így biztos nem ér meglepetés: mindent a casco önrészről

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2021. szeptember 14.
Baleset bárkit érhet, még a legnagyobb körültekintés mellett is. & Te tudtad, hogy egy baleset során, ha te voltál a vétkes, a te autódban keletkezett kárt csak casco biztosítás esetén téríti meg a biztosító? Ha még nem rendelkezel vele, akkor olvass tovább és tudj meg többet arról, hogy milyen káresetek esetén, mekkora biztosítói támogatásra számíthatsz és milyen mértékű önrésszel kell kalkulálnod.

így biztos nem ér meglepetés: mindent a casco önrészről

miért van szükségem a cascora?

Míg a kötelező biztosítás egy baleset esetén - ha a te hibádból következett be - a másik félnek fizet az okozott kárért, addig a casco biztosítás a te kocsidban keletkezett kár, vagy eltulajdonítás esetén is fedezi a költségeket.

mit fedez a casco?

Két típusú biztosítást köthetsz. A teljes körű casco elemi- és töréskárra, lopáskárra és üvegtörésre is fizet, ha pedig részleges cascot igényelsz, csak az általad választott kárfajtára terjed ki (törés, lopás, stb.).

Ez a biztosítás az autónak csak az eredeti tartozékaira vonatkozik, így az extrákkal „feltuningolt” autód kiegészítőire nem, csak ha ajánlatkéréskor is belekerültek a felsorolásba és befizetted a pótdíjat utánuk.

a károm teljes összegét fizeti a biztosító?

A biztosítási szerződésben meghatározásra kerül az önrész százalékos és minimum összege, vagyis az összegszerű önrész. Az önrészesedés a kárösszeg azon része, amelyet a szerződés alapján a Biztosított maga visel. Magyarországon egy százalékos érték és egy minimum összeg is adott, amely a szerződéskötés során szabadon választható. A százalékos önrész leggyakrabban 10% vagy 20%, a minimális összegszerű önrész mértéke pedig jellemzően 50 000, 100 000, 200 000 vagy 400 000 forint (például 10% és minimum 100 000 forint).

A minimális önrész a gépjárműkár esetén a minimálisan térítendő önköltséges rész. A kárösszegből a választott százalékos, vagy összegszerűen meghatározott, úgynevezett minimális önrészesedés közül a magasabb összegű kerül levonásra.

hogyan számoljam ki az önrészt?

Nézzünk meg néhány gyakorlati példát!

1. példa: Egy 10% és 100 000 forint minimális önrészt tartalmazó szerződésnél 700 000 forint értékű kár keletkezik a gépjárműben. Ebben az esetben 600 000 forintot térít meg a biztosító. Ennek oka, hogy bár 10%-os vállalt önrész esetén a 600 000 forint tíz százaléka 60 000 forint, ez azonban nem éri el a minimális önrészként megadott a 100 000 forintos összeghatárt, ezért a biztosító ilyenkor a minimális önrészt, vagyis a 100 000 forintot veszi alapul.

2. példa: Egy 10% és 100 000 forint minimális önrészt tartalmazó szerződésnél a töréskár értéke 2 000 000 forint. Ebben az esetben a 10% önrész 200 000 forint, melyet térítened kell, a cascod pedig a fennmaradó 1 800 000 forintot állja.

3. példa: Egy 10% és 100 000 forint minimális önrészt tartalmazó szerződésnél a gépjárműben keletkezett kár értéke 80 000 forint. Mivel a 100 000 forintos minimális önrész mértékét nem éri el a kárösszeg, ezért ilyen esetben téged terhel a teljes összeg.

casco biztosítás a K&H-nál

A K&H casco biztosítást választva a fenti példákon keresztül bemutatott önrészesedés mértéke is választható, valamint plusz előny, hogy az alap-, törési-, és elemi kár-fedezetek mellé kiegészítő lopásfedezet és választható. Sőt, egyéb kiegészítésekkel akár az autóban felejtett sporteszközöket, gyermekfelszereléseket (babakocsi, járóka, stb.) is biztosíthatod! Ezen felül számos kedvezménnyel élhetsz még:

  • 5% kedvezményt érvényesíthetsz, amennyiben bármilyen K&H banki díjfizetési móddal egyenlíted ki a díjat,
  • éves díjfizetési gyakoriság esetén 10% (féléves esetén 5%, negyedéves esetén 2%) kedvezményt kaphatsz,
  • ha már rendelkezel egy további, K&H Biztosítónál kötött biztosítási szerződéssel (vagy K&H-s folyószámlával), akkor 5% kedvezményre vagy jogosult.

Ne hagyd, hogy meglepetés érjen! Ismerd meg a K&H casco biztosítás feltételeit és tudd mindig biztonságban az autódat!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás