online vásárlás biztonságosan: így biztosítsd be magad!

nincs még bankszámlád? nyiss online!
2023. április 12.
A fogyasztók világszerte felismerték az online vásárlás és a digitális megoldások használatában rejlő előnyöket, legyen szó akár bankkártyás fizetésről vagy házhozszállításról, de ezzel együtt az átverések is megszaporodtak az internetes vásárlásaink során. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, milyen előnyei vannak az internetes fizetési módoknak & mire érdemes figyelni az online bankkártyás fizetés esetén, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések.

Online vásárlás
 

hogyan változtak a vásárlási szokásaink a pandémiát követően?

Kezdetben sokan bizalmatlanok voltak az online vásárlással szemben, ugyanakkor a világjárvány idején egyre többen tapasztalták meg az előnyeit. Az a kényelem, biztonság és egyszerűség, amit az online módon történő vásárlás nyújthat, mostanra már az idősebb korosztály tagjait is meggyőzte létjogosultságáról.

A hazai e-commerce piac szárnyalását jól mutatja, hogy 2020-ban 45, az azt követő évben pedig 32 százalékkal bővült az online kiskereskedelmi forgalom. A 6,5 millió aktív internetező felnőttnek több, mint háromnegyede vásárolt online, az egy főre eső éves rendelési gyakoriság pedig 2021 végére elérte a 19-20 online rendelés/fő/év szintet.

A két hipertempójú növekedési évet 2022-ben - az offline vásárlási arány növekedésével és a gazdasági helyzet alakulásával párhuzamosan - szerényebb, mindössze 10%-os emelkedés követte. A legnagyobb online forgalom továbbra is a műszaki cikk piacán bonyolódik, a képzeletbeli dobogó második fokán a ruházati és divatcikkek állnak, de várhatóan már nem sokáig: ez a szegmens hamarosan itthon is az élre ugorhat a termékkategóriák versenyében.

A járványhelyzet tehát az online kiskereskedelem javára formálta át a vásárlási szokásokat. Jóval természetesebbé, illetve rendszeresebbé vált az internetes vásárlás. De minek köszönhetők ezek a változások?

1. több információt gyűjthetünk a termékről

A technikai paraméterektől kezdve a leggyakoribb hibákon át egészen a terméktesztekig minden információ elérhető online, ha vásárlás előtt meg szeretnénk bizonyosodni döntésünk helyességéről. Sőt, a vásárlói vélemények böngészésével valós benyomásokat kaphatunk arról, mire számíthatunk az adott termékkel kapcsolatban.

2. összehasonlíthatjuk az árakat

Régebben az ár-összehasonlítás szinte lehetetlen vállalkozás volt, hiszen senki nem járt boltról boltra, hogy megtalálja, hol kaphatja meg legolcsóbban a kívánt terméket. Manapság azonban az interneten már nemcsak az általunk kiválasztott termék árait hasonlíthatjuk össze, de rákereshetünk a garancia időtartamára, a szállítási és fizetési lehetőségekre.

3. gyakrabban használhatjuk bankkártyánkat fizetéshez

Az online vásárlás egyik legnagyobb előnye, hogy minden tranzakció során bankkártyánkat használhatjuk fizetésre, gyorsan, egyszerűen és biztonságosan, így elkerülve a készpénzfelvételt, ami ráadásul plusz költséggel is járhat.

miért egyre vonzóbb a bankkártyás fizetés?

Számos oka van annak, hogy az online felületeken az utóbbi években rohamosan elterjedt a bankkártyával történő azonnali fizetési mód.

gyors

Bankkártyás fizetés esetén a tranzakció szinte azonnal megtörténik, amint megnyomtuk a fizetés gombot vagy a futárnál lévő terminálhoz érintettük a fizikai vagy digitális bankkártyánkat.

kényelmes és rugalmas

Mindössze néhány kattintással kifizethetjük a kiszemelt áru értékét otthonunk kényelméből, akár az éjszaka kellős közepén. Ezzel a megoldással megússzuk, hogy készpénzzel várjuk a futárt, nem beszélve arról, hogy a bankkártyás fizetés egyúttal azt a kényelmet is nyújtja számunkra, hogy nem kell magunknál tartanunk a megfelelő mennyiségű készpénzt.

kisebb költségekkel jár

A készpénzmentesség másik előnye, hogy nem kell költség ellenében pénzt felvennünk a bankautomatán keresztül a bankszámlánkról. A fizetés manapság szinte kizárólag átutalással érkezik a bankszámlára, éppen ezért készpénzhez jellemzően bankautomatán keresztül juthatunk. Megfelelő nyilatkozattétel esetén, havi két alkalommal, magyarországi ATM-ből bankkártyával, forintban történő készpénzfelvétel díjmentes, összesen 150.000 Ft összeghatárig, ám efelett már költségekkel kell számolnunk. Bankkártyás vásárlás esetén azonban ezt a költséget is megspórolhatjuk.

biztonságos

A vásárlásunk nyomon követhető, hiszen a tranzakcióról azonnal érkezik az SMS-értesítő, vagy ellenőrizhetjük a bankszámlakivonatunkat az e-banki, mobilbanki applikációkban. A bankkártyás vásárlások az erős ügyfél-hitelesítés keretében bevezetett kétlépcsős azonosításnak köszönhetően ráadásul még biztonságosabbá váltak.

kedvezményekhez juttathat

Egyes webáruházakban akciókkal, promóciókkal, kedvezményekkel, vagy éppen hűségprogrammal ösztönzik a vevőket a bankkártyás fizetésre. Ha jól időzítünk, akár olcsóbban is juthatunk a kívánt termékhez.

így védhetjük ki az online vásárlás kockázatait

Az online vásárlás népszerűvé válásával sajnos az átverések száma is egyre nő, ám egy kis odafigyeléssel és néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetjük, hogy internetes csalás áldozataivá váljunk. Mutatjuk, hogy milyen veszélyek adódhatnak az online tranzakciók során.

nem is létezik a webshop, ahonnan rendeltünk

Az internetnek köszönhetően szinte minden adatot és korábbi vásárlói véleményt begyűjthetünk egy adott webshopról, így könnyedén ellenőrizhetjük annak hitelességét. Ha elsőre túl jónak tűnik az ár, mindenképp keressünk rá a webshopot működtető gazdasági társaságra, a szerződési feltételeire és a velük kapcsolatban írt visszajelzésekre. Érdemes elolvasni a webáruház Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF) is. Ha számunkra ismeretlen kereskedővel van dolgunk, akkor ajánlatos a vásárlási feltételeket elmenteni. Ez jól jöhet egy esetleges későbbi vita során, hogy bizonyíthassuk, milyen tájékoztatás szerepelt a rendelésünk idején.

Hasznos információt jelent az is, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hazai, Európai Unión belüli, vagy azon kívüli rendelésről lenne szó. Az egyébként, hogy a honlap magyar nyelvű, illetve a domain nevében “.hu” szerepel, még korántsem jelenti, hogy hazai cégről van szó. Érdemes ennek is utánanézni. Ha pedig már a webshop url címénél tartunk, érdemes ellenőrizni, hogy a “https://” szerepel-e benne. Ha csupán azt látjuk, hogy “http://” van, akkor jobb továbblépni, mivel nem biztonságos a weboldal.

Ha fenti szempontok alapján gyanúsnak ítéljük a helyet, ahonnan vásárolni készültünk, inkább keressünk másik eladót.

nem lehet visszaküldeni az árut

A hatályban lévő fogyasztóvédelmi rendeletek szerint a termék kézhezvételét követően tizennégy napunk van elállási jogunk gyakorlására, online vásárlás esetén.  Egyes webáruházak ennél hosszabb időben határozzák meg ezt az időtartamot, így akár egy, vagy két hónapos gondolkodási időt is kaphatunk a vásárolt termékkel kapcsolatban.

Érdemes átolvasni a webshop visszárukezelési gyakorlatáról szóló tájékoztatót is, nevezetesen ingyen küldhetjük-e vissza a terméket, ha meggondoltuk magunkat, avagy fizetni kell-e a postaköltséget, milyen módon tudjuk ezt megtenni, illetve mikor és milyen módon kapjuk vissza a pénzünket. Érdemes alaposan tájékozódni, nehogy a vásárlást követően érjen minket kellemetlen meglepetés, akkor szembesüljünk a visszaküldés költségével. Ha nem találjuk a honlapon az erről szóló részt, inkább válasszunk másik webáruházat.

nem érkezik meg a rendelt áru

A termék átvételétől és a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződés megkötésétől számított 14 napon (naptári nap!) belül élhetünk elállási jogunkkal. Ez esetben köteles visszajuttatni a vételárat, illetve a szállítási költséget.

nem kapjuk meg időben a megvásárolt terméket

Még vásárlásunk előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy hány napon belülre ígérik a szállítást, van-e az adott termékből raktáron és milyen szállítási megoldások közül választhatunk. Ha ezekről részletes tájékoztatást tüntetnek fel, ráadásul még a csomag nyomonkövetésére is lehetőséget biztosítanak, nagy valószínűséggel biztonságban tudhatjuk vásárolt termékeinket.

ellopják az adatainkat bankkártyás fizetés esetén

Az egyik leggyakoribb aggály az online vásárlással kapcsolatban személyes adataink és bankkártyánk védelme. Az itt tapasztalt adatbiztonság azonban folyamatosan fejlődik, így a különböző online banki szolgáltatásoknak hála már többlépcsős azonosítás, megerősítő jelszavak segítik a biztonságos vásárlást.

A kétfaktoros hitelesítés, azaz az erős ügyfél-azonosítás segítségével a pénzintézet és a kereskedő is meggyőződhet arról, hogy valóban a bankkártyát birtokló személy az, aki vásárolni szeretne a webshopban. Ennek érdekében a fizetéshez használt bankkártyán lévő adatok mellett egy további azonosítóra is szükség van, amely lehet például egy mobiltelefonunkra érkező SMS-kód is.

 tipp!

A virtuális bankkártyák mellett megjelentek a digitalizált bankkártyák is, amelyek egyaránt lehetővé teszik a biztonságos online vásárlást, az okostelefonos fizetést és a fizikai használatot is. Előnyeik között említhető, hogy alkalmasak mobilfizetésre, akár Android, akár iOS okostelefonokon, digitálisan, egyszerűen kezelhetőek. A K&H-nál minden bankszámlacsomag mellé automatikusan jár fizikai bankkártya is, amely bármikor digitalizálható a K&H mobilbank applikációban, így egyszerre lehet élvezni a plasztikkártyák és a digitalizált kártyák nyújtotta kényelmi funkciókat.


online vásárlás: mit tehetünk baj esetén?

A legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy visszaélés áldozataivá válunk. Ez adódhat abból, hogy az adott webshop nem kellően erős rendszerébe történik illetéktelen behatolás, vagy esetleg a mi eszközünk fertőződik meg vírussal, netán egy hamis webáruháznak esünk áldozatul.

A visszaélés tényével többféle módon is szembesülhetünk. Érkezhetnek SMS-ek olyan tranzakciókról, amelyeket nem mi végeztünk, illetve a bankunk is riaszthat minket, ha gyanús tranzakciókat észlel.

Akárhogyan is szerzünk tudomást a problémáról, fontos, hogy tudjuk, mit csinálhatunk ilyen esetekben. A legfontosabb, hogy a bankkártyánkat azonnal tiltsuk le, és ezt követően tegyünk rendőrségi feljelentést ismeretlen tettes ellen, ugyanis a későbbiekben ez segíthet a kicsalt összeg visszaszerzésében. A visszaélés tényét jelezzük bankunk felé is.

digitális megoldásokkal a biztonságosabb bankolásért

Kezdésként mindenképp érdemes olyan pénzintézet bankkártyáját használnunk online vásárláshoz, mely rendelkezik saját mobil alkalmazással az ügyintézés és az utalások biztonságosabbá tételéhez.

A K&H Bank fejlett internetbiztonsági megoldásainak hála digitális bankolásunk biztonságosabb, mint valaha. A K&H mobilbank applikációja zárt biztonsági hálózaton működik, bármikor nyomon követhető, és még saját digitális asszisztens is jár hozzá, Kate, aki számos kérdésben segít.

számlavezetés
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]


Vásárolj kényelmesen & biztonságosan online a K&H digitalizált bankkártyájával & nyiss bankszámlát appon keresztül!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye, az Akció feltételeit a Részvételi feltételek tartalmazza. A részvételi feltételek, valamint a hivatkozott dokumentumok megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A programban résztvevő befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja. A biztosítás feltételeit a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza. A Bank a kondíciók megváltoztatásának, valamint az Akció visszavonásának jogát fenntartja. A számlanyitás és befektetés ajánlatunkkal kapcsolatos részletek és további feltételek a www.kh.hu/szamla oldalon érhetőek el.