biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2020. december 09.
Azon gondolkozol, hogy érdemes-e casco biztosítást kötni? Már van cascód de nem tudod biztosan, hogy milyen káreseteknél nyújthat védelmet? Mutatjuk, mire figyelj, ha biztosra akarsz menni!

mire fizet a casco?

a nulladik lépés

Először azt érdemes tisztázni, hogy mire való a casco. A casco biztosítás nem kötelező, az autós saját döntése alapján köti meg és a feltételrendszerét, díjazását a piaci feltételek alakítják.

A casco biztosítás arra jó hogy az ún. „saját hibás” károkat térítse. Ebbe a körbe tartozik a baleset bekövetkezéséért vétkes fél saját kára, az ismeretlen károkozó által okozott károk köre és az elemi csapások következtében elszenvedett károsodások, azaz minden olyan kár, amely máshonnan, illetve más biztosításból nem térül meg. Tipikus casco károk például:

  • ha jégeső miatt sérül a fényezés
  • ha kőfelverődés van a szélvédőn
  • ha véletlenül nekitolatunk például a kerítésnek/oszlopnak
  • ha mi okozzuk a balesetet és megsérül az autónk
  • ha megrongálják, ellopják az autónkat

Azonban érdemes mindig kötés előtt tájékozódni, hogy a biztosítás milyen fedezeteket tartalmaz, mert biztosítónként eltérhetnek az „alap” csomag fedezetei, de szerencsére lehetőségünk van a legtöbb esetben személyre szabni, vagy több csomagból kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet

Casco biztosításunk megkötésekor arról se feledkezzünk meg, hogy milyen önrészt állítunk be – ha választhatunk több opció közül is – mert minden kárt csak az önrészen felül térít meg a biztosító.

 tipp!

Kevesen tudják, hogy a casco biztosítás védelme nem a biztosítás megkötésétől, hanem a szemle és annak elfogadását követően indul, melynek során a biztosító szakembere személyesen felméri, hogy pontosan milyen típusú és állapotú autóról van szó, amelyekről fényképeket készít és továbbítja a kockázatbírálók felé, akik végül döntenek a casco biztosítási ajánlat befogadásáról.


az üvegkár sima ügy

A casco biztosítás a leggyakrabban üvegkároknál jöhet jól, hiszen például a K&H Biztosítónál ezek adják a casco károk közel felét. Szinte minden esetben a bosszúságot egy kőfelverődés okozza, amely betörheti vagy megrepesztheti az üveget. Nem mindenki tudja, hogy ha ezt a hétköznapi, ám annál bosszantóbb javítást az autós a biztosítóval együttműködő szerviznél csináltatja meg, akkor bizonyos esetekben akár önrészmentesség is előfordulhat.

mit tud még a casco

A casco biztosítás azért is jó, mert nem csak Magyarországon, hanem egész Európán belül védelmet nyújt! Így ha például nyaralás vagy síelés közben ér utol a baj, akkor sem kell aggódnod, mert a biztosító megbízottjai gondoskodnak a javításról.

Ami szintén a biztosítás előnye, hogy számos speciális szolgáltatás kérhető mellé kiegészítésként, ezáltal testreszabható. Lehet például balesetbiztosítást, poggyászbiztosítást vagy akár gyermekfelszerelésekre is kiegészítő biztosítást kötni, ám az egyik legkedveltebb kényelmi szolgáltatás a 24 órás cascoszervíz, melyet igényelve, egyetlen telefonhívással intézheted vész esetén az autómentést, aminek bizonyos esetekben a biztosító még a költségét is állja!

mi a helyzet az autólopással

Bár szerencsére jelentősen csökkent az autólopások száma Magyarországon, ugyanakkor ha az autód a szabad ég alatt parkol, érdemes lopáscascóval védeni. Annál is inkább, mert az autód valószínűleg az egyik legnagyobb vagyontárgyad, pótlása nehéz és sok kellemetlenséget okozhat, ami legtöbbször pont a legrosszabbkor jön.

jó, ha tudod

Casco biztosításod arra is jó lehet, ha balesetet szenvedtél, amelyben nem Te voltál a vétkes, de szeretnéd, ha minél hamarabb intézhetnéd autód javítását, hogy újra tudd használni. Ilyenkor megcsináltathatod casco biztosításodra az autód javítását, amelynek költségét később a másik fél kötelező biztosítása kifizet a biztosítód számára. Így akár több napot, hetet is nyerhetsz, amíg az adminisztratív folyamatok végig mennek.

Gyakran megesik, hogy nem baleset miatt hibásodik meg az autó, például ha elromlik az ajtózár vagy elveszíti a tulajdonos a kulcsot, ilyenkor azonban a javítás költségét nem lehet a cascóval fedezni, csak abban az esetben, ha ismeretlen tettesek rongálták meg a zárat.

A mindennapokból még érdemes kiemelni azt is, ha a parkoló autódat megrongálták, mivel ez esetben akkor számíthatsz a biztosítótól kártérítésre, ha a kár mértéke meghaladja az önrészt.

Számos előnye lenne számodra is a casco biztosításnak? Tudj meg többet a K&H casco biztosításról, melyet pár perc alatt online megköthetsz, az éves díjfizetéshez pedig 10% kedvezményt is kapsz!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás