napelem, mint befektetés

2018. augusztus 17.
Egyszerre kímélnéd a pénztárcádat és a környezetet? Eláruljuk, mikor és hogy térülhet meg a napelemes rendszer telepítése!

napelem, mint befektetés

(a kép forrása: pixabay)

A napelem még mindig nem annyira elterjedt, mint amennyire ezt hasznossága és a környezetvédelmi jelentősége indokolná, pedig csak 1–2 dolgot kell végiggondolni, mielőtt belevágnánk egy rendszer telepítésébe. Nézzük, milyen költségekkel kell számolni, mit kell megvizsgálni egy épületen a beruházás előtt, és milyen eszközökkel érhetjük el azt, hogy akár passzív jövedelemre is szert tehessen a család a felszerelt kollektorok segítségével!

  • költségek: A legtöbb cég személyre (lakásunkra) szabott ajánlatot küld az általunk megadott információk alapján, mint például az éves áramfogyasztásunk, a tető típusa és tájolása, valamint az otthonunkban található elektromos hálózati csatlakozás fázisainak száma. Ám ilyenkor általában csak a napelemek, a tartószerkezet és az inverter árát adják meg, miközben az előzetes felmérés, a tervezés, az engedélyeztetés és a kivitelezés munkadíja mellett még további kábelek, kapcsolók és biztonsági berendezések is növelhetik a végösszeget. A lakossági fogyasztóként így legalább 1 500 000 forinttal kell számolnunk, de akár 3 000 000 forintig is eljuthatunk, ha a körülmények indokolják.
  • teljesítmény: A megfelelő méretű és technológiájú rendszer precíz megtervezése kulcsfontosságú, mindenképp bízzuk szakemberre! Azt azonban nagyjából otthon is kiszámolhatjuk, milyen teljesítményű panelekre lesz szükségünk – így pontosabb képet kapunk a várható költségeinkről. Az eredményhez az éves energiafelhasználásunkat (1 havi villanyszámlánk összegét elosztjuk annyival, amekkora összeget a szolgáltató kér 1 kWh-ért, majd azt megszorozni 12-vel, a hónapok számával) kell elosztani a napsütéses órák számával (1100). Íme egy példa: (7000 forintos villanyszámla /37,67 forint kWh-ként)*12 hónap*1100 óra=2,027 kW-os rendszerre lesz szükségünk. Emellett azonban még számolnunk kell az épület tájolásával is! Déli tájolásnál 100%-os a kollektorok teljesítménye, ez dél-keleti és dél-nyugatinál 95%-ra, keleti és nyugati tájolás esetében pedig 80%-ra csökken. A teljesen vízszintesen rögzített napelemek 90%-os, míg a függőlegesen rögzítettekében csak 50-70%-os hatásfokkal működnek. Így a fenti példában egy optimális dőlésszögű (25–30°), de nyugati tájolású épületre rögzített napelem szükséges teljesítménye 2,027 kW helyett 2,027/0,8=2,53 kW.
  • méretek: A napelemek száma természetesen a szükséges teljesítménytől függ. A fenti, meglehetősen szerény példa esetén mindössze 9 napelemre lesz szükség, de nagyobb, például 6–7 kW esetén már 24 darab panelre kell számítanunk. Ezek darabja nagyjából 1,6 m2 – mielőtt komoly költségekbe vernénk magunkat, mindenképp járjunk (számoljunk) utána, hogy akad-e elég hasznos terület a tetőnkön a rendszer telepítésére!
  • megtakarítás: A megújuló energia a pénztárcánknak is jót tesz! A rendszer kialakításával kapcsolatos költségek persze elsőre megterhelők, de már a fenti, igazán alacsony teljesítménnyel bíró kialakítás energiatakarékosságával is nagyjából évi 111 000 forintot spórolhatunk! Így 13 év alatt akkor is visszahozza az árát, ha nem emelik a villanyszámla díjait (ami elég valószínűtlen). A gondosan megtervezett és kivitelezett rendszer segítségével pedig a napenergia ennél jóval hosszabb ideig, akár 3–4 évtizedre kiválthatja a hálózati áramot.
  • bevétel: A saját napkollektoraink által termelt többletenergiát a szolgáltatók megvásárolják tőlünk. Ez jogszabályban rögzített, előre meghatározott áron, mennyiségben és ütemezésben történik, ami ugyan nem tudja helyettesíti a fizetésünket, de kellemes kiegészítése a családi kasszának, így még inkább megtérülhet a megújuló energia használata. Ehhez azonban inverteres, hálózatra visszatápláló rendszerre van szükségünk, amit kötelezően engedélyeztetni kell a helyi áramszolgáltatónál. Erről semmikép se feledkezzünk meg! Az sem elhanyagolható szempont, hogy folyamatosan egyre több ember számára válik prioritássá a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés, így az ingatlanunk értékét is növeljük a napelemes rendszer telepítésével.

Rendelkezel telepített napelem rendszerrel és biztonságban akarod tudni kollektoraidat? A K&H lakásbiztosításával ezt egyszerűen megteheted.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás

Szeretnéd te is gazdaságosan és környezetbarát módon árammal ellátni háztartásodat, de elsőre a beruházási költségek magasnak tűnnek? Tudj meg többet a K&H megtakarítási lehetőségeiről vagy tájékozódj személyi kölcsön ajánlatairól THM: 8,1–13,8%.