zöldebb otthon a napelemen túl - 7 tipp az energiamegtakarításhoz

fenntartható otthonra vágysz? járj utána a részleteknek!
2023. július 28.
Az energiaárak rakétaként lőttek ki az egekbe az elmúlt években, ami mindannyiunkat arra késztetett, hogy alaposan felmérjük, pontosan mire és mennyit fizetünk jelenleg. Cikkünkben olyan energiamegtakarítással kapcsolatos tippeket mutatunk, melyekkel napelemek nélkül, rövid idő, kisebb anyagi ráfordítással is jelentős eredményeket érhetünk el!

Energiamegtakarítás

fontos az energiatudatosság

Az energiahatékonyságot javító lépéseink több célt is szolgálnak. Jobban járunk anyagilag, ha le tudjuk faragni a havi villany- vagy a gázszámla összegéből, de az sem elhanyagolható tényező, hogy a környezetünk védelméért is sokat tehetünk, ha kellően tudatosak vagyunk.

Minden energiahatékonysági intézkedés alapja az, hogy tisztában vagyunk a jelenlegi helyzetünkkel és a ránk váró feladatokkal. Tippjeink között éppen ezért olyan megoldásokat is összegyűjtöttünk, melyek puszta odafigyeléssel vagy kisebb ráfordítással csökkenthetnek a fogyasztásunkon, majd pedig azokat a korszerűsítési megoldásokat vettük számba, melyek az elavult megoldások megújításával nagységrendi különbséget is eredményezhetnek.

7 tipp, ami segít az energiamegtakarításban

figyeljünk a vízfogyasztásra

Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, ami a vízfogyasztásunkra hatványozottan igaz. Egy csöpögő csappal vagy szivárgó WC-tartállyal például akár havi kétszáz liter vízzel is nőhet a fogyasztásunk, ez pedig éves szinten már kimutatható összeg. Ahogy az is, ha olyankor is elindítjuk a mosó- vagy mosogatógépet, amikor még félig sincs tele.

Ha pedig kézzel mosogatunk, ne folyassuk a vizet, amíg sikáljuk az edényeket. Ez a módszer a zuhanyzásnál is működik: érdemes utánanézni az ún. matróz-zuhany előnyeinek, ami alig másfél perces vízhasználatot eredményez fürdésenként.

helyesen szellőztessünk a lakásban

Friss levegőre nemcsak azért van szükségünk, hogy kellemes illatú legyen az otthonunk, hanem azért is, mert így tudjuk fenntartani a lakás ideális páratartalmát, ami nagyjából 40-50%. Mind a túl száraz, mind a túl nedves levegő befolyásolja a hőérzetünket. Lehet, hogy úgy érezzük, be kell kapcsolnunk a fűtést vagy a légkondit, holott elegendő lenne kinyitni az ablakokat.

kerüljük a standby módot

A standby, vagy magyarul készenléti üzemmód kétségkívül egy okos találmány. A lényege, hogy az elektromos berendezéseink (például a mikró, a tévé vagy a laptop) csak minimális áramot vesznek fel, amikor épp nem használjuk őket. Csakhogy napjainkban gépek tucatjai segítik az életünket, így a minimális áramfelvétel összeadódik és komolyabb fogyasztást generál. Sok készüléknél lehetőségünk van teljes kikapcsolást választani, míg más berendezéseknél csak az áramtalanítás marad.

spóroljunk a világítással

Kezdjük az evidens lépésekkel! Ha még nem tettük meg, cseréljük le a hagyományos izzókat korszerű LED-típusokra, hiszen ezek akár 90%-kal kevesebb árammal is megelégszenek. Ugyanilyen alapvetés az is, hogy ahol csak lehet, törekedjünk a természetes fényre, illetve kapcsoljuk le a lámpákat azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk.

Még jobb, ha időzíthető vagy mozgásérzékelős fényforrásokat szerelünk bizonyos forgalmas, de rövid ideig használatos helyekre.

figyeljünk a fűtésre

A fűtés kétségkívül az energiatortánk legnagyobb szeletét teszi ki. Ha egy-két fokkal lejjebb tekerjük a termosztátot, a fűtésszámlánk máris jobban néz ki.

Az sem igényel nagy erőfeszítést és anyagi ráfordítást, hogy minden fűtésszezon előtt átnézessük a rendszert. Az elsarasodott, vagy levegős radiátorok például drasztikusan csökkentik a fűtési hatékonyságot.

ügyeljünk a mosásnál

A legegyszerűbben úgy tudjuk csökkenteni az energiahasználatot, ha a régi, elavult mosógépet korszerűbbre cseréljük. Ha készülékcserére nincs lehetőségünk, akkor is tehetünk az energiahatékonyságért. Egy átlagos háztartásban a 30-40 fokos mosás bőven elegendő, nincs értelme tehát a magasabb fokozatokat választani.

főzésnél legyünk tudatosak

Néhány észszerű, praktikus lépéssel ezen a téren is jelentős eredményeket érhetünk el. Az elektromos főzőlapok például a kikapcsolás után még hosszú ideig megőrzik a hőt. Kapcsoljuk tehát ki a készüléket akár 5-10 perccel korábban és hagyjuk, hogy a maradványhő fejezze be az ételt.

ezek az átalakítások & korszerűsítések nagyságrendi változást hozhatnak

hőszigetelés

Miért fontos a megfelelő hőszigetelés? Ha röviden akarnánk megfogalmazni, akkor ez egy plusz védőréteget jelent a házon, amellyel mérsékelhetjük a hőveszteséget, védelmet nyújt a hidegtől, illetve a melegtől.

Egy teljes hőszigetelés vagy a meglévő szigetelés cseréje, különösen a régebbi építésű házaknál válhat aktuálissá, hiszen a korábban használt 5-8 centis szigetelés nem felel meg napjaink elvárásainak. Mostanában inkább 15-20 cm-t javasolnak a szakemberek. Külső hőszigetelés esetében három fő területet lehet kiemelni: a homlokzati falak, a födém és a lábazati felületek hőszigetelését.

Amennyiben külső szigetelésre nincs mód (pl. társasházaknál), úgy a belső szigetelés is szóba jöhet.

Érdemes megnézni, hogy a hővezetési tényezővel hogyan érdemes számolni és ez alapján meghatározni az optimális hőszigetelés anyagát és vastagságát. Az egyedi paraméterek miatt érdemes egy szakemberrel elvégeztetni a szükséges számításokat, felmérni hol ”szökik el” a meleg a lakásunkból, és milyen mértékű a hőveszteség. Ezt követően készíthető el a szakszerű szigetelési terv, amely egyúttal a rendelkezésre álló pénz lehető leghatékonyabb felhasználását is tartalmazza.

nyílászáró cseréje

A hőveszteség minimalizálása szempontjából kiemelten fontos, hogy a nyílászárók, ajtók, ablakok is korszerűek legyenek. Egy átlagos ingatlan esetében az értékes hő jelentős része a nyílászárókon keresztül szökik el.

Az ajtók és ablakok cseréjénél arra ügyeljünk, hogy az új nyílászáró „u” értéke legalább 1,1 W/m²K legyen. A kettős üvegezés a legnépszerűbb megoldás, jóllehet a költségek az anyagtól és a stílustól függően eltérnek. A PVC ablakok például az olcsóbb megoldások közé sorolhatók, míg a keményfa keretek a legdrágábbnak számítanak.

Ha pedig olyan családi házban lakunk, ahol a garázs egybe van építve az épülettel, akkor érdemes lehet a garázskaput is lecserélni egy hőszigetelt típusúra, mivel könnyen lehet, hogy itt is szökik a meleg.

korszerű fűtőtestek

Hiába azonban a vastag szigetelés és az új nyílászárók, ha a fűtési rendszerünk elavult. A korszerűsítésnél érdemes mérlegelni, hogy hagyományos fűtési megoldásunk helyett innovatívat válasszunk. Ilyen lehet például az infrafűtés, amely az elektromos áramot az infravörös tartományba tartozó hőhullámmá alakítja. Hőleadó egységként falra vagy mennyezetre szerelhető, illetve filmrétegként a padlóba beépíthető.

A hőszivattyús rendszerek költséghatékony, fenntartható és környezetbarát fűtési megoldást jelentenek. Az ilyen berendezéseket pedig hűtésre is használhatjuk, így megspórolhatjuk a klíma beszerelését is.

A hagyományos, radiátoros fűtés esetén a programozható fűtésszabályozás telepítésével és használatával takaríthatunk meg pénzt a fűtésszámlán: az időzítési megoldásainak köszönhetően csak akkor fűti be a lakást, amikor valóban otthon tartózkodunk. A termosztatikus radiátorszelepek telepítésével további megtakarítások érhetőek el.

A radiátoros megoldás helyett választhatunk padlófűtést, amely energiatakarékosabb alternatívának számít, vagy fal-, illetve mennyezetfűtést, amelynek hőleadása még a padlófűtésnél is jobb.

árnyékolás

A hőszigetelés és a nyílászárók mellett a megfelelő árnyékolás is energiatakarékosabbá teheti lakásunkat. Az árnyékoló ugyanis nyáron nem engedi be a napsugarakat, télen viszont segíthet a hőveszteség mérséklésében. Árnyékolás céljára jó megoldást jelent a redőny és reluxa, illetve szóba jöhet a jóval hatékonyabb megoldásnak számító zsaluzia (állítható lamellás külső árnyékoló) is. Illetve választhatunk olyan energiatakarékos ablakot is, ahol a reluxa már be van építve az üvegrétegek közé.

miben segíthet az energetikai kalkulátor? 

Hasznos segítséget jelenthet a korszerűsítés megtervezéséhez a K&H energetikai kalkulátor: csupán néhány adat megadásával (épület típusa, építési időszak, fűtött alapterület stb.) megtudhatjuk, hogy mennyi az ingatlanunk jelenlegi primer energiaigénye, éves üzemeltetési költsége, illetve milyen az energetikai besorolása. 

A jelenlegi állapot mellett arra is lehetőségünk van, hogy virtuálisan korszerűsítsük az otthonunkat: beállíthatjuk, hogy milyen fűtési rendszert, szigetelést szeretnénk a jövőben. A beállítást követően a korszerűsítés utáni éves üzemeltetési költséget és energetikai besorolást is megtudhatjuk. Sőt, azt is kiszámolja a kalkulátor, hogy pénzben és energiában mennyit spórolhatunk rövid- és hosszútávon a felújítással.

mikor lehet hasznos átalakítás előtt szakembert hívni?

Ezeket a döntéseket sokszor nehéz laikusként meghozni, ezért egy nagyobb átalakításnál mindenképp érdemes szakembert keresni. Egy mesterember segít megtalálni az otthonunkhoz és az igényeinkhez legjobban illő megoldásokat, melyekkel a lehető legnagyobb energiamegtakarítást érhetjük el. Nem biztos például, hogy a napelem a legjobb választás, ha a tetőfödém szigetelése is ugyanolyan hatékony lenne.

K&H zöld hitel: korszerűsítés kedvező feltételekkel

Egy felújítás vagy korszerűsítés jelentősebb összegű kiadással járhat. A K&H zöld hitele által akár több tízmillió forinthoz is hozzájuthatunk, ráadásul bizonyos feltételek teljesülése esetén 0,5% kamatkedvezményt is elérhetünk.

A hitel segítségével beszereltethetünk többek között napelemet, hőszivattyút, szélturbinát vagy éppen szigeteltethetjük az otthonunk, kicserélhetjük a nyílászárókat vagy a fűtőtesteket.

K&H zöld lakáshitel – THM: 8,4-11,1%


Mérd fel ingatlanod jelenlegi állapotát & tervezd meg tudatosan a korszerűsítést!

K&H energetikai kalkulátor

Tudj meg többet a K&H zöld hitelről, és vágj bele a terveid megvalósításába!

K&H zöld hitel

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán. A konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év