6 hatékony hőszigetelési módszer, amit meghálál a pénztárcád

fenntartható otthonra vágysz? járj utána a részleteknek!
2023. november 13.
Amikor ránézünk a fűtés- vagy a villanyszámlánkra, alighanem egyből megértjük, miért fontos kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő szigetelésre. Tény ugyanis, hogy az értékes hő (nyáron pedig a kellemes, hűvös levegő) elsősorban a rossz szigetelés vagy éppen a nem megfelelő nyílászárók miatt illan el az otthonunkból. Cikkünkből kiderül, mik azok a korszerű módszerek, melyekkel jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeinket & javíthatjuk komfortérzetünket. Emellett arra is fény derül, milyen szempontokat érdemes mérlegelni, ha belevágnánk a munkálatokba.

Hőszigetelés

ezért fontos a megfelelő hőszigetelés

Mi mással is kezdhetnénk a felsorolást, mint a piszkos anyagiakkal. Az elmúlt években sosem látott szintre emelkedtek a tüzelőanyagok árai, így mindegy, hogy gázzal vagy fával fűtünk, egész biztosan mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk minden hónapban. Muszáj tehát lépéseket tennünk, hogy a megtermelt hőenergiából minél kevesebb menjen pocsékba.

A modern hőszigetelő anyagok és technikák segítenek minket az energiamegtakarításban és ennélfogva a spórolásban. A családi házaknál például elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelés megléte önmagában is csökkentheti a fűtésszámlánkat. Ennek oka igen egyszerű: a homlokzatok az épület legnagyobb felületeinek számítanak, a hőveszteség pedig a 40%-ot is elérheti ezeken a helyeken.

Fontos tudni, hogy a hiányos szigetelés vagy éppen a szigetelés teljes hiánya az egészségünkre is károsan hathat. Amennyiben ugyanis a fal nem tud megfelelően lélegezni és szellőzni, pillanatok alatt megjelenhet a felületén a nedvesség, majd a penész. Ezek a gombák kifejezetten rossz hatással vannak a légzőszerveinkre és komoly panaszokat okozhatnak. Különösen ki vannak téve a veszélynek azok, akik allergiában vagy asztmában szenvednek. A nedvesedés pedig idővel a falakat is kikezdheti.

Az is egy komoly érv a hőszigetelés mellett, hogy növeljük az ingatlanunk értékét és időtállóságát. Egy szigeteletlen házat csak nagyon nehezen tudunk értékesíteni. Ennyi előny után már csak egyetlen kérdés maradt, hogy mikor beszélhetünk megfelelő szigetelésről?

Széles körben elterjedt tévhit, hogy minél vastagabb a szigetelés, annál jobb. Egy ponton túl ugyanis a vastagság nem ad hozzá érdemben a hatékonysághoz, viszont ronthatja a falak szellőzését. Napjainkban egy átlagos ház esetében 15 cm-t javasolnak a szakemberek. Ennél vastagabb szigetelésre padlástérben vagy passzív házaknál lehet szükség.

hőszigetelés kisokos: milyen módszerek jöhetnek szóba?

legfontosabb tudnivalók a külső szigetelésről

homlokzatszigetelés

A hőszigetelés szóról valószínűleg mindenkinek a homlokzatszigetelés jut először az eszébe. Nos, való igaz, hogy az otthon melegének megőrzése szempontjából alighanem ez a legfontosabb munka, ami előttünk áll. A legnépszerűbb hőszigetelő anyagnak változatlanul a hungarocell, vagy más néven EPS polisztirol hőszigetelés számít. Nem véletlenül, hiszen ez a megoldás igen kedvező ár-érték aránnyal rendelkezik, a polisztirol lapokat pedig könnyen és gyorsan el lehet helyezni a homlokzaton.

Az utóbbi években megjelentek a piacon a grafitos polisztirol hőszigetelő lemezek is, amik még nagyobb hatékonyságot kínálnak. Előnyük, hogy átlagosan 0,031-es hőátadású szigetelőképességgel rendelkezik, így akár egy vékonyabb szigeteléssel is tökéletes végeredményt érhetünk el. Az áruk természetesen kicsit magasabb, ám hosszú távon könnyedén visszahozhatják a befektetett pénzt.

A hungarocellhez hasonlóan a kőzetgyapot is tökéletes lehet homlokzatszigeteléshez. A megolvasztott, bányászott kőzetből készülő anyag főleg a remek páraáteresztő képessége miatt vált közkedveltté, ráadásul a hangszigetelésben is kiemelkedően jó. Nem csupán a homlokzaton jöhet szóba a kőzetgyapot, hanem akár a belső térben is, például a gipszkartonfalak közti szigetelésként.

lábazatszigetelés

Tovább haladva a képzeletbeli épületünkön a lábazathoz jutunk: az itteni hőveszteség jelentős, akár 15%-os is lehet. A fentebb bemutatott anyagok sajnos a lábazatnál nem jöhetnek szóba, mert ide olyan szigetelés szükséges, ami a víznek is gátat szab. Ellenkező esetben ugyanis a víz elérhetné a falakat és a padlót, ami számos probléma táptalaja lenne.

Lábazat szigetelés esetén az XPS polisztirol számít az egyik legjobb választásnak. Az extrudált polisztirol lapként is ismert technika teljes mértékben vízhatlan szigetelést tesz lehetővé, ráadásul fagyálló is. Az sem mellékes a lábazat esetében, hogy az XPS lapok nyomószilárdsága is kiemelkedő. A lábazat mellett más helyeken is használhatjuk, például a pincében vagy a kerítés szigetelésénél.

tetőtér szigetelés

A tetőtér beépítése jó módszer arra, hogy bővítsük az otthonunkat. Az építkezés során azonban kiemelten fontos, hogy a megfelelő szigetelést válasszuk. Egyrészt a tető- és padlásterek könnyebben hűlnek le és melegednek túl, másrészt pedig a hőhíd kialakulásának is nagyobb az esélye. A hőhidak pedig egyenes utat jelentenek a nedvesedéshez és a penész megjelenéséhez.

A kőzet- vagy az üveggyapot remek választás a tetőtérbe. Mindkét anyagról elmondható, hogy mind a hang-, mind a hőszigetelés terén kimagasló tulajdonságokkal bír, ráadásul nem számítanak éghető anyagnak, ami szintén lényeges szempont a faanyagban gazdag tetőtérben. Amikor a tetőt szigeteljük, mindenképp kerüljön párazáró és tetőfólia is a szigetelés mellé, hogy meggátoljuk a párásodást, beázást.

ezeket érdemes tudni a beltéri szigetelésről

Nem kétséges, hogy a legjobb eredményt a kültéri szigetelésekkel, azon belül is a homlokzat lefedésével érhetjük el. Előfordulhatnak azonban olyan helyzetek, amikor erre nincs lehetőségünk. Egy társasházban például aligha állhatunk neki önhatalmúlag a külső szigetelésnek. Az is lehet, hogy a pénztárcánk szab gátat a munkálatoknak, de valamit mégis tennénk az ingatlanunk jobb energiafelhasználásáért.

falak szigetelése

Szerencsére több módszer is létezik, ha belülről szeretnénk szigetelni egy-egy helyiséget vagy akár a teljes lakást. Ilyen a korszerű technikának számító hőszigetelő tapéta. A speciális termékekben habosított polietilén található, ami kiemelkedő szigetelőképeséggel rendelkezik. Felhelyezésük nem különbözik a hagyományos tapétáknál használt módszertől, viszont külön, erre a célra fejlesztett ragasztót igényelnek. Ha ezt beszereztük, nincs akadálya, hogy belülről szigeteljük a falakat, vagy akár a mennyezetet.

Fontos tudni, hogy a hőszigetelő tapéták alátéttapétának számítanak, vagyis önmagukban nem mutatnak jól. Felhelyezés után tehát szükségünk lesz még egy réteg tapétára, ami az esztétikumot biztosítja. A legtöbb hőszigetelő tapéta emellett festhető is, ami tovább bővíti a megoldási lehetőségek tárát.

padlószigetelés

A meleg levegő már csak olyan, hogy megtalálja a kiutat a lakásunkból, ha esélyt adunk neki. Például lefelé a talaj, vagy a pince irányába. Könnyen orvosolhatjuk ezt a problémát, ha lépésálló, 10 cm-es polisztirol hőszigetelő lapokkal fedjük le a padlózatokat. Ez a vastagság azonban nem vethető be egyebek mellett a garázsban, ahol a kocsink extra terhelést jelent. Legalább 15, de még inkább 20 centis, extra terhelésre szánt polisztirol lemezekre lesz tehát szükségünk.

A tető- és padlásterekről már volt szó, most viszont nézzük meg őket más szemmel, és vessünk egy pillantást a padlásfödémre. A szigetelés módját itt elsősorban az határozza meg, hogy járható vagy nem járható felületet szeretnénk-e a padlástérben (vagyis, hogy lakóteret akarunk-e kialakítani vagy sem). Egyszerű dolgunk van, ha a padlás teljesen zárt és egyáltalán nem akarjuk használni. Ebben az esetben bármilyen kőzet- vagy üveggyapotot használhatunk nagyjából 25-30 cm vastagságban.

Ezek az anyagok azonban nem járhatók, vagyis más módszer után kell néznünk a padlónál, ha be szeretnénk építeni a padlásteret. Az is egy megoldás, ha az ásványgyapot szigetelés fölé helyezünk járható felületet (beton vagy faanyag), de léteznek speciális, járható EPS, vagyis hungarocell szigetelőanyagok is, amik önmagukban megoldást jelentenek.

nyílászárók szigetelése

Már leszigeteltük a homlokzatot, a padlásteret és az aljzatot is, mégis szökik a meleg. Nos, alighanem a nyílászárók lesznek a ludasok. Egy komplett ablakcsere hatalmas kiadás lenne, ezért inkább nézzük meg a szigetelés minőségét. Dupla ablakoknál méretre vágott habszivaccsal állhatjuk útját a szivárgásnak. Még jobb választás lehet a korszerű, szimpla ablakoknál is alkalmazható ablakfólia, amivel akár az üveget is szigetelhetjük, nem mellesleg a páraképződést is megakadályozhatjuk.

ezeket érdemes mérlegelni hőszigeteléskor

A hőszigetelés kapcsán biztosan az az első kérdésünk, hogy mennyi idő alatt térül meg a komoly összegeket felemésztő munka. A válasz erre igencsak változó, de általánosságban úgy érdemes számolni, hogy egy szigeteletlen vagy korszerűtlenül szigetelt ház esetében a homlokzati szigetelés öt-tíz év alatt hozza vissza az árát az alacsonyabb hűtés- és fűtésszámlának köszönhetően.

Persze csak akkor, ha valóban ott szigetelünk, ahol arra szükség van. Hogy honnan tudhatjuk, hogy hol szökik az értékes meleg? Ezt a célt szolgálják a hőtérképes állapotfelmérések, melynek keretében a szakemberek speciális kamerákkal megvizsgálják, hol vannak a kritikus pontok az ingatlanunkban. Mindez ugyan nincs ingyen, de mégis sokkal jobban járunk, mintha vakon vállalnánk a szigetelést.

A munkálatokat az is nagyban befolyásolja, hogy milyen a házunk átlagos állapota, és milyen szigetelés található rajta jelenleg. Az utólagos hőszigetelés esetleg bontással is járhat, míg egy újonnan épülő ingatlannál ilyesmire nincs szükség. Alapvetően meghatározza az alkalmazott technikát és az árakat az is, hogy az épület melyik része szorul szigetelésre. A homlokzati szigetelés jelenti a legnagyobb kiadást és a leghosszabb munkát, míg a pincefal lefedése sokkal olcsóbban és gyorsabban kivitelezhető.

Végül azt se hagyjuk ki a számításból, hogy milyen fűtési rendszert használunk. Amennyiben padlófűtésünk van, mindenképp érdemes az aljzatokat és a padlózatot extrán szigetelni, hiszen a hő erre fog elillanni. Más a helyzet, ha az ingatlanunk hatalmas üvegablakokkal, üveges ajtókkal rendelkezik, mert ilyenkor a hő alighanem itt találja majd meg a kijáratot.

a K&H zöld hitel támogatja a hőszigetelési céljaidat

A mai alapanyag- és szakemberárak mellett sajnos egy közepes családi ház szigetelése is több millió forintos kiadást jelenthet. Ha úgy érezzük, hogy ez túlságosan megterhelné a pénztárcánkat, akkor dönthetünk a K&H zöld lakáshitel mellett is, amit lakásfelújításra és korszerűsítésre, így akár szigetelésre is felhasználhatunk. A zöld feltételek teljesülése esetén pedig 0,5% kamatkedvezményben is részesülhetünk.

Sőt, a K&H energetikai kalkulátorával az is kiszámolható, mennyi pénz és energia spórolható meg a korszerűsítéssel.

K&H zöld lakáshitel – THM: 7,5–7,9%


Tudj meg többet a kedvező THM mellett igényelhető K&H zöld lakáshitelről & próbáld ki energetikai kalkulátorunkat & vágj bele magabiztosan a munkálatokba!

K&H zöld lakáshitel  K&H energetikai kalkulátor

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.
A termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán.
A konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra.
Az energetikai kalkulátorban feltüntettet költségek tájékoztató jellegűek. A K&H energetikai kalkulátor a fűtéshez, vízmelegítéshez, illetve elektromos berendezések működtetéséhez szükséges költségekkel számol, víz, csatorna, kéményseprő és egyéb rezsit érintő költségekkel nem. Továbbá a kalkuláció az életvitelszerűen lakott ingatlanok esetén tud megfelelő becslést nyújtani.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év