létezik-e a legjobb befektetés receptje?

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2022. november 21.
Ha befektetésekről van szó, mindenki másban bízik. Van, aki az állampapírra esküszik, van, aki csak a részvényekre, de sokan választják a befektetési alapokat is, hogy jó hozamokat érjenek el. Létezik egyáltalán általános recept arra, hogy a legjobb módon fektessük be a pénzünket? Derítsük ki együtt!

Legjobb befektetés

legyen megtakarításod!

A mai világban szükségünk van arra, hogy biztonságban érezzük magunkat. Fontos, hogy legalább amiatt ne kelljen aggódnunk, hogy ha valami nem várt esemény történik, például munkahely elvesztés, tartós betegség, extra kiadások, akkor hogyan vészeljük át a következő hónapokat, esetleg éveket. Ilyenkor értékelődik fel igazán, ha rendelkezünk megtakarításokkal, befektetésekkel, viszont korántsem mindegy, milyenekkel.

A magyar valóság sajnos az, hogy a lakosság kevesebb, mint felének vannak tartalékai és azon belül is túlnyomórészt olyan megtakarítások a jellemzők, amelyek hozamai még az infláció mértékét sem haladják meg. Ez azért kellemetlen, mert sokan azt gondolják, hogy a párnahuzatban, a számlájukon, jó esetben a betétben lévő pénzük biztonságot nyújt majd a nehéz helyzetekre, csak éppen azt felejtik el, hogy a két-három éve összegyűjtött tartalék valódi értéke, mára akár 20-30 százalékkal is kevesebb lehet az infláció miatt. Mi tehát a megoldás? Olyan lehetőségeket érdemes választanod, amelyekkel legalább az inflációt elérő, de inkább azt meghaladó hozamokat képesek termelni neked.

határozd meg a célodat!

Amikor befektetések közül kell választanod, sok különböző szempontot érdemes figyelembe venned. Mekkora hozamot tudsz elérni? Mennyi időre kell nélkülöznöd a pénzedet? Milyen kockázatai vannak? Mekkora kockázatot tudsz elviselni? Mennyire könnyű vagy nehéz hozzáférni a megtakarításhoz, ha mégis szükséged lenne rá idő előtt? És még ezeken kívül is számos kérdést kell megválaszolnod, hogy tényleg jó döntést hozhass.

Ugyanakkor, az előbbi kérdések lényegesen leegyszerűsödnek, ha tudod, milyen céllal szeretnél befektetni. Akkor is találhatsz jó megoldásokat, ha a legnagyobb hozam lebeg a szemed előtt, de akkor is, ha csupán nyugodtan szeretnél aludni, tudva azt, hogy a pénzed biztonságban van, és nem értéktelenedik el.

Szerencsére a célok kijelöléséhez szakértői segítségre is számíthatsz, ha jobban körül akarod járni a témát. Érdemes lehet felkeresni egy hozzád közeli K&H személyes ügyfélpontot, ahol tanácsadóink gyorsan átsegítenek a kezdeti, nehéznek tűnő akadályokon.

fektess be okosan!

A befektetések világa sok tekintetben hasonlít a konyhaművészetre. Ha nem vagy képzett szakács, vagy nem rendelkezel sok éves tapasztalattal, akkor viszonylag nehéz a rengeteg különböző hozzávalóból recept nélkül olyan ételt készíteni, amit büszkén tálalnál fel egy családi ebéd alkalmával. Ha viszont van egy jól bevált recepted, egy kis ügyességgel és az instrukciók pontos betartásával nagy esélyed van ízletes fogást varázsolni.

Ugyan nagyon sok "alapanyag" közül választhatsz, de az igazi ízélményt az adja majd, ha ezeket megfelelő arányban és megfelelő időben adod egymáshoz, aztán türelmesen kivárod, amíg "összeérnek az ízek".

Ugyanez igaz a befektetésekre is.

Az alapanyagok a különböző befektetési formák, amik lehetnek betétek, állampapírok, részvények, devizák vagy akár nyersanyagok is. A legjobb eredményt akkor éred el, ha ezeket nem önmagukban "fogyasztod", hanem egy jó ételhez hasonlóan, a szakértők által javasolt arányban.

A befektetések világában ezt portfóliónak nevezzük, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy különböző hozamú, különböző kockázatú eszközökbe egyszerre fektess, majd nem elemenként, hanem összességében vizsgáld az elért hozamokat és a vállalt kockázatokat.

Ez azért jó, mert az esetek többségében nagyon nehéz előre kitalálni, "megjósolni", hogy a következő időszakban éppen melyik befektetési forma fog a legjobban teljesíteni, mitől remélheted a legmagasabb hozamot.

Az biztos, hogy kevés kivételtől eltekintve, szinte bármilyen gazdasági vagy pénzügyi helyzetben találhatsz olyan befektetéseket, amelyek jól teljesíthetnek és ezáltal hozzá tudnak tenni a portfóliód hozamához. Viszont ugyanez igaz fordítva is, a legtöbb esetben mindig vannak olyan eszközök, amelyekkel veszteséged keletkezhet, ha abba fektettél. A jó portfóliónak egy fontos ismérve az, hogy a benne lévő elemek értéke többnyire egymással ellentétes irányba változik, de legalábbis nem egyszerre emelkedik vagy zuhan. Így van arra lehetőséged, hogy minden szituációban (legyen az fellendülés, vagy akár válság) nyugodt és elégedett lehess a befektetéseid értékének alakulásával.

Portfóliót építeni több különböző módon is lehet. Ha kísérletező típus vagy és magadnak szeretnéd összeállítani az elemeket, akkor fontos tisztában lenned a pontos arányokkal is, amelyek a Te élethelyzetedhez, céljaidhoz leginkább illenek.

Ennél egyszerűbb megoldás, ha olyan lehetőséget keresel, ahol egy, már előre kialakított, megfelelő arányokkal rendelkező portfólióba fektethetsz. Ilyen lehetőségből a K&H Bank kínálatában többet is találhatsz.

mi a legjobb befektetés?

Az előző gondolatokat olvasva, valószínűleg már Te is meg tudod válaszolni. Nincs olyan, hogy legjobb befektetés!

Mindig vannak olyan időszakok, amelyekre később visszatekintve meg tudjuk mondani, hogy mibe kellett volna befektetnünk, például a jelenlegi magas inflációs környezetben, viszont ezt előre jelezni sajnos senki sem tudja. Van, amikor az állampapírok jelenthetnek rövid távon jó alternatívát, máskor a részvényekkel lehet szép hozamokat elérni, de olyan egyedi befektetés, amely minden körülmények között, folyamatosan magas hozamokat tud nyújtani, kockázatmentesen és bármikor hozzáférhetően, sajnos nem létezik. A legjobb, amit tehetünk, hogy a saját igényeinknek megfelelően kialakítunk egy portfóliót, amit akár 100-200 ezer forinttal is meg tudunk tenni, vagy olyan befektetési alapokat választunk, amelyek a szakértők által kezelve, egyszerűen igazíthatóak a saját igényeinkhez. 

Ha szeretnél részletesebb információkat az egyes befektetési lehetőségekkel kapcsolatban, keresd bátran szakértő tanácsadóinkat vagy látogass el alábbi oldalunkra, ahol segítünk eligazodni a befektetések világában és a kezdeti lépésekben!

K&H befektetés kezdőknek

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza. A befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja. A biztosítás feltételeit a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja.