mibe érdemes befektetni magas infláció esetén?

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2022. augusztus 15.
20 éve nem láttunk ilyen magas inflációt, gyengül a forint, soha nem látott magasságban az energiaárak. Elsőre azt gondolhatod, hogy a helyzet reménytelen, főleg, ha rendelkezel megtakarításokkal is: de hidd el van megoldás. A cikkünkben bemutatjuk, hogy a jelenlegi piaci környezetben mibe érdemes befektetned.

Mibe érdemes befektetni infláció esetén?

Az elmúlt években alapvetően kedvező volt a gazdasági környezet a befektetők számára. Az infláció alacsony volt, a részvényárfolyamok emelkedtek és még a forint árfolyam sem mutatott jelentős kilengéseket. A tavalyi évben viszont gyökeres változások indultak el. A koronavírus okozta bizonytalanságokból kilábaló gazdaságokban megjelent az infláció, amely gyorsabb ütemben kezdett nőni, mint arra a jegybankok számítottak. Ezt erősítették még a globális ellátási láncokban megjelent problémák, amelyek tovább fokozták a pénzromlás ütemét, hiszen egyre nagyobb lett a kereslet az áruk iránt, viszont ezt nem tudta kiszolgálni a kínálati oldal.

Az előbbi hatások összeadódtak és kiegészültek a 2022-ben kezdődő orosz-ukrán konfliktussal, ez pedig jelentős átalakulást hozott a befektetések világában is.

A legfontosabb változás, hogy a részvénypiacok elkezdtek esni, viszont ezzel egyidőben a kötvényekkel is inkább veszteséget lehetett elérni, ráadásul a forint árfolyamában is soha nem látott gyengüléseket tapasztalhatsz. Mindezek mellett talán a legfájóbb az, hogy a pénzed vásárlóértéke is jelentős mértékben csökken az infláció miatt.

Ebben a piaci környezetben az egyedüli megoldást az jelentheti, ha még tudatosabban állsz a befektetéseidhez és olyan megoldásokat választasz, amelyek hosszútávon képesek reálhozamot, azaz inflációt meghaladó mértékű hozamot biztosítani számodra.

infláció és befektetések

Mielőtt megmutatnánk neked, hogy melyek a legjobb befektetések a magas infláció esetén, tisztázzunk pár fontos dolgot, amelyek segítik a megértést.

mi az infláció?

Az infláció az árszínvonal tartós emelkedését jelenti, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a pénzromlásnak az ütemét mutatja. Ez egyszerűen kifejezve annyit tesz, hogy évente mennyivel ér kevesebbet a pénzed, mennyivel kell többet fizetned a különböző termékekért, szolgáltatásokért.

az infláció rossz vagy jó?

Az, hogy jó vagy rossz-e az infláció, attól függ, hogy mekkora a mértéke az adott gazdaságban. A különböző országok más és más fejlettségi szinten vannak és más gazdasági növekedési pályán mozognak, de az kijelenthető, hogy minden gazdaság számára kívánatos, hogy legyen valamekkora infláció, ez fontos eleme a gazdasági növekedésnek.

miért érdemes figyelni az inflációra?

Ha rendelkezel megtakarításokkal, akkor talán az egyik legfontosabb adat, amire figyelned kell, hogy hány százalék az infláció, tehát, hogy mennyivel csökken évente a pénzed vásárlóértéke, ha nem fekteted be. Nézzünk egy példát. Ha rendelkezel készpénzben 1 millió forinttal, és az éves infláció 10% akkor egy év múlva már csak 900.000 forint értékű dolgot tudsz vásárolni (az előző évi árakhoz képest). Persze ugyanúgy 1 millió forintot látsz a bankszámládon, azonban már nem tudsz annyi mindent megvenni ebből az összegből, mint egy évvel korábban.

Ha szeretnéd, hogy a pénzed vásárlóértéke megmaradjon, akkor legalább annyi éves hozamot el kell érned, mint az infláció mértéke.

Most, hogy tisztáztuk a legfontosabb elvárást a megtakarításokkal szemben, tehát az infláció feletti hozam termelő képességet, nézzük meg, hogy milyen lehetőségeid vannak.

A legegyszerűbb, és mindenki által ismert megtakarítási formák a készpénzben-, bankszámlán-, illetve bankbetétben tartás. Ezek fő előnye, hogy bármikor hozzá tudsz férni, nem kell aggódnod, hogy összegszerűen kevesebb lesz, mint volt, viszont a korábbi példa alapján világosan látszik, hogy ténylegesen, ún. reálértéken számítva egy magas inflációs környezetben nem túl előnyösek ezek a megoldások, hiszen egyre kevesebbet és kevesebbet ér a pénzed.

Hosszabb távon, valódi hozamot csak valamilyen befektetéssel, értékpapírral érhetsz el.

milyen értékpapírok közül választhatsz?

Az értékpapírok tárháza nagyon széles, ezért fontos, hogy a döntés előtt, jól körbejárd a témát. Érdemes felkeresned egy banki tanácsadót is, például a K&H szakértő kollégáit, akik segítenek neked eligazodni a befektetési lehetőségek között, illetve felmérik a kockázattűrő képességedet is, így tényleg megalapozott döntést hozhatsz és megtalálhatod a számodra optimális befektetési lehetőségeket.

Az értékpapírok belépő szintjét jelentik a különböző állampapír konstrukciók, államkötvények, diszkont kincstárjegyek. Ezekkel már valószínűleg Te is találkoztál, ha máshol nem akkor hirdetések, plakátok formájában. Ezek, ahogy a nevükben is benne van, kötvények, amelyekkel kölcsönt adsz az államnak kamatért cserébe, meghatározott futamidőre. A legtöbb esetben nagyon egyszerű és átlátható a működésük, viszont a kockázatokat ezen megoldásokat választva sem kerülheted el. Az egyik például, hogy ha a lejárat előtt szeretnéd visszakapni a pénzedet, akkor nem garantált sem a tőkéd, sem a hozamod. További kockázatuk még, hogy könnyen előfordulhat, hogy az államkötvény befektetésekkel sem érsz el valódi, infláció feletti hozamot a futamidő alatt.

A megfigyelések, kutatások alapján azt látjuk, hogy az igazi hozamtermelő képesség a részvényeknél van, hosszútávon ezekkel tudjuk csak felvenni a harcot az inflációval szemben. Egy részvény megvásárlásával a tulajdonosává válsz a kibocsátó vállalatnak, részvénytársaságnak és részesülhetsz a nyereségéből és a növekedéséből az osztalékon és az árfolyamváltozáson keresztül. Ennek a befektetési formának viszont magasabb kockázatai is vannak. A kockázatokat viszont jelentősen tudod csökkenteni azáltal, hogy nem egy-két konkrét részvényt vásárolsz meg, hanem inkább egy befektetési alapba fektetsz, ami egy időben akár több száz részvényt és kötvényt is tartalmazhat.

A befektetési alapok olyan megtakarítási formák, ahol az alapok kezelője előre meghatározza, hogy mibe fogja befektetni a megtakarítók összegyűjtött pénzét. Lehetnek olyan formái, amelyek csak kötvényekbe, vagy olyanok, amelyek csak részvényekbe fektetnek, de nagyon elterjedtek azok is, amik vegyesen, kötvény-, részvény- esetleg nyersanyag befektetéseket is tartalmaznak.

Azért jó tisztában lenned a fenti lehetőségekkel is, hiszen ezek között sok olyat is találhatsz, amelyek hosszútávon valódi, inflációt meghaladó hozamot tudnak nyújtani, viszont az összetételüknek hála kisebb kockázattal, mintha egyedileg vásárolnál kötvényeket és részvényeket.

Az előbb felsorolt befektetési lehetőségekről többet is megtudhatsz a befektetés kezdőknek oldalunkra kattintva.

miért fektess be minél előbb?

Az eddig leírtak alapján valószínűleg már számodra sem kérdés, hogy miért fontos minél előbb befektetni a pénzedet. Ha nem szeretnéd, hogy a sok energiával összegyűjtött megtakarításodat felfalja az infláció, vagyis, hogy egyre kevesebbet érjen, lépned kell! Feltétlenül keress olyan befektetési formát, amely illeszkedik a saját kockázati étvágyadhoz és eközben védelmet nyújthat az inflációval szemben.

Ne feledd! Magunkat akarjuk etetni, nem pedig az inflációt!

Vannak még kérdéseid? Tudj meg többet a befektetésekről kifejezetten kezdőknek szóló videó sorozatunkból, vagy kérj időpontot egy hozzád közeli ügyfélpontra, ahol szakértő kollégáink segítenek eligazodni a befektetések világában és megtenni az első lépéseket!

befektetés kezdőknek

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza. A befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja. A biztosítás feltételeit a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja.