energiatakarékos otthon - ajtó és ablakszigetelés

2018. április 16.
Az „okos láz” az elektronikai eszközeink után az otthonainkat is elérte; az energiatakarékos és környezetkímélő okosotthon igazi sláger téma lett az ingatlanokról szóló cikkekben. A cikkeket olvasva sokan reflexből nagy beruházási igényű hi-tech házakra gondolnak, holott néhány kisebb felújítási munkával - így például az ablakok szigetelésével és a nyílászárók cseréjével - rengeteget tehetünk az energiatakarékosságért egy nem „hipermodern” lakásban is. Ehhez adunk most néhány praktikus tippet!

energiatakarékos otthon - ajtó és ablakszigetelés

K&H személyi kölcsön lakáscélra kedvezményes THM: 5,7%, THM2 2021. január 1-jétől: 8,1–13,8%

mennyiben segíthet a jó szigetelés?

Sok esztétikai felújítással ellentétben a megfelelő szigetelésnek feketén-fehéren kimutatható pénzügyi haszna van. A nyílászárók hézagainak egyszerű betömésével akár 40%-os energiamegtakarítást is elérhetünk, tehát hitellel is hamar megtérül. Mindemellett a zaj és por terhelés is kisebb lesz, ami főleg a földszintes és alacsony emeleti lakásoknál fontos tényező. A szigetelést követően 3-4°C-kal emelkedhet az adott szoba hőmérséklete azonos fűtési szint mellett, ami 15-20%-os fűtési energia megtakarítást eredményezhet.

honnan tudjuk, ha nincs rendben valami?

Elsőként persze saját szemére, fülére hagyatkozik az ember, hiszen ha látja vagy hallja, hogy a bejárati ajtó, a tetőablak vagy a nyílászáró hézagos, akkor általában gyorsan cselekszik is. Az esetek többségében azonban nem ennyire egyértelműek a hibák; például egy tavalyihoz képest megnövekedett fűtés költségből következtethető ki, hogy romlott a helyzet (persze csak abban az esetben, ha az esetleges árváltozás kizárható).

praktikus megoldások kisebb szigetelési hibákra

Szerencsére a kisebb szigetelési problémákat mi magunk is orvosolhatjuk, nem feltétlenül kell szakember segítségét kérnünk. Ennek első lépése a hézagok helyének és nagyságának felmérése, mely meghatározza, hogy milyen megoldási lehetőségek közül választhatunk:

  • 1 cm alatt rések: ebben az esetben elég habszivaccsal vagy gumiból készült szigetelő anyaggal tömíteni az ablakokat és az ajtókat. Ezek az anyagok amellett, hogy megbízhatóan szigetelnek, rugalmasak, azaz nem okoznak surlódást a felületek között, így nem okoznak zajt a későbbiekben.
  • 1-2 cm közötti rés: ilyenkor ajtóseprű használata javasolt. Ez egy előre gyártott elem, ami öntapadós, így csak fel kell ragasztani az ajtó aljára.
  • 2 cm fölötti rések: ebben az esetben egy ajtóalátét vagy habszalag lehet a megoldás. A habszalag előnye, hogy az összes gyakori talpazat, így kő, márvány, parketta és padlószőnyeg fölé helyezhető anélkül, hogy nyomot hagyna bármelyikükön.

Természetesen ezek a „házi” megoldások csak a kisebb hibák javításához ideálisak, komolyabb szigetelési munkák esetén általában érdemes szakemberhez fordulnunk.

Belevágnál a régóta halogatott felújítási munkába? A K&H Bank személyi kölcsön kalkulátorával elkezdheted a pénzügyi tervezést is.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás