laptopvásárlás – hogyan válassz?

2017. október 30.
A jó laptop olyan, mint egy jó autó: ha minden fontos szempontra odafigyelünk a megvásárlása előtt, sokáig képes megkönnyíteni az életünket. Nincs ez másképp akkor sem, ha iskolás gyerekünknek van szüksége az elektronikai eszközre.

laptopvásárlás – hogyan válassz?

Még mielőtt az aktuális akciók hatására elrohannánk a legközelebbi plázába, érdemes egy kicsit leülni, és átgondolni, pontosan mire is van szükségünk. Nem biztos ugyanis, hogy tizenéves gyerkőcünknek egy félmilliós, 360 fokban kihajtható, szálcsiszolt üzleti laptopra van szüksége a házi feladat elkészítéséhez. Sőt, biztosan nem…

külcsíny…

Amennyiben fontos a hordozhatóság, akkor a kisebb képernyőátmérővel rendelkező, könnyű modellek között nézzünk szét elsősorban. Manapság már nem ritkák a 2 kilogrammnál könnyebb laptopok, ultrabookok, amelyeket már könnyedén elbírják az iskolások. Ha a készüléket inkább otthon használja majd csemeténk, de ódzkodunk az asztali gépektől és a velük járó kábelkötegektől, akkor nagyobb kijelzővel ellátott modelleket is érdemes számításba venni.

és belbecs…

A külső, fizikai jellemzők mellett fontos a belső is. A processzor teljesítménye és szériája ugyanolyan kardinális kérdés, mint az, hogy milyen videókártyával, milyen hangkártyával, illetve mennyi memóriával és mekkora tárhellyel rendelkezik a megvásárolni kívánt eszköz. Ezek egy része a számítási sebesség miatt lényeges. Fokozott multimédiás igénybevétel esetén (mondjuk filmvágás) például a kevés memória szaggatottságot eredményez. Ha tanulás után belefér egy kis játék, abban az esetben is örömteli, ha nem szakadozik az élmény.
Szintén a belsőhöz tartozik az, hogy az adott üzlet ad-e operációs rendszert a termékhez. Napjainkban már legtöbbször Windows 10 vagy macOS Sierra jár az új laptopokhoz. Ha két modellt kell összehasonlítani, és az egyikhez nem adják ingyen az operációs rendszert, akkor annak az árát add hozzá nyugodtan a vételárhoz.

Cikkünk csupán a felszínt karcolgatja, nem alkalmas kiváltani egy megfelelően felkészült informatikai szakember tudását, ezért először mindenképpen nézz körül ismerőseid körében, hátha van olyan, aki szag alapján megmondja egy processzor órajelét. Mondd el neki is pontosan, hogy mire használnátok az új eszközt, milyen keret áll rendelkezésetekre, mennyi időre terveztek vele. Ezen információk alapján ő biztosan tud segíteni abban, hogy szűkítsétek a lehetséges modellek körét, de körbenézhetsz a különféle szakmai oldalakon, blogokon, ahol számtalan termékteszt és összehasonlítás található.

Ráadásul – ahogyan azt egy másik cikkben már leírtuk – néha a drágább az olcsóbb. Hiszen így nem kell majd kétévente lecserélni, nem kell félévente szervizbe vinni, és még a tanulás is könnyebben megy majd.

Ha a kiválasztott laptop mindenben megfelel az elvárásaitoknak, de egy kicsit drágább, mindenképpen gondolkodjatok el pénzügyi segítség igénybevételén. A K&H portfóliójában megtalálható szabad felhasználású kölcsönök remek konstrukciókkal állnak rendelkezésre.

K&H személyi kölcsönök

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év