5+1 új iPhone funkció, ami megváltoztatja az életed

2019. december 06.
Nagy áttörés, kis lépéseken keresztül – talán így jellemezhetnénk leginkább az Apple új iPhone 11, 11 Pro és a 11 Pro Max készülékekben bemutatkozó újdonságokat. Bár a lista hosszú, most azt az 5+1 újítást hoztuk el, ami tényleg megváltoztathatja az életünket még rutinos iPhone felhasználóként is!

5+1 új iPhone funkció, ami megváltoztatja az életed

1. videó- és fotó szerkesztés, appok nélkül

A Fotó alkalmazás szerkesztési lehetőségei végre bővültek, finomodtak: most már módosíthatjuk az összes eszköz és filter intenzitását, valamint videókat is vághatunk, forgathatunk és szűrőkkel is feldobhatjuk őket. Ennek köszönhetően nem kell többé a minőséget sokszor lerontó appokat letölteni, és azokban szerkeszteni képeinket/ videóinkat! Az egyébként is szuperül alkalmazható Portré módon is igazítottak a fejlesztők, az új Mono high-key fényeffektussal valóban stúdió minőségű fotókat készíthetünk. 

2. okostöltés

Ma már szinte mindent online, a telefonunk óriásképernyőjén intézünk, a mozijegy vásárlásától kezdve az ebédünk megrendeléséig. Ebből kifolyólag a mobilunk akksija hatalmas terhelésnek van kitéve, főként, ha nem figyelünk oda, hogy ne töltsük túl, és ne is hagyjuk 20% alá merülni a készülékünket. De az okostöltés bemutatkozásával szerencsére erre már nem nekünk kell odafigyelnünk! 
A Beállításokban megjelent új funkciót, az Optimalizált akkutöltést bekapcsolva a hosszabb ideig, például éjszaka töltőn hagyott telefonunk megsaccolja, hogy mikor fogjuk újra aktívan használni, és az akksit csak 80%-ig tölti fel, a maradék 20%-ot akkor teszi hozzá, amikor közeledik a használat időpontja. Ezzel a lehető legjobban védve az akkumulátort, hiszen a 80%-os töltöttségi állapot a legoptimálisabb. De honnan tudja az eszköz, mikor vesszük újra a kezünkbe? Az operációs rendszer gépi tanulással és a szokásaink elemzésével következetet a legjellemzőbb használati idősávra. 

3. nézz körül 3D-ben!

Az Apple Térképeken is több újítást üdvözölhetünk, amelyek rendkívül megkönnyíthetik a dolgunkat, ha például külföldi utazást szervezünk, és ellenőrizni akarjuk, milyen messze vannak a legjobb kávézók a hoteltől vagy ha esetleg egy új útvonalat szeretnénk felfedezni a munkahelyünk irányába, amivel el tudjuk kerülni a reggeli dugót. A Nézz körül funkció segítségével körbepásztázhatunk a térképen 360 fokban, akár 3D-ben is, így biztosan nem fogjuk elvéteni az úti célunkat. 
Ezen kívül a navigáció is átesett egy kis ráncfelvarráson, sokkal természetesebb, kevésbé robotszerű parancsokat ad, így például nem azt fogja mondani, hogy „500 méter múlva fordulj jobbra“, hanem azt, hogy „a következő kereszteződésnél fordulj jobbra“. Az egyértelműbb utasítások segítségével elkerülhetjük, hogy túl korán, esetleg túl későn térjünk le az útról. Mennyi bosszúságtól kímélhetjük így meg megunkat.

4. szörfölj a Safarin, és mentsd el a legjobb találatokat!

A Safari is több új funkcióval gazdagodott, többek között automatikusan bezárja az alkalmazás a megnyitott lapokat, ezzel egyszerre két problémára is megoldást nyújt: csökkenti a használt memóriát és nem meríti fölöslegesen az akksit. Azt, hogy mennyi idő után zárjon be egy adott lapot, mi dönthetjük el. Választhatunk az 1 órás, 1 hetes és 1 hónapos időtartamok közül – ha addig nem nézünk rá az oldalra, akkor a Safari eltávolítja azt. Ha van olyan lap, amit szeretnénk megőrizni, lehetőségünk van elmenteni könyvjelzőként a fülváltó gomb hosszú lenyomásával. Ezeket később egy ismételt hosszan nyomás után könnyedén megnyithatjuk. Ezt a funkciót remekül ki tudjuk használni például a karácsonyi ajándékok böngészésekor: minden barátunknak, családtagunknak létrehozhatunk egy-egy könyvtárat, és ha rábukkanunk egy jó ötletre, egyszerűen lementjük oda. Az ünnepek előtti ajándékvadászat során hálásak leszünk magunknak ezért. 

5. vezetéknélküli élmény megosztás

Az AudioSharing szintén egy nagyon hasznos újdonság. Lehetővé teszi, hogy egyszerre akár több vezetéknélküli fülhallgatót is csatlakoztassunk a készülékünkhöz. Ez szuper lehet akkor, ha egy nagyobb társasággal, mobilon szeretnénk filmet nézni, például utazás közben, esetleg ha egy barátunkkal akarunk megosztani egy újonnan felfedezett zenét, vagy a munkahelyi irodában szeretnénk egy videót megnézni egy kollégánkkal anélkül, hogy a többieket megzavarnánk. Ha az AudioSharinggel tesszük mindezt, akkor egyikőnknek sem kell lemondania a sztereó élményről, és elfelejthetjük a régi, fapados módszereket. 

+1. gördülékeny fizetés arc vagy ujjlenyomat érzékeléses azonosítással

Ha eddig még nem csatlakoztál az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Apple Pay mobilalkalmazási szolgáltatás felhasználóinak táborához, itt az ideje tenned egy próbát! Betéti-és hitelkártya szolgáltatásod [K&H Mastercard vagy Maestro bankkártyád] digitalizálását követően Face ID vagy Touch ID segítségével is fizethetsz az iPhonoddal - iPhone 6 vagy annál újabb típusok esetén -, így az érintéssel történő vásárláshoz belföldön és külföldön eddig használt betéti- vagy hitelkártyádat kiválthatod egyetlen eszközzel! Nem kell mást tenned, csak a terminál közelébe tartanod a telefonodat, és a Face ID használatához ránézni a kijelzőre, a Touch ID esetén pedig az ujjlenyomat-olvasón tartani az ujjad. És már kész is! 

Te is szeretnéd az iPhonodra cserélni a bankkártyádat? Az Apple Pay segítségével ezt már K&H-sként is megteheted! Mutatjuk a kezdeti lépéseket, hogy az elsők között használhasd Te is innovatív újdonságunkat!

Apple Pay a K&H-nál