lakásvásárlás okosan – így válaszd ki a környéket!

2018. augusztus 14.
Az ingatlanvásárlás során az egyik legfontosabb döntési szempont az elhelyezkedés. De hogyan lehet eldönteni a városi legendákon és pletykákon túllépve, hogy melyik a „jó környék” és melyik nem? Adunk pár szempontot, ami segítségedre lehet a számodra ideális lakókörnyezet megtalálásában!

(A cikk tartalma frissült: 2022.10.31.)

lakásvásárlás okosan – így válaszd ki a környéket!

Akár befektetési céllal vágunk bele a lakásvásárlásba, akár a biztonságos családi fészek kialakítása a cél, érdemes szem előtt tartani a választásnál az adott ingatlan sajátos jellemzői mellett azokat a szempontokat is, melyek élhetővé és értékessé tesznek egy eladó lakást. Utána jártunk ezeknek a fontos tényezőknek, melyeket érdemes a saját igényeid, életritmusod alapján értékelni, hiszen a „jó környék” közel sem jelenti mindenkinek ugyanazt!

  • a piac helyzete: A hírekből és a hirdetésekből tájékozódva sokan tisztában vannak vele, hogy az ingatlanpiaci árak igen csak magasan szárnyalnak. Éppen ezért az átlagosnál is fontosabb, hogy megfelelő információk álljanak rendelkezésünkre a kiválasztott környék kínálatáról; hiszen így tudunk magabiztosan alkudni a tulajdonosokkal és az ingatlanosokkal. Budapest VIII. és IX. kerületének belső részei például ennek köszönhetően elképesztő átalakuláson mentek keresztül az elmúlt 10 évben, ami az ottani lakások értékét erőteljesen megnövelte, és hasonló a helyzet a vidéki nagyvárosok családi övezeteiben is.  Éppen ezért érdemes a felkapott környékek melletti részeken is körülnézni, hiszen ott feltehetően most még olcsóbban kaphatunk ingatlant, de valószínűleg hamarosan oda is elérnek a fejlesztések, így gyorsan megtérülhet a befektetésünk.
  • megfelelő közlekedés: Akár vidéken, akár a fővárosban keresgélünk, az egyik legfontosabb szempont, hogy ne legyen mindennapi küzdelem a munkahelyünkre, az iskolába vagy az ügyintézéshez szükséges közigazgatási intézményekbe való eljutás. Elengedhetetlen, hogy az autóutak megfelelően kiépítettek, télen is járhatók legyenek, és a helyi tömegközlekedési hálózatot is érdemes felmérni. Lehet, hogy nem szeretnénk a központi nyüzsgésben élni, de ha busszal vagy más járművel 15 perc alatt elérhető a belváros, az mindenképp nagy könnyebbség (és értékes tulajdonság a piacon). Családi otthon esetén érdemes a jövőre is gondolni: lehet, hogy a srácok most még imádnak az agglomerációban vásárolt házikó kertjében fogócskázni, de kamaszkorukban már nem fogják értékelni, hogy éjjel semmi sem viszi őket haza a belvárosi szórakozóhelyekről.
  • sűrű forgalom: A megfelelő közlekedés ellenére jelentősen levesz a lakásunk értékéből és mindennapi komfortérzetünkből, ha túlságosan forgalmas, zajos és ebből fakadóan rossz levegőjű, poros környéken található az ingatlan. A népszerű, idegenforgalmi és az éjszakai élet szempontjából kiemelt városrészek, mint például Budapest bulinegyede, szintén zavaró lehet, ha nem befektetési céllal vennénk lakást, hanem ott szeretnénk élni. Az ilyen helyeken csak és kizárólag a belső udvarra, „gangra” néző ingatlant érdemes vásárolni, különben számtalan álmatlan éjszaka és folyamatos takarítás vár ránk.
  • személyes szempontok: Amennyiben a lakásvásárlás célja az önállósodás, hajlamosak lehetünk minél messzebbre költözni a gyerekkori otthontól, hogy megőrizzük a függetlenségünket. Sokan vallják az aranyszabályt, hogy a kedves mama és papa ne lakjon olyan közelségben, „ahova papucsban is át lehet jönni”, de hosszútávon sokkal praktikusabb, ha nem kell egésznapos kirándulást szervezni szeretteink meglátogatásához. Nagy a kísértés, hogy a munkahelyünkre se kelljen reggelente hosszasan utazni, de a mai világban sokkal gyakrabban váltunk munkahelyet, mint (megvásárolt) lakást, és még a munkahelyünk is elköltözhet egy másik irodába, így ezt nem tennénk az elsődleges szempontok közé. Kisgyerekek esetén viszont kulcsfontosságú, hogy legyenek a környéken megbízható óvodák és iskolák: ki kell pihenniük magukat, nem tesz jót nekik a rendszeres korán kelés. Ugyancsak a személyes szempontok közé tartozik, hogy fontos-e számunka, hogy legyenek széles árukészlettel rendelkező üzletek, posta, gyógyszertár a környéken, vagy inkább éttermekkel, kávézókkal szeretnénk közelebbi szomszédságban lenni.
  • a ház szabályai: Amennyiben már nem csak a környéket, hanem a hőn áhított ingatlant is megtaláltuk, vásárlás előtt érdemes még egyszer felmérni a szűkebb környezetet. Elsősorban a társasház szabályaival (SzMSz vagy alapszabály), illetve az épülettel kapcsolatos fontosabb tudnivalókkal (például műemlékvédelem alatt áll, vagy meg kell felelnie a kerület építészeti szabályainak) fontos tisztában lennünk, de ha biztosra szeretnénk menni, a közvetlen szomszédokkal is elbeszélgetünk, hiszen sok évig tervezünk mellettük élni.
K&H lakáshitel vásárlásra – THM: 3,2–7,3%

 

Szükséged lenne egy kis segítségre a lakásvásárláshoz? A K&H lakáshitellel nem álom többé az otthonteremtés!

K&H lakáshitelek

Tudj meg többet az Ingatlanhirdetés Figyelő app-ról & böngéssz 29 ingatlanportál lakáshirdetései között egy helyen!

további részletek

Már böngésznél is a lakáshirdetések között? Töltsd le most egy gombnyomással, vagy a QR-kód beolvasásával!

Google Play  App Store

Ingatlanhirdetés Figyelő QR-kód

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése.  A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, az aktuális K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Hirdetmény, forint alapú K&H üzleti feltételű lakáshitel hirdetmény, K&H lakáscélú hitelek állami támogatással és K&H lakáscélú hitelek állami támogatással extra hirdetmény valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő lakáshitel THM értékek az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.  A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év