izzasztó helyzetek az utakon: 8 káresemény, amire érdemes felkészülni

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2023. július 16.
Amikor nyáron beülünk az autóba és a strand vagy egy másik ország felé vesszük az irányt, aligha az jár a fejünkben, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk. Pedig tény, hogy nyáron megnő a balesetek és a káresemények száma, ezért júniustól augusztusig még nagyobb koncentrációra van szükség a volán mögött. Cikkünkből kiderül, melyek a legtipikusabb káresemények és hogyan kerülhetjük el őket!

Káresemény

miért nyáron történik a legtöbb baleset és nem télen?

A statisztika adatokból egyértelműen kiderül, hogy az augusztus számít fekete hónapnak minden évben. Ekkor történik a legtöbb olyan közlekedési baleset, ami személyi sérüléssel jár. Ennek oka igen egyszerű: augusztus az idegenforgalmi csúcsszezon, azaz lényegesen több autó rója az utakat, mint a többi hónapban. Az sem ritka sajnos, hogy azok is kocsiba ülnek ilyenkor, akik amúgy keveset vezetnek és nincs megfelelő rutinjuk a váratlan helyzetek kezeléséhez.

A nyári hőség persze a rutinos sofőröket is kihívás elé állítja. A harminc-negyven fokos kánikulában óhatatlanul csökken a koncentrációnk, a zsúfolt utak és autópályák pedig próbára teszik az idegeinket. A balesetek egy része ugyanakkor nem emberi mulasztás, hanem az autók nem megfelelő állapota miatt következik be.

a nyári autóvezetés kihívásai - így készülj fel rájuk

hőség

A rekkenő hőségben könnyen fáradtnak és figyelmetlennek érezhetjük magunkat. Ezt elkerülendő, érdemes indulás előtt átnézetnünk és megjavíttatnunk a klímát, illetve betárazni ivóvízzel. Ha a kocsinkban nincs légkondi, iktassunk be gyakori szüneteket és hűsöljünk például egy klimatizált benzinkúton.

napsütés

A napsütés egyrészt azért okozhat gondot, mert elvakít minket vezetés közben. Ezt könnyedén orvosolhatjuk egy UV-szűrős napszemüveggel. A tűző nap ugyanakkor sokaknál fejfájást okoz és bizony a leégés veszélye is fennáll. A naptej se maradjon tehát ki a csomagból, és ha módunk van rá, adjuk át a volánt időről időre másnak.

záporok

Télen és ősszel fel vagyunk készülve arra, hogy az út nedves és csúszós. Ez azonban nyáron is megeshet. Egy hirtelen felhőszakadás, zivatar pillanatok alatt korcsolyapályává változtatja az utat, sőt a látási viszonyokat is jelentősen rontja. Ilyenkor két lehetőségünk van: biztonságos szintre csökkentjük a sebességet, vagy akár teljesen félreállunk a vihar elvonulásáig.

hosszabb utak

Az emberek többsége hétköznaponként néhány tíz kilométert vezet, ami egészen más kihívást jelent, mint egy több száz, több ezer kilométeres út. A koncentráció csökken, a fáradtság nő, pláne, ha a hátsó ülésen az izgő-mozgó gyerkőcökkel is meg kell birkóznunk. Hosszabb szünetekkel és gyakori sofőrcserével orvosolhatjuk a problémát.

ismeretlen helyek

Egy másik városban, országban vezetni hatalmas odafigyelést igényel és ennek megvan az árnyoldala is. Mivel folyton a GPS-t figyeljük, kevésbé tudunk a forgalomra ügyelni, ami bizony növeli a balesetveszélyt. Érdemes már előre megnézni a Google Maps-en vagy a Waze alkalmazásban, hogy merre visz az utunk, megjegyezni a bonyolultabb kereszteződéseket, fontosabb csomópontokat.

vadveszély

Mindannyiunk rémálma az autónk elé ugró szarvas, az út közepén álldogáló vaddisznó. Ezekkel a helyzetekkel sajnos nem sok mindent tehetünk, legfeljebb annyit, hogy figyeljük a vadjelző táblákat és csökkentjük ott a sebességet. Az állatok elsősorban a hajnali és alkonyati órákban aktívak, ilyenkor tehát vezessünk fokozott óvatossággal és még lassabb tempóban.

érdemes felkészíteni az autót a kánikulára

Egy hosszabb útnak semmiképp ne vágjunk neki úgy, hogy az autónk nincs top formában. Mit jelent ez a nyári időszakban? Például azt, hogy a téli gumikat már lecseréltük és meggyőződtünk arról, hogy a nyári abroncsok kifogástalan állapotban vannak (guminyomás, mintázat, sérülések). A nyári bogárinvázióban pillanatok alatt elkoszolódhat a szélvédőnk, ezért indulás előtt ellenőrizzük és töltsük fel a szélvédőmosó folyadékot. Ha pedig már felnyitottuk a motorháztetőt, a hűtőfolyadék szintjét is nézzük meg.

A klíma a kényelmünket szolgálja, de csak akkor, ha megfelelő tisztításon esett át. Az ott megtelepedő baktériumok és gombák akár komolyabb betegségeket is okozhatnak. Az egészségünkre pedig azzal is vigyázhatunk, ha soha nem hagyjuk felmelegedni az utasteret. Használjunk napellenzőt a szélvédőn és takarjuk el az oldalsó ablakokat is. A hosszabb ideig a napon álló kocsiban pedig soha ne hagyjunk gyúlékony anyagot, így alkoholt sem!

ezeknél a nyári káreseményeknél jól jön a casco

poggyász- és lopáskár

Aligha létezik annál bosszantóbb dolog egy nyaraláson, mint amikor az autónkhoz visszatérve a csomagjaink hűlt helyét találjuk. Márpedig a tolvajok előszeretettel törik fel a kocsikat abban reménykedve, hogy a bőröndökben komoly értékekre bukkannak. Arról nem is beszélve, hogy egy balesetnél a csomagjaink is megsérülhetnek, a bennük lévő értékek és tárgyak pedig tönkre mehetnek.

Gondoljunk csak bele, hogy mennyit ér a telefonunk, a laptopunk vagy a fényképezőgépünk! A pótlásuk akár több százezer forintra is rúghat, amit nem nekünk kell állnunk, ha a cascónk poggyászbiztosítást is tartalmaz.

A lopáskár ezzel szemben arra vonatkozik, ha magát az autót tulajdonítanák el illetéktelenek.

gépjárművön szállított szabadidős eszközök biztosítása

Amikor sportos nyaralásra indul a család, az autóra szereljük a drága felszerelést. Legyen szó a kajakunkról, az ejtőernyőnkről, a golffelszerelésünkről vagy bármilyen egyéb hagyományos vagy extrém sporthoz kapcsolódó eszközről, ezek több százezer forintos értéket képviselnek. Egy felhőszakadás vagy jégeső ennek megfelelően jelentős káreseményt okozhat.

A cascóban ezeket a felszereléseket is biztosíthatjuk, a feltétel mindössze annyi, hogy a KRESZ előírásainak megfelelően rögzítsük őket az autóra vagy a tetőboxra.

Fontos azonban, hogy a szabadidős eszközökben és kiegészítőkben keletkezett károkat a biztosító csak akkor téríti, ha az utazás során megsérül az autónk, és ezzel egyidejűleg az azon szállított értékeink is.

vadkár

Amikor elgázolunk egy vadat és felocsúdunk az első sokkból, bizony rá kell döbbennünk, hogy senki nem fogja megtéríteni az autónkban keletkezett károkat. A kötelező biztosításunk nem terjed ki ilyen jellegű káreseményre, a vadásztársaságtól és a közútkezelőtől pedig nagy valószínűséggel nem kérhető kártérítés.

Egy több száz kilós vadállat akár millió forintos károkat is okozhat és az sem ritka, hogy az autó totálkárossá válik. A biztosítónk azonban az ilyen helyzetekben is helytáll, ha a cascónk vadkár fedezettel is rendelkezik. Semmiképp sem érdemes tehát ezen spórolni!

üvegkár

Az autónk szélvédője az egyik legsérülékenyebb alkatrész, hiszen egy felverődő kavics vagy akár egy jégeső is nagy károkat okozhat benne. Akárcsak a vadkár esetében, itt is igaz, hogy lehetetlen megállapítani a felelőst (például egy kavicsfelverődésnél), így az üveg helyreállítása mindenképp a mi pénztárcánkat terheli majd.

Az üvegkár biztosítások tipikusan az ilyen helyzetekre nyújtanak megoldást és általában kiterjednek az üveg javítására (ha lehetséges) vagy egy teljesen új szélvédő beszerelésére is.

közlekedési balesetbiztosítás

Az autónk sofőrjeként felelősek vagyunk azokért, akik velünk együtt utaznak. Márpedig egy balesetben sajnos igen súlyosan megsérülhetnek, de a legrosszabb forgatókönyvet sem lehet kizárni. Még egy kisebb sérülés is azzal járhat, hogy az utasunk, vagy mi magunk hosszú időre kiesünk a munkából, keresőképtelenné válunk.

A cascóba épített balesetbiztosítások anyagi segítséget jelentenek az ilyen helyzetekben. Baleseti rokkantságra és baleseti halálra is több millió forintos biztosítást nyújtanak, de a múló sérülésekre is kiterjednek.

gépjármű meghibásodás

A lerobbanás sosem jön jól egy idegen városban vagy éppen az autópálya közepén, a kánikulában pedig kifejezetten dühítő. Hogyan oldjuk meg a továbbhaladást? Mi lesz az autóval? Kihez fordulhatunk, hol található a közelben egy megbízható szerviz? Csupa olyan kérdés, ami azonnal felmerül bennünk.

Ha casco biztosításunk tartalmaz 24 órás casco assistance szolgáltatást, akkor nem kell sokat töprengenünk: elég felhívni a biztosítót és máris érkezik a segítség. A casco állja a továbbutazás költségeit (akár taxi vagy autóbérlés), illetve a szervizdíjat is.

jogvédelmi segítség

Képzeljük el a következő, valóban izzasztó helyzetet: balesetet okoztunk egy idegen országban, többen megsérültek, a helyi rendőrség pedig feltenne pár kérdést. Csakhogy nem beszélünk közös nyelvet és fogalmunk sincs, milyen jogaink és kötelezettségeink vannak. Bizonyos casco biztosítások ilyen szituban aranyat érnek! Egyes biztosítók esetében egy telefonhívás és máris jogi segítséget, tanácsokat kaphatunk, sőt akár telefonos tolmácsot is rendelkezésünkre bocsáthat a biztosítótársaság.

ezért érdemes a K&H cascót választanod

A K&H casco biztosításával a legtöbb fentebb ismertetett helyzetre felkészülhetsz. Szabadon összeállíthatod, hogy milyen káreseményeket szeretnél bevonni a biztosításodba az olyan alapdolgok mellett, mint a törés-, az üveg- vagy a lopáskár. A K&H casco biztosítást online is megkötheted, így kedvezményt is kaphatsz. Menj biztosra, ha hosszabb családi nyaralásról van szó, hogy ne az idegeskedésről és az izzasztó helyzetekről szóljon a szabadságod!
 

Tudj meg többet a K&H casco biztosításról & kösd meg egyszerűen, online, vagy keresd a hozzád legközelebb elérhető K&H helyi képviselőnket!

K&H casco biztosítás

K&H biztosítási helyi képviselő kereső