babavárás tudatosan: így készüljünk fel a kicsi érkezésére

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2023. április 26.
Egy gyermek születése vitán felül a legizgalmasabb és legszebb időszak mindannyiunk életében. Amikor azonban végiggondoljuk, mi mindent kell beszereznünk és elintéznünk a babakocsitól kezdve, a gyerekszobán át a lakásátalakításig, bizony összeszorulhat a gyomrunk. Nem túlzás ugyanis azt állítani, hogy a végösszeg akár több millió forintra is rúghat egy gyermek érkezésekor. Joggal merül fel bennünk a kérdés, honnan fogjuk előteremteni ezt a pénzt? Cikkünkben minden fontosat megtudhatsz a lehetőségeidről.

Babavárás

a gyermek érkezése komoly anyagi kihívás is egyben

egészségügyi kiadások

Már a várandósság alatt is mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, hiszen az édesanyára és a magzatra is számos költséges vizsgálat várhat. Ezek egy részét bár az ingyenes, állami intézményekben is elvégeztethetjük, mindannyian tudjuk azonban, hogy ez hosszú várólistákkal is járhat. Ha a magánkórházak szolgáltatásait választjuk, úgy számolhatunk, hogy egy szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat nagyjából 25 000 forint körül, egy ultrahangvizsgálat pedig jellemzően 40-50 ezer forint között mozog.

Léteznek ugyanakkor olyan szűrő- és megelőző vizsgálatok, melyeket egyáltalán nem fedez a társadalombiztosításunk. A genetikai tesztek például akár több százezer forintba is kerülhetnek, de a Down-kór szűrésért is nagyjából 50 ezer forintot kell a klinikán hagynunk. A napjainkban oly népszerű 4D vagy 5D felvételek pedig bőven 100 000 Ft felett kezdődnek.

bébiholmik

Ahhoz, hogy gyermekünket tökéletes körülmények fogadják odahaza, bizony szükségünk lesz egy nagybevásárlásra. És a nagyot itt érdemes szó szerint venni, mert felsorolni is nehéz, mi mindent kell beszereznünk. Már a kórházba, a szüléshez is komplett csomaggal kell érkeznünk: pelenka, ruha, tisztálkodószerek, szoptatási kellékek, teljes kórházi csomag.

Amikor pedig a bébi hazakerül, szükségünk lesz babaágyra, fürdetőkádra, pelenkázóra, komódra és persze ruhákra, popsikenőcsre és játékokra. Összeget itt nehéz mondani, mert hatalmas a szórás az egyes márkák között és használtan is számos jóminőségű termék elérhető. Az azonban biztos, hogy több tízezres nagyságrendről beszélünk, hiszen egy középkategóriás babaöböl vagy bölcső is 30-40 ezer forintba kerül.

az otthonunk felkészítése

Ideális esetben az otthonunk alkalmas egy kisgyermek fogadására és nem kell új házba vagy lakásba költöznünk. Ha nincs ilyen szerencsénk, akkor több milliós kiadás várhat ránk. Amennyiben házvásárlásra adjuk a fejünket, mindenképp gondoljunk arra, hogy idővel a gyerekünk igényt tart majd egy saját szobára, nem árt tehát a helyiségek számát felülkalkulálni.

Az is opció persze, hogy az otthonunkat alakítjuk át, vagy újítjuk fel. Egy tisztasági festés mindenképp jó ötlet a bébi érkezése előtt és célszerű a biztonság terén is lépéseket tenni (bútorok rögzítése, konnektorok lezárása). Pénzügyi szempontból a biztonságot segítő kiadások nem tekinthetőek kifejezetten magasnak, amennyiben azonban nagyobb átalakítást tervezünk, máris a milliós nagyságrendek területére tévedünk.

közlekedés

Elképzelhető, hogy meglévő autónk lecserélésére, nagyobb, új autó vásárlására is szükség lesz, ami - gépjármű típustól függően - több milliós kiadást jelenthet számunkra.

Talán mondani sem kell, hogy a KRESZ szerint az újszülöttet csakis speciális, erre a célra tervezett ülésbe szabad helyezni a kocsiban. Ezek ára igencsak változó: már húszezer forintért is kaphatunk elfogadható minőségű gyerekülést, a prémium termékek azonban a százezer forintot súrolják. Léteznek olyan ülések is, melyeket egyetlen mozdulattal a babakocsiba vagy egy bevásárlókocsira helyezhetünk.

Ha pedig már a babakocsinál tartunk, ez is egy olyan termék, amit mindenképp be kell szereznünk. Az összehajtható és könnyen szállítható, úgynevezett sportbabakocsik 15 ezer forintnál kezdődnek, míg a nagyobb modellek 50 ezernél. A határ ezen a téren a csillagos ég: egy luxusbabakocsi, számtalan kiegészítővel és ezernyi extrával akár félmillió forintos árcímkével is bírhat.

készüljünk tudatosan a várható kiadásokra

megtakarítások

Nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha már akár évekkel a gyerekvállalás előtt megkezdjük az anyagi felkészülést. Ha a lehetőségeink engedik, mindenképp tegyünk félre havonta egy kisebb-nagyobb összeget, amit majd felhasználhatunk a babavárás során. Amennyiben pedig nagyobb megtakarítással is rendelkezünk, kössük le hosszabb időre, hogy a kamatok előnyeit is élvezhessük.

lakáscélú támogatások

Amikor gyermekünk születik, minden bizonnyal a lakhatási gondjainkat akarjuk először orvosolni. Márpedig egy új lakás, a bővítés vagy az építkezés hatalmas összegeket emészt fel, amit egyedül aligha vagyunk képesek kifizetni.

babaváró hitel

Mivel a családalapítás komolyan megterheli a pénztárcánkat, minden extra támogatás jól jön. Ezt ismerték fel a döntéshozók is, amikor 2019-ben bevezették a babaváró hitelt. Nagyon fontos, hogy ezt a kölcsönt nem a már meglévő, hanem a születés előtt álló, vagy még csak tervezett gyermekek után tudjuk igénybe venni.

További lényeges kitétel, hogy az igénylőknek házasságban kell élniük, a feleségnek pedig legalább 18, maximum 41 évesnek kell lennie. Előírás – egyebek mellett - a tb jogviszony, továbbá ne legyen 5000 forintot meghaladó tartozásunk a NAV felé, illetve a magyar állampolgárság is elengedhetetlen mindkét házastárs esetében.

babaváró hitel előnyei

Bizony, a babaváró hitel, melynek maximális összege tízmillió forint lehet, számos hitelcélra felhasználható kölcsönt takar. Ez azt jelenti, hogy az igényelt pénzből házat vásárolhatunk, felújíthatjuk meglévő otthonunkat, de akár kocsira is költhetjük. Annak sincs akadálya, hogy a bútorokat vegyük meg a babaváró hitelből, vagy éppen a magánegészségügy költségeit fedezzük belőle. Sőt, az is egy lehetőség, hogy hozzá sem nyúlunk a pénzhez, hanem félretesszük nehezebb időkre, vagy akár a gyermek iskoláztatására.

A babaváró hitel lényegesen jobb feltételeket kínál, mint a piaci kölcsönök, hiszen az állami kamattámogatásnak köszönhetően a feltételek teljesítése esetén, a futamidő végéig kamatmentes hitel lehet. Legalábbis akkor, ha a hitelfelvételt követő öt évben megszületik a gyermek: a gyermek megszületésének igazolása esetén a futamidő végéig eltekintenek a kamattól. Még jobb a helyzet, ha két gyermekünk születik, mert ilyenkor 30%-kal csökkenhet a fennálló tartozásunk. Amennyiben pedig háromszor is meglátogat minket a gólya, a teljes tartozásunkat elengedhetik.

További könnyítést jelent a családoknak, hogy a babaváró hitel havi törlesztőrészlete nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. A futamidő esetén 20 év a maximum.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi a helyzet, ha mégsem születne gyerekünk öt év alatt. Nos, ilyenkor elesünk a kamattámogatástól, sőt egy összegben vissza is kell azt fizetnünk a hitel folyósításától számított 5 évre vonatkozóan. Ez 10 milliós hitel esetén jelenleg több mint 4,5 millió forint, amit 120 napon belül kell átutalnunk a banknak. Felmentést kaphatunk ez alól, ha egészségügyi okokból nem tudtuk teljesíteni a gyerekvállalást, ha a házastársak közül az egyik elhalálozik, vagy megváltozik a munkaképessége.

babaváró hitel a K&H-nál

Jelentős kedvezményekre számíthatunk, ha a babaváró hitelt a K&H-nál igényeljük. A K&H babaváró hitel felvétele esetén 120 000 forint jóváírást kapunk, ha a megkötött hitelszerződés alapján folyósított hitelösszeg eléri a 10 millió forintot.

További 30 000 forintos jóváírást kaphatunk K&H-s bankszámlanyitással. Ennek feltétele, hogy a számlanyitást követő második hónap végéig minimum 70 000 forint jóváírás érkezzen rá, a számlanyitást követő második hónap végéig legalább 5 alkalommal fizessünk a bankkártyával, illetve a K&H mobilalkalmazásban legalább 2 aláírást igénylő tranzakciónk legyen, továbbá engedélyezzük a marketingcélú megkeresést.

K&H babaváró hitel - THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 12,8%

 

Tudj meg többet a K&H babaváró hitelről, amelynek köszönhetően anyagilag is felkészülten vághatsz bele életed legnagyobb kalandjába!

K&H babaváró hitel

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.