mit tehetünk kutyánkért a téli hónapokban?

2018. december 01.
Nem csak mi tapasztaljuk a mindennapokban, hogy egyre hidegebb a levegő, hanem így van ezzel a legjobb barátunk, a kutyánk is. Érdemes felkészíteni mind kertben tartott kutyánkat, mind fekhelyét a zord időjárásra. Több, mint hálásak lesznek kis barátaink érte!

mit tehetünk kutyánkért a téli hónapokban?

(a kép forrása: pixabay)

kutyaház-téliesítés

Az első legyen a listánkon a kutyaház felkészítése a hideg időre. A legfontosabb, hogy mindig szárazan tartsuk. Egy rendre átnedvesedő ólban hónapokon át rosszul érezhetik magukat kedvenceink, mivel nem tapasztalhatják meg az “otthon melegét”, aminek a gondolata az embereket is megnyugtatja a mínuszokban. Ezt a jó minőségű, sérülésektől és lyukaktól mentes fa borítás mellett úgy tudjuk elérni, ha szélfogóval látjuk el, szigetelő anyaggal vonjuk körbe, vagy szalmával béleljük ki a kutyaházat, így az alacsony hőmérséklet és a téli viharok ellen is védettséget kap kedvencünk. Főleg a kistestű vagy kölyök kutyáknál kiemelkedően fontos ez, hiszen sokkal gyorsabban kihűlhetnek, mivel rövid lábaik miatt testük közelebb van a hideg talajhoz.

a kis kuckó mindenkinek jár

A házikó szigetelése mellett tovább növelhetjük kutyusunk komfort érzetét párnákkal és takarókkal. Egy kisebb méretű, a házból semmiképp sem kilógó textília nem csak a kényelmet biztosítja, hanem segít melegen is tartani kedvencünket, épp ezért semmiképp se feledkezzünk meg róla! Régi paplanunkat viszont ne a kutyaházban hasznosítsuk újra, mert hamar megfagy/ megszívja magát nedvességgel, amivel így többet ártunk, mint használunk. Ettől sokkal jobb megoldás a szalmával bélelés.

a biztos talaj

A kutyaházat környező terület az a hely, amire sok háziállat tulajdonos nem szokott kellő figyelmet fordítani, pedig a hó és a latyak sajnos nagyon jó táptalajt biztosít arra, hogy különböző fertőzések elszaporodhassanak. Ezért mindig tartsuk tisztán a kutyaól mellett a környező területet is, főleg ahol sokat jár kutyusunk, így megvédhetjük a különböző betegségektől.

a helyes étkezés...

Az ebek, a legtöbb bundás állathoz hasonlóan, a hideg megérkezésekor rögtön elkezdik dúsítani a szőrzetüket és felhalmozni a testüket borító zsírréteget. Több energiát használnak fel a hidegben, így a szokásosnál is jobban oda kell arra figyelni, milyen és mennyi kutyatápot adunk nekik. Magasabb kalóriatartalmú élelmet válasszunk, és iktassunk be a nyári időszakhoz képest plusz egy étkezést, mivel folyamatos energiaellátást kell biztosítani nekik ahhoz, hogy fenntartsák a kb. 38 °C-os testhőmérsékletüket hidegebb időben is. Nem csak a szilárd ételekre kell azonban ilyenkor különösen odafigyelni, hanem a folyadék bevitelre is. A mínuszokban az itatójába öntött víz gyorsan megfagy, ezért mindig ellenőrizzük, biztosan folyadékhoz tud-e jutni kedvencünk, amikor szüksége van rá!

alvás az előszobában?

Bár a fentiek betartása nagyon sokat tud segíteni kutyusunknak a téli hidegek átvészelésében, azért tartsuk szem előtt, hogy vékonyabb szőrzetük miatt az “ölebnek” nevezett kutyák nem tudják még ilyen feltételek mellett sem komfortosan átvészelni a hideg estéket. Így a kistestű, rövidlábú kutyusokat érdemes a fagyok idején az előszobába beengedni éjszakára. Az olyan közepes és nagytestű fajták, mint például a csau-csau, a husky vagy a malamut kifejezetten hidegtűrő fajták, így esetükben elegendő a szükséges óvintézkedéseket betartani. Ha viszont nem vagyunk biztosak benne, hogy kutyánk milyen fajtajellemzőkkel bír a hideget tekintve, olvassunk utána még a hó és a fagy beállta előtt.

Kedvenced mellett gondoskodj otthonodról is!  A K&H családi ház biztosítási csomaggal  biztonságban tudhatod otthonoddal együtt ingóságaidat, sőt, a melléképületeket is. A K&H lakásbiztosítás családi ház csomagja 19 különféle biztosítási esemény bekövetkezése esetén nyújt védelmet.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás