozik, ennél sokkal szélesebb körű védelmet nyújt. Hiszen a lakással történhet más káresemény is (üvegkár, természeti katasztrófák), továbbá lehet szükséged felelősségbiztosításra, balesetbiztosításra is, amit a lakásbiztosítás tartalmazhat.

Érdemes végiggondolni, hogy milyen mértékű védelmet szeretnél. Írj egy listát a számodra kritikus eseményekről (például felelősségbiztosítás, zárcsere, kisállat biztosítás), amelyeket mindenképpen szeretnél, hogy a biztosítás az alapbiztosításon felül fedezzen. Vedd sorra a nagyobb értékű tárgyaidat, ékszereket, műkincseket, festményeket, sőt a műszaki berendezések biztosítása is nagyon fontos.

Ha társasházban laksz, mielőtt belefognál a lakásbiztosítás keresésébe, érdeklődj, hogy van-e a társasháznak biztosítása. Ha igen, akkor az mire terjed ki (csak a közös részekre, vagy a saját tulajdonú részekre is, beázás, csőtörés, stb.). Így elkerülhető a felesleges kettős biztosítás vagy egy fontos védelem kifelejtése a lakásbiztosításból.

Fontos, hogy ne csupán a biztosítás díja szerint értékeld a különböző biztosításokat, hanem figyelj a biztosítási összegekre is. Ez az, amit kár esetén a biztosító kifizet. Az apróbetűs részek is fontosak, vannak kizárások, olyan események, amelyekre nem fizet a biztosító és választhatsz extra szolgáltatásokat is. Például, egy 0-24 órás assistance szolgáltatás jól jöhet egy kicsit magasabb díjért, hiszen csőtörés vagy zárba tört kulcs esetén gyors megoldást jelent.

Fontos felkészülnöd a káresemény bejelentésére is, a K&H lakásbiztosítások esetében ezt két munkanapon belül meg kell tenned. Ezután öt napon belül a biztosító megkezdi a kárrendezést, majd a szükséges utolsó irat beérkezését követő 15 napon belül megkapod a kárösszeget.

Egy lakás vagy családi ház, illetve a benne tartott vagyontárgyak mindenki számára nagy értéket, sokaknak egy élet munkáját képviselik. Ha ezeket szeretnéd a legnagyobb biztonságban tudni, akkor érdemes a betörés elleni védelem mellett otthonodra és ingóságaidra lakásbiztosítást is kötni.

Tudj meg többet, a széleskörű védelmet biztosító, online is megköthető K&H lakásbiztosításról!

K&H lakásbiztosítás