3+1 dolog, amit ellenőrizz otthonodban a fagyok beállta előtt!

2018. december 10.
A téli időszakban a kürtőskalács és a forralt bor mellett hamarosan vendégeink lesznek a mínuszok is. Ilyenkor a saját egészségünkre való odafigyelés mellett érdemes a lakásunkra is gondolni – az otthonunk téliesítéséhez adunk most néhány hasznos tippet.

3+1 dolog, amit ellenőrizz otthonodban a fagyok beállta előtt!

(a kép forrása: pixabay)

rendben van a kazán?

Az első és a legfontosabb pont: a kazán. Mindenképpen ellenőrizzük le, hogy az otthoni fűtési rendszer biztosan jól működik-e. Szakemberek szerint érdemes minden évben kitakarítani a rendszert és a kéményt, illetve a fűtésszezon beköszönével ne feledkezzünk meg a szén-monoxid-érzékelők üzembe helyezéséről sem. Ha azt tapasztaljuk, valami nincsen rendben a kazánunk körül, mindenképpen hívjunk szakembert, és ne álljunk neki házilag a bütykölésnek!

 tudtad?

Ha úgy alakul, hogy kénytelenek vagyunk cserélni régi kazánunkat, akkor érdemes tisztában lenni az új, kazáncserére vonatkozó előírásokkal!


a nyílászárókat se feledd!

Sokszor észrevétlenül okoz már önmagában kellemetlen hideget az is, ha egy ablaknál vagy egy ajtónál a nyílászárók szigetelései elhasználódtak. Ha egyelőre nem akarunk teljes cserére költeni, akkor házi szigetelési alternatívák közül is választhatunk. A kis hézagokat szilikonnal is be lehet tölteni, vagy felrakhatunk hővisszaverő fóliákat a radiátor mellé, ami nem engedi távozni a hőt a lakásból. További tippeket itt találsz!

a vízvezetékrendszer

Az egyre hűvösebb éjszakákon a jég komoly kárt tehet a vízcsövekben, repedést, törést okozhat. Ha kertes házban lakunk, kövessük az alábbi lépéseket és téliesítsük a vízvezetékeket, vízmérőket és aknát:

  • pótoljuk a hiányzó aknafedlapot, ha pedig sérült, cseréljük ki
  • győződjünk meg arról, hogy jól záródik az akna fedele
  • az aknát és a vízmérőt egyszerűen leszigetelhetjük hungarocellel, pléddel vagy kartondoboz darabokkal
  • a pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizzük a pinceablak épségét, szigetelését és tartsuk azt zárva
  • víztelenítsük a vezetékeket, ha nem használjuk (pl. kerti csap esetén)

Elsőre ugyan macerásnak és feleslegesnek tűnhet a csövekkel bajlódni, azonban ha nem figyelünk, a törés következtében elfolyó vízmennyiség igen komoly kiadás lehet a későbbiekben.

a termosztát helyes használata

A termosztát hamar jó barátunk lehet, hiszen segítségével automatikusan fűthetjük vagy hűthetjük optimális hőmérsékletre a lakást, így nem kell a fűtés folyamatos fel- és letekerésével bíbelődni. A leggyakrabban használt készülékek azonban nem mindig az egyszerűségükről híresek, így érdemes rendesen átolvasni a használati útmutatót és kipróbálni a használatot, mielőtt beállítod a programot. Így a komfortérzetünket és a költségcsökkentést is maximalizálni tudjuk.

A téli óvintézkedések közé érdemes a lakásbiztosítás megkötését is besorolni, hiszen nagy segítségedre lehet természeti károk esetén és akár a kazán váratlan meghibásodásakor is! Tudj meg többet a K&H lakásbiztosítási lehetőségekről! Ráadásul 40%-os kedvezményt adunk 2019. december 20-ig!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás


* forrás:
http://www.maviz.org/a_fagykarok_elkerulhetok_a_vizmerok_es_a_vizhalozat_teliesitese