lakásfelújítás – 5 jelentős kiadás, ami tényleg megéri

2019. március 28.
Az építkezés, a felújítás vagy berendezési tárgyak vásárlása mindig jelentős költséggel jár, ezért ilyenkor igyekszünk minden forintnak megfelelő helyet találni. Sokszor nem egyszerű azonban eldönteni, különösen szakértelem hiányában, hogy melyek azok a tételek, amit bátran kihúzhatunk a listánkról, és mikor nem célszerű spórolni. Cikkünkben összegyűjtöttük 5 olyan jelentős kiadást, ami hosszútávon tényleg megéri az árát!

(A cikk tartalma frissült: 2023.03.24.)

lakásfelújítás – 5 jelentős kiadás, ami tényleg megéri

1. okos otthon rendszerek

Mit takar ez röviden? Minimális energiapazarlás, a fűtés, hűtés és az energiafelhasználás optimalizálása, nagyobb biztonság – mindez egyetlen gombnyomásra. Az okosotthonok célja alapvetően az ökológiai lábnyomunk csökkentése olyan praktikus, akár távolról, mobilapplikáción keresztül vezérelhető apróságokkal, mint a villanyok időzített, automatikus le- vagy felkapcsolása, redőnyök vezérlése, a fűtésnek és egyéb elektromos berendezéseknek az ésszerű, életstílusunkhoz igazított működtetése. Amennyiben pedig kamerákat is telepítünk, még az ingóságainkat is nagyobb biztonságban tudhatjuk - köszönhetően az érzékelőkkel ellátott kameráknak! Nem csak kényelmes, praktikus, hanem költséghatékony is, hiszen az optimalizálásnak köszönhetően akár több ezer forintot is megspórolhatunk havonta!  

2. kényelmes ágymatrac

Rendszeresen jelentkező hátfájás? Nehezen induló reggelek? Könnyen lehet, hogy az ágymatracunk a probléma forrása! Bár arra nincsen általános szabály, hogy kinek milyen matrac a legideálisabb, vásárlás előtt lehetőleg mindig próbáljunk ki többféle típust, vegyük figyelembe, hogy felnőttnek vagy gyereknek szánjuk, gondoljunk az esetlegesen meglévő egészségügyi problémákra, magasságra, testsúlyra, alvási pozícióra és persze a keménységre. Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor a matracáruházakban kérjünk szakszerű segítséget!

3. nyílászáró csere

A nyílászárók kiválasztásánál az esztétikai szempontokon túl feltétlenül vegyük figyelembe, a hőszigetelő képességet, garanciát, minőségi tanúsítványt és a vasalatot!

  • fa nyílászárók: A költségesebb, fából készült megoldás legnagyobb előnye az alacsony hőtágulási képesség, mely lehetővé teszi a kiváló víz- hő- és hangszigetelést! Azt ugyanakkor sokan elfelejtik, hogy a fa karbantartást igényel, melynek mértéke jelentősen csökkenthető a jó minőségű alapanyag választással. 
  • műanyag nyílászárók: a sztereotípiák ellenére a modern műanyag nyílászárók már olyan technológiával készülnek, mely ellenáll az UV sugárzásnak és nem színeződik el. Átlagosan 20-30%-al olcsóbban beszerezhető, sőt könnyen tisztítható! Egyetlen hátránya a kevésbé esztétikus megjelenés és a némileg alacsonyabb élettartam.

4. hőszigetelés

Ha a szemünk nem is, a pénztárcánk biztosan észreveszi majd a falak vagy a tető leszigetelését. Ezek a munkálatok nem csak sok pénzzel, de jelentős kosszal, sőt akár bontással is járnak, ezért ijednek meg sokan tőlük. De vigasztaljuk azzal magunkat, hogy kis túlzással egy ingatlan esetén csak egyszer kell megcsinálni! 

  • falhőszigetelés: A falak szigetelése terén több lehetőségünk is adódik; lehetséges a külső- és a belső oldal szigetelés is. Sokszor befolyásoló tényező lehet, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a házunk vagy a lakásunk, mégis általában a külső szigetelést javasolják, még, ha ez a drágább megoldás is. Anyagot tekintve is többféle megoldás közül választhatunk: polisztirolhab vagy ásványgyapot.
  • tetőhőszigetelés: Egy nem vagy rosszul szigetelt házban akár a fűtésre fordított energia 25-30%-a is távozhat a tetőn keresztül. Ennek az oka, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, éppen ezért különösen fontos a falakon kívül itt is szigetelni.  A leghatékonyabb megoldás azonban az, ha a tetőt és a homlokzati falakat is egyaránt szigeteljük, együttes használatukkal leszünk képesek a legtöbbet megtakarítani az energiafelhasználásunkon! A felhasznált anyagtól függően, az utólagos hőszigetelés ára akár már 4 fűtési idény alatt is megtérülhet. A tőzeggyapot szigetelés költsége is hozzávetőlegesen 6 év alatt visszahozza az árát!

5. napelem

A megújuló energia a pénztárcánknak is jót tesz! A napelem rendszer kialakításával kapcsolatos költségek persze elsőre megterhelők, de már az alacsony teljesítménnyel bíró kialakítás energiatakarékosságával is nagyjából évi 111 000 forintot spórolhatunk! Így kb. 13 év alatt akkor is visszahozza az 1,5-3 millió forint közötti vételárát, ha nem emelik a villanyszámla díjait (ami elég valószínűtlen). A gondosan megtervezett és kivitelezett rendszer segítségével pedig a napenergia ennél jóval hosszabb időre, akár 3-4 évtizedre kiválthatja a hálózati áramot. Kattints és tudj meg többet!

K&H lakáshitel építésre, felújításra – THM: 9,7-12,5%

Úgy érzed ideje belevágni a régóta halogatott, nagyobb munkálatokba? Valósítsd meg terveidet a K&H lakásfelújításra is felhasználható hitelkonstrukciójával!

K&H lakáshitel felújításra

A kalkulátor a számításban a K&H minősített fogyasztóbarát lakáshitelt veszi alapul, a hatályos Hirdetmény szerinti kondíciók alapján, változatlan kondíciókat feltételezve a teljes futamidő alatt. Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, THM értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év