így sikerülni fog: életmódváltás pénzügyi segítséggel

segítségre van szükséged az életmódváltáshoz? igényelj K&H személyi kölcsönt!
2023. június 18.
A legtöbben szeretnénk sikeresebbek, egészségesebbek, vagy éppen gazdagabbak lenni, de legyünk őszinték: ezek a fogadalmak általában kudarccal végződnek. Mi lehet ennek az oka? Például az, hogy rosszul választottuk meg a kitűzött célt, túl sokat akartunk változtatni pár hét alatt, esetleg rossz módszert választottunk vagy éppen a pénzügyi fedezet hiányzott a változáshoz. Elkeseredés helyett azonban érdemes új alapokra helyezni és tudatosabb módon kezelni az életmódváltás kérdését. Cikkünkben olyan hasznos tippeket gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek a célunk elérésében!

Életmódváltás

mikor jön el a változás ideje?

Bár az életmódváltás gondolata mindig ott motoszkál a fejünkben, jellemzően valamilyen nagyobb esemény, esetleg trauma hatására vágunk bele komolyabban, vagy akkor születik meg bennünk a komoly elhatározás a változásra. Tipikusan ilyen lehet, ha a karrierünkben történik változás. Át kell gondolnunk az életvitelünket, a szokásainkat, ha például elveszítjük a munkánkat, ha egy másik országban vagy új pozícióban folytatódik a pályánk, vagy ha új kihívásokra vágyunk. De az sem ritka, ha a kiégés jeleit tapasztalva, vagy a fizetést alacsonynak látva vágunk bele a változásba.  

Az életmódváltást ugyanakkor személyes okok is indokolhatják. Egy gyermek születése vagy egy válás, esetleg egy új kapcsolat arra sarkalhat minket, hogy olyan életmódot folytassunk, ami segíthet egyensúlyba hozni az életünket.

A harmadik nagy kategória épp ezzel, az egészségünkkel kapcsolatos. Leggyakrabban a külsőnkön szeretnénk változtatni és ledobni pár kilót. Mások a káros szenvedélyeiktől akarnak megszabadulni, sokan pedig egy-egy komolyabb betegség után döntenek más megközelítések mellett.

fontos a tudatos tervezés

Az életmódváltás nem megy egyik napról a másikra. Ahhoz, hogy a végén új ember váljon belőlünk, apró lépésekben és tudatosan kell haladnunk. A legtöbb kísérlet éppen itt bukik el: nincs megfelelő terv a váltáshoz, az ad hoc megoldások pedig garantáltan kudarchoz vezetnek. Hogy tudjuk ezt kiküszöbölni? Úgy, hogy részletes tervet készítünk, mielőtt egyetlen lépést is tennénk a váltás irányába. Ehhez pedig az kell, hogy pontosan meghatározzuk, mit is szeretnénk elérni.

Fontos az, hogy a cél reális legyen, hiszen senki sem mássza meg elsőre a Mount Everestet. A cél kitűzése után bontsuk lépésekre az odáig vezető utat. Mit kell tennünk minden nap a siker érdekében és mik a hosszú távú teendőink? Az is nagy segítség lehet, ha előre meghatározzuk, hogy az egyes lépések és feladatok mennyi időt vesznek majd igénybe és határidőt is szabunk magunknak a megvalósítás lépéseire.

Végül határozzunk meg egy módszert, amivel mérni tudjuk az eredményeinket. Például álljunk rá a mérlegre minden héten kétszer, vagy kezeljük külön a megtakarított pénzünket. A lényeg, hogy követni tudjuk a tetteink hatását. Utolsó lépésként pedig döntsük el, mi vár minket az út végén (már az életmódváltáson túl): válasszunk valami jutalmat, ajándékot, amivel meglephetjük majd magunkat.

ezek a leggyakoribb életminőség javító változtatások

új hobbi

Nem is kérdés, hogy egy új hobbi friss impulzusokat hozhat az életünkbe. Elsajátíthatunk új készségeket, ismereteket és akár barátokra is szert tehetünk. A hobbikeresés akkor jó választás, ha fásultnak érezzük magunkat a magánéletünkben, éppen kiégéssel küzdünk a karrierünkben, vagy csak valami új kihívásra vágyunk.

sportolás

A rendszeres testmozgás kiváló hatással van a testre, a lélekre és az elmére egyaránt. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a sportolás az életmódváltás alfája és omegája: nincs olyan helyzet, amikor ne nyújtana segítséget. A túlsúly elleni küzdelemben kulcsfontosságú, de az egészségünk megőrzésében vagy visszaállításában is főszerepet kaphat, ahogy a lelki békénk helyrebillentésében is.

A sport kapcsán is ügyelnünk kell az anyagiakra, és persze arra, hogy a lehetőségeinknek, erőnlétünknek és képességeinknek megfelelő sportágat válasszunk. Érdemes olyan alapmozgásokkal kezdeni, mint a futás, az úszás vagy a biciklizés.

utazás

Mi hozhatna nagyobb változást az életünkben, mint bejárni a világot és új tájakat, embereket, városokat felfedezni? No, meg persze a miénktől eltérő kultúrákat, melyekből teljesen új szemléletmódot is tanulhatunk. Számos regény és film szól arról, hogy a főhős egy másik országban döbben rá az életét nehezítő elakadásra, és persze a megoldásra is. Ez nemcsak Hollywoodban, hanem a valóságban is lehetséges.

Persze csak akkor, ha megengedhetjük magunknak. Az utazás kétségkívül az egyik legköltségesebb módja annak, hogy más mederbe tereljük az életünket. A tervezés és hosszú távú gondolkodás tehát itt kiemelten fontos.

tanulás

Az is lehet persze, hogy ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, hogy tudással gyarapodjunk. Egy új nyelvet akár a négy fal között, könyvekből, e-tananyagokból is megtanulhatunk. Márpedig a mondás úgy tartja, hogy annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz. Az életünk is megváltozik tehát, ha elsajátítunk egy eddig ismeretlen nyelvet.

Annak sincs ugyanakkor akadálya, hogy szakmát szerezzünk, és ezzel fordítsuk a helyes irányba az életünket. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen a karrierünkben is fordulópontot jelenthet a tanulás.

terápia

Ha felmerült bennünk az igény a változásra, máris megtettük az első lépést. Könnyen lehet azonban, hogy egyedül nem tudjuk feltárni, hol gyökereznek a problémáink, és mi gátol bennünket abban, hogy teljes életét éljünk. A pszichoterápia segít megismerni az okokat és abban is, hogy megtaláljuk a kijáratot a zsákutcából. Hasonlóan jó választás lehet a keleti filozófiára épülő mindfulness, vagy magyarul tudatos jelenlét terápia.

Sajnos egy felkészült terapeuta nem olcsó, és a mindfulness gyakorlatok sincsenek ingyen, ráadásul mindkét módszer hosszú távú elköteleződést jelent. Azonnali változást egyik módszertől sem remélhetünk.

coaching

Míg a pszichoterápia a múltra fókuszál, és az ott rejlő traumákat dolgozza fel, a coaching sokkal inkább jelen- és jövőfókuszú. A coachingot magyarra leginkább tanácsadásra vagy fejlesztésre fordíthatnánk, a lényege pedig az, hogy egy szakember segítségével fejlesszük magunkat, a képességeinket, hogy tisztábban lássuk a céljainkat.

Napjainkban számtalan különféle coachingot vehetünk igénybe. Külön területnek számít az üzleti coaching, az életvezetési coaching, de létezik holisztikus tanácsadás is, amely mindkét területet fejleszti.

milyen nehézségekkel nézhetünk szembe?

Mint minden változás, az életünk új vágányra terelése is sok időt vesz igénybe, és komoly eltökéltséget jelent. Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha menet közben alábbhagy a lelkesedésünk és kifogy a motivációnk. Ilyenkor gondolkodjunk el azon, hogy vajon mit csinálhattunk rosszul. Lehet, hogy csak arra van szükségünk, hogy az egyes részcéloknál jobban megjutalmazzuk magunkat.

Amennyiben ez sem segít, lépjünk még egy szinttel vissza, és vizsgáljuk felül a kitűzött célt. Vajon reális volt? Volt esélyünk elérni, vagy eleve kudarcra voltunk ítélve? A cél újratervezésével nagyon sokat tehetünk azért, hogy legközelebb sikerrel járjunk. Próbálkozzunk egy szerényebb céllal, amit nagyobb eséllyel tudunk megugrani.

Végül az sem kizárt, hogy a pénztárcánkban keresendő a kudarc oka. Hiába váltottunk volna új hobbira vagy fejlesztettük volna a képességeinket, ha az anyagi helyzetünk ezt nem tette lehetővé. Ilyenkor sincs minden veszve, hiszen egy kisebb-nagyobb összegű hitellel, személyi kölcsönnel könnyen megoldhatjuk a problémát.

így segít a K&H a célok elérésében

A K&H szabad felhasználású kölcsönén mindenképp érdemes elgondolkodnunk, ha a pénzügyek szabnak gátat az életmódváltásnak. Akár hétmillió forinthoz is juthatunk, méghozzá a teljes futamidő alatt fix kamat és törlesztőrészlet mellett. Mindez igencsak kiszámíthatóvá teszi a hitelt, amire akár törlesztési biztosítást is köthetünk a még nagyobb biztonság érdekében.

Az online és átutalási kedvezménnyel igényelhető kölcsönt bármilyen célra felhasználhatjuk – azonban csak óvatosan! A pénzügyi tudatosság elengedhetetlen egy ilyen döntéshez. Olyasmire fordítsuk a pénzt, ami valóban döntő, tartós változást hoz az életünkbe. Egy nyaralás vagy vásárlás kedvéért nem érdemes túlzottan eladósodnunk, ugyanakkor egy képzésre, terápiára vagy coachingra nagyon is hasznos megoldás lehet.

K&H személyi kölcsön – THM: 15,9–22,4%


Tudj meg többet a K&H személyi kölcsönéről & vágj bele tudatosan az életmódváltásba!

K&H személyi kölcsön

A hirdetésben szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év