3+1 lehetőség, ha karrierváltáson gondolkodsz

2021. szeptember 27.
Szakma- vagy karrierváltáson gondolkodsz? Jobb lehetőségekre, új feladatokra, esetleg magasabb fizetésre vágysz? A karrierváltás minden életkorban nehéz téma, de ha pontosan tudod, mit szeretnél, nem érhet meglepetés! Most olyan lehetőségeket mutatunk be neked, amelyekkel könnyebb lesz az új szakmában megtalálni a helyed.

karrierváltás

Adódhatnak olyan helyzetek az életedben, amikor a legészszerűbb döntés, ha a szakmaváltás mellett döntesz. Könnyen lehet például, hogy nincs elég kihívás a mindennapjaidban vagy egyszerűen egy új terület kezd vonzani. Történjen ez bármilyen életkorban vagy életszakaszban, mindig van lehetőség az önfejlesztésre. Ehhez elsősorban ismerned kell a saját képességeidet és készségeidet, de az is fontos, hogy türelmes legyél, hiszen a karrierváltás hosszú folyamat. Magyarországon érettségi után és anélkül is tanulhatsz új szakmát (különböző szinteken) és választhatsz magadnak új pályát. Dönts okosan, legyél megfontolt és bízz magadban! 

1. szakképzés és részszakképzés

Hazánkban az elmúlt években jelentős átalakításon esett át a szakképzés, valamint a felnőttképzés rendszere. 2021-től már nem indulnak a sokak által ismert Országos Képzési Jegyzék (OKJ) alapján jegyzett tanfolyamok. Ezeket és a korábban megszokott szakképző kurzusokat egy új rendszer váltotta fel. Alapszakmákat - melyeket a Szakmajegyzékben határoztak meg - jelenleg csak szakképző intézményekben, így például szakképző iskolákban, szakgimnáziumokban tanulhatsz. Ennek velejárója, hogy ezekben az intézményekben leginkább esti vagy távoktatásos formában folytathatod új tanulmányaidat meglévő munkahelyed mellett.
Ezen felül, ha már rendelkezel szakmával, összesen több mint 73 részszakképzés közül választhatsz, melyek alapszakmádra épülnek, így akár tanfolyamon vagy felnőttképzési rendszerben is megfelelő képesítést szerezhetsz. Sőt, ugyanígy, a Program Követelményekben (PK) meghatározott több mint 350 képzés közül is válogathatsz. 

2. alapszak, mesterszak, felsőoktatási szakképzés

Ha szakképesítés helyett inkább egyetemi oklevelet szereznél az új életed megalapozásához, legjobb választás a kívánt alap- vagy mesterszakot levelező tagozaton elvégezni. A hazai egyetemekre a felvételi minden évben hasonló módon folyik: legyen szó levelező vagy nappali tagozatos szakról, az általános felvételi folyamaton kell végigmenned, melyet minden évben az Oktatási Hivatal hirdet meg. Figyeld a határidőket és érdeklődj a kiszemelt szakirányokról, majd a sikeres felvételi után létesíts jogviszonyt egy egyetemen. 
Kitűnő lehetőség rejlik a felsőoktatási szakképzésekben (röviden FOSZK vagy FOSZ) is. Ezen a képzésen két év alatt egy oklevelet szerezhetsz (ez nem egyenlő értékű a diplomával), mellyel bátran válthatsz munkahelyet, hiszen olyan mértékű tudással gazdagodhatsz a két év alatt, hogy munkahelyi gyakorlattal, tapasztalattal vegyítve igazi profivá válhatsz! A FOSZK szakokat is a hazai egyetemek kínálatában böngészheted, jelentkezni pedig az általános felvételi eljárás során tudsz.

3. nyelvtanulás

Egyre több munkahelyen alapvető kitétel egy vagy több idegen nyelv ismerete. Készülj fel az új karrierednél várható követelményekre! Amikor a szakmaváltáson gondolkozol, jusson eszedbe, hogy nem feltétlenül szükséges egy új szakképesítés szerzése, sokszor akár egy másik nyelv elsajátításával is új kapukat nyithatsz magadnak a munkaerőpiacon. Nézz körül a környékeden található nyelviskolák között, kérdezd meg ismerőseidet és bátran vágj bele egy számodra is vonzó nyelv elsajátításába: angolul, németül vagy egy egzotikus keleti nyelven dolgoznál szívesebben?

+1 tisztában vagy a képzési lehetőségek anyagi vonzatával?

Minden nagyobb elhatározás előtt célszerű pénzügyi döntést hozni a háttérben. Nincs ez másképp ebben az esetben sem: fontos, hogy tájékozódj a továbbképzésed anyagi vonzatairól. Habár különböző állami támogatásokkal is élhetsz, az esetleges tandíj mellett számolnod kell például utazási költséggel, a tankönyvek/taneszközök költségeivel, vizsgadíjakkal, vagy - ha a munkahelyedet is otthagyod - a kieső havi jövedelmed pótlásával is. Az ilyen jellegű kiadások fedezéséhez akár egy személyi kölcsön is megoldást nyújthat, amely egyszerűen, gyorsan, jelzálogfedezet nélkül is igényelhető, és remélhetőleg hamar meg is térül majd a karrierváltással járó előnyöknek köszönhetően.

K&H személyi kölcsön – THM: 15,9–22,4%
számlavezetés [K&H számlacsomagok]
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank]


Segítünk a jó döntésben! Tanulmányaid finanszírozásához választhatod az akár teljesen online is igényelhető K&H személyi kölcsönt, melyhez törlesztési biztosítást is köthetsz, amely pénzügyi védelmet nyújt, akár munkanélküliség esetére is.

K&H személyi kölcsön

Még nem vagy K&H-s? Nyiss online bankszámlát a K&H számlanyitás applikáción keresztül és élvezd a mobilbankolás nyújtotta előnyöket, és  vásárolj  rögtön digitális bankkártyáddal!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint a K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A hirdetésben szereplő THM a 2021.08.25 napjától hatályos K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra, feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
Az online számlanyitás feltételeit az Elektronikus úton történő szerződéskötésre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek tartalmazza. A termékek, szolgáltatások részletes leírását, feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek a Természetes személyek részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre, a Betéti Bankkártya és Hitelkártya Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, az Elektronikus Azonosítású Banki Szolgáltatásokra vonatkozó Általános Szerződési Feltételek, és a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, valamint a K&H betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Google Play a Google Inc. védjegye. Az App Store az Apple Inc. szolgáltatási védjegye.  Garmin Pay™ a Garmin Ltd. vagy leányvállalatai védjegye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év