irány a mobilbank: 7+1 tipp, hogy biztonságban tudd a pénzedet

2021. június 02.
Felmerült már benned a kérdés, hogy vajon mennyire van biztonságban a bankszámlád a hackerek és az adathalász támadások árnyékában? Ne aggódj, cikkünkben olyan tippeket olvashatsz, melyekkel kis odafigyeléssel, biztonságban tudhatod a pénzedet! És ami a legjobb benne, hogy nincs másra szükséged hozzá, csak az okostelefonodra!

irány a mobilbank: 7+1 tipp, hogy biztonságban tudd a pénzedet

erős ügyfélhitelesítés: Téged is érint!

Te is tapasztaltad, hogy az elmúlt hónapokban a legtöbb esetben megváltozott az online bankkártyás fizetések menete? Ennek oka, hogy 2021. elejétől minden kártyakibocsátó bank és online kereskedő számára kötelezővé tették az erős ügyfélhitelesítés (angolul Strong Customer Authentication, röv.: SCA) bevezetését. Ezáltal még biztonságosabban vásárolhatsz online az Európai Gazdasági Térségben (EU tagállamai, valamint UK, Norvégia, Lichtenstein és Izland) , mivel kártyaadataid megadása után a tranzakciókat ún. két faktoros azonosítással jóvá is kell hagynod, így megerősítve a fizetést.
A változás minden hazai bankot érint, de a pénzintézetek eltérő módszereket alkalmaznak. A K&H ügyfeleként a jóváhagyás legegyszerűbb módja, ha a K&H mobilbankot használod. Ilyenkor az adott webáruházban, a kártyaadatok megadása után egy (push) értesítést kapsz a telefonodra, amit megnyitva, majd a mobilbankba belépve tudod jóváhagyni a vásárlást; az arra alkalmas készülékeken akár biometrikus (arc- vagy ujjlenyomatfelismerés) azonosítással is. De emellett célszerű az internetes vásárlási jelszót is beállítani a bankkártyádhoz, amellyel szintén jóvá tudod hagyni K&H-sként a tranzakciókat. Az erős ügyfélhitelesítésről itt olvashatsz bővebben.

 fontos!

Néhány kivételt leszámítva (például az ugyanazon szolgáltatónál, rendszeresen fizetett, egységes havidíjak az első vásárlás után vagy a bank kockázati értékelése alapján kivételnek minősített esetek), a hitelesítés szinte minden online kártyás tranzakció esetén kötelező, amit európai kereskedőnél indítasz. Ne feledd tehát jóváhagyni a tranzakciót, hiszen enélkül meghiúsulhat a vásárlásod.

 

a rendszeres egyenlegellenőrzés már félsiker!

Már lassan mindent el tudsz intézni az okostelefonodon, és ez nincs másként a számlatörténed követésével sem. A Magyarországon elérhető banki mobilalkalmazások legtöbbje azonnal megmutatja aktuális egyenlegedet és eddigi tranzakcióidat. Ne feledd, költéseid rendszeres ellenőrzésével mindig képben lehetsz a pénzügyeidet illetően, ami egyszerűbbé teszi a megtakarítást és azt is gyorsan kiszúrhatod, ha valamilyen tranzakciót nem te kezdeményeztél.

kártyalimit a mindennapokra szabva

Általánosságban elmondható, hogy sokan csak a számlanyitás során találkoznak a kártyalimitükkel, pedig ezzel is fokozható a biztonság mértéke. Bankkártyád bolti és online vásárlási, valamint ATM-készpénzfelvételi limitjei megelőzik, hogy te vagy más a megadott összegnél magasabb összegű tranzakciót hajtson végre a kártyáddal. Ezeknek a limiteknek az ellenőrzésére és beállítására már a K&H e-bankban vagy mobilbankban is lehetőséged van, így jó, ha leellenőrzöd és átgondolod, hogy kell-e változtatni rajta. Általános tipp, hogy olyan  limitet állíts be, amivel a mindennapi költéseket rendezni tudod, és csak akkor módosíts időszakosan, ha nagyobb összegű vásárlást tervezel.

fontos a bankkártya biztonsága

A bankkártyádra érdemes kiemelt figyelmet fordítanod és tájékozódni arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha elhagytad, vagy esetleg elfelejtetted a PIN-kódját. 
K&H ügyfélként különösen egyszerű dolgod van, hiszen a K&H mobilbankon keresztül pillanatok alatt cselekedhetsz! Ha egy általad ismert helyen hagytad a kártyádat (mondjuk a fodrásznál vagy a munkahelyeden), érdemes felfüggesztened , hogy ameddig ismét magadnál nem tartod, más ne használhassa. Ne csüggedj akkor sem, ha már bottal ütheted a nyomát, hiszen a kártyaletiltást is azonnal elintézheted, így senki nem élhet vissza vele, neked pedig a gyors igénylés után új kártyád érkezik, amivel már ismét csak te fizethetsz. 
Sőt, a hazai bankok között elsőként, a K&H mobilbankban egyszerűen lekérdezheted a PIN-kódodat is, így akkor sem kell kétségbe esned, ha egy sűrű nap végén nem jut eszedbe. 

 fontos!

Tudj meg többet a legújabb mobilbanki funkciókról itt!

 

állíts be biometrikus azonosítást

Érdemes beállítanod biometrikus azonosítási (ujjlenyomat, arcfelismerés) módokat és/vagy jelkódot az okostelefon készülékeden, hogy személyes adataid — köztük a banki adataid — ne kerüljenek illetéktelenek kezébe. Nem mellesleg, ha az Apple Pay vagy a 2021. április 6-tól, a magyar bankok között elsőként a K&H-nál elérhető Google Pay mobilfizetési megoldások valamelyikét használod, azok segítségével sokkal gyorsabban hagyhatod jóvá a fizetési tranzakciókat.

rendszeresen frissítsd alkalmazásaidat!

Mindegy, milyen okoskészüléket használsz, fontos, hogy az azokon telepített alkalmazásaidat és a készülék operációs rendszerét is rendszeresen frissítsd. Az újabb verziókban a fejlesztők folyamatosan és naprakészen javítják a biztonsági réseket, amellett, hogy akár új funkciókat is biztosítanak számodra. Ne félj az új verzióktól, amint tudod, nyomj a frissítésre a készülék hivatalos áruházában, hiszen ezzel is a saját adataid védelmét szolgálod.

csak megbízható forrásból tölts le

Gyakran elfelejtjük, hogy nem minden az, aminek látszik, de te ne ess ebbe a hibába! Csak a készülékeden elérhető, hivatalos áruházból (pl. App Store, Google Play) tölts le és telepíts alkalmazásokat. Tartsd szem előtt, hogy okoskészülékeden is rengeteg személyes adatot tárolsz, így, amikor böngészel vagy emaileket olvasol, különösen figyelj oda, milyen fájlokat töltesz le. Mindezek mellett fontos, hogy semmiképpen se használj feltört operációs rendszerű (azaz jailbreakelt vagy rootolt) telefont, hiszen ezek esetében a legtöbb biztonsági funkció blokkolva lehet.

+1, fokozottan figyelj az adathalász próbálkozásokra!

Napjainkban egyre több szolgáltató és pénzintézet nevében kereshetnek fel téged adathalászok: emailben, sms-ben vagy akár telefonon. Fontos, hogy ilyen esetben légy körültekintő és győződj meg arról, hogy valóban hiteles feladó szeretne téged elérni. Mindig kövesd az általad ismert cégek közleményeit az adathalász próbálkozásokról, és soha, sehol ne add meg az adataidat, mielőtt biztos lennél abban, hogy jó helyen jársz. A K&H Bank ügyfeleként kövesd a kh.hu/adathalaszat oldalt, ahol részletesen tájékoztatunk a téged érintő veszélyekről.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, K&H e-bank, Google Pay, Apple Pay]
Betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
Hitelkártya-szolgáltatás [K&H hitelkártyák] THM: 26,2%
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön vagy külföldön
Készpénzfelvétel belföldön vagy külföldön
limitmódosítás
számlavezetés

 

Kipróbálnád a K&H mobilbankot? Ismerd meg a legújabb funkciókat!

K&H mobilbank innovációk

Nem vagy még K&H-s? Nyiss online számlát pillanatok alatt a K&H számlanyitás appon keresztül és használd azonnal digitális bankkártyádat!

K&H online számlanyitás

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, valamint a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A K&H mobilbank leírását és feltételeit a K&H Bank elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános Szerződési Feltételei, az Üzletszabályzata és a Természetes személyes bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire, valamint pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetménye tartalmazza. Részletek a bankfiókokban és a kh.hu weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Google Play a Google Inc. védjegye. Az App Store az Apple Inc. szolgáltatási védjegye.
Az online számlanyitás feltételeit az Elektronikus úton történő szerződéskötésre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek tartalmazza. A termékek, szolgáltatások részletes leírását, feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékek Általános Szerződési Feltételei, a Bankkártya és Hitelkártya Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, az Elektronikus Azonosítású Banki Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata és a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, valamint a K&H betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.