10 tipp – így vásárolj okosan az aukciós oldalakon

2019. augusztus 21.
Bár mi sem kényelmesebb, mint otthonról, a fotelből felkutatni az online piacterek világának kincseit, azért azt nem árt szem előtt tartani, hogy nem minden arany, ami fénylik. Mutatunk néhány hasznos tanácsot, hogyan óvhatjuk meg magunkat a csalódástól és az átveréstől a nagy licitálási láz közben.

(A cikk tartalma frissült: 2024.04.01-jén)

10 tipp – így vásárolj okosan az aukciós oldalakon

1. árut csak megbízható idegentől!

Persze oknyomozásba nem kell kezdeni, ahogy az erkölcsi bizonyítványt sem kell kikérni, ettől függetlenül próbáljunk a kiszemelt áru eladójáról minél többet megtudni. Eleve plusz biztonsági faktor, ha olyan aukciós oldalon vásárlunk, ahol a vevők nyilvános értékeléseket, visszajelzéseket adhatnak az árusokról és vásárlási tapasztalataikról. Ezek lehetnek csillagozások vagy szöveges értékelések, minél több a pozitív komment, annál jobban megbízhatunk a leendő partnerben. 

2. olvassuk el a szabályzatot! 

Bármilyen banális tanácsnak is tűnhet, mielőtt belevágnánk az aktuális aukciós oldal felfedezésébe, mindenképpen olvassuk el az oldalszabályzatot és a gyakori kérdésekre adott válaszokat.  

3. kérdezzünk bátran!

Saját érdekünkben ne szégyenlősködjünk, nyugodtan kérdezzünk rá az eladónál a termékkel kapcsolatos összes információra. Beleértve a termék állapotát, méretét, egyedi jellemzőit, illetve az eladó által vállalt garanciákat, ha a kiszállítás közben vagy után bármi probléma merülne fel az áruval kapcsolatban. 

4. bújtatott költségek nélkül

Az ár különösen kényes pont a termékre vonatkozó információk sorában. Egy netes aukciós portál etikus működésének része, hogy az árat minden esetben egyértelműen feltüntetik adóval, és egyéb járulékos költségekkel, például a szállítási díjjal együtt, amennyiben az oldal kínál erre lehetőséget. 

5. mindig figyeljünk a szállítási díjakra!

Hiába igaz, amit az előző pontban állítottunk, menet közben hajlamosak vagyunk csak a licitálásra fókuszálva túlságosan megörülni az alacsony árnak. Miközben könnyen lehet, főként a külföldi aukciós portáloknál, hogy egy minimális kikiáltási áru termék szállítási költsége igen magas. 

6. csak óvatosan a törvényekkel!

Jó tudni, hogy a magyar Polgári Törvénykönyv szerint, amikor ajánlatot teszünk egy termékre, vagyis licitálunk, az hivatalosan szerződéskötésnek minősül. Ez azt jelenti, hogy az eladó köteles az értékesítésre szánt árut a vevő által felajánlott értékben a rendelkezésére bocsátani, illetve a vevő a licitálással kötelezi magát a vásárlásra.

7. legyünk képben! 

Gyanakodjunk, ha az aukciós oldalon túl profi vagy épp terméklogóval ellátott képbe futunk bele egy termékadatlapon. Az biztos, hogy az eladó hivatalosan nem mellékelhet olyan képet, ami nem a meghirdetett terméket ábrázolja. Ha mégis katalógus képet látunk, tudnunk kell, hogy az eladónak ilyenkor kötelessége feltüntetni, hogy a kép illusztráció. Jó, ha óvatosak vagyunk, a legbiztonságosabb attól vásárolni, aki jól láthatóan házilag készült mobilfotókkal árulja a termékeit. 

8. licit verhetetlen tempóban

Ha épp egy licit kellős közepén járunk, de el kell szakadnunk a géptől, ma már ez sem állhat az utunkba, hogy megszerezzük a kiszemelt terméket. Az aukciós oldalak többsége rendelkezik okostelefonra letölthető applikációval, melyek például azonnal értesítést küldenek, ha valaki nálunk többet ígért vagy bármi más, fontos esemény történt a „megfigyelt termékek” életútjában. 

9. bízzunk a bizalomban! 

A biztonsági faktorok és fogyasztóvédelmi szabályok ellenére el kell fogadnunk, hogy az aukciós oldalakat használva lényegében bármikor érhet bennünket csalódás. Vagy nem pontosan azt az árut kaptuk meg, amire lecsaptunk, vagy nem érkezik meg időben, megfelelő minőségben, stb. A bizalmi faktor jelentősége talán itt a legnagyobb a kereskedelemben, és ha a műfajt választjuk, ezt el kell fogadnunk. Ha nem kaptuk meg a terméket, vagy bármi más probléma adódna, azt mindenképpen jelezzük az oldal üzemeltetői vagy a megfelelő hatóságok felé. 

10. így tisztázzuk a vitás helyzeteket! 

A legnagyobb jószándék ellenére is előfordulhatnak vitás helyzetek aukció, vásárlás közben. Hiába vagyunk joggal idegesek, mindenekelőtt gondoljuk végig, hogy mindent megtettünk-e azért, hogy rendezzük, tisztázzuk az ügyet. Ha értékelésre is kerül a sor az oldalon, mindenképpen kerüljük a személyeskedést az eladóval kapcsolatban, és maradjunk a tényeknél. A negatív értékelésekre érdemes reagálni, de azt is csak higgadt, megértő stílusban válaszoljuk meg. 

számlavezetés
hitelkártya-szolgáltatás [K&H hitelkártyák] – THM: 42,4%
folyószámlahitel [K&H folyószámlahitel] – THM: 27,5%

 

Már van bankszámlád, de szeretnéd inkább külön tartani és kezelni az aukciós vásárlásra szánt pénzedet? Akkor tudj meg többet a K&H számlacsomagokról és igényeld 0 forintos első éves kártyadíjjal online!

 K&H számlacsomagok 

Nem akarsz lemaradni életed fogásáról, akkor sem, ha hónap vége van? Akkor tudj meg többet a K&H hitelkártya ajánlatainkról, melyek segítségedre lehetnek a nagy összegű, sürgős vásárlások rendezésében, vagy biztosíts magadnak bármikor felhasználható kisebb tartalékot a folyószámládon!

K&H hitelkártyák   K&H folyószámlahitel