5+1 pénztárcakímélő tipp, amitől biztonságos lesz a babaszoba

2019. szeptember 18.
Berendeznéd a gyerekszobát, lehetőleg minél biztonságosabban? Az otthonunk megfelelő biztonsági eszközein és megoldásain semmiképp ne spóroljunk! Arról nem is beszélve, hogy ezek külön-külön, és összességében sem jelentenek túl nagy pénzügyi terhet.

(A cikk tartalma frissült: 2022.05.30-án)

biztonságos babaszoba

a konnektorok és az áramütés elleni védelem

A konnektorvédők egyetlen kisgyerekes háztartásból sem hiányozhatnak. Főleg, miután szinte filléres tételről van szó. Jó tudni, hogy alapvetően kétféle működési elvű konnektorvédő közül választhatunk. Az egyik a konnektorba ragasztható, öntapadós védő, a másik pedig a konnektorba dugható. 
Az előbbi valamivel praktikusabb, mert ezt nem kell kivenni, elég a villásdugó segítségével elfordítani a reteszt, és a konnektort már használhatjuk is. Miután kihúztuk belőle a porszívót, hajszárítót, vízforralót vagy bármi mást, a retesz magától visszafordul, és ugyanolyan biztonságosan működik.
A másik típusú konnektorvédőt ezzel szemben minden egyes használat előtt egy kis kiszedő eszközzel kell eltávolítani. Ez kicsit macerásabb lehet hosszú távon, így érdemes olyan konnektoroknál használni, melyek nincsenek központi helyen, nem használjuk minden nap.

sarokvédők a hegyes felületekre

A műanyag sarok- és élvédők - ha önmagukban meg nem is akadályozzák, ám - arra tökéletesek, hogy tompítsák az ütések, esések okozta sérüléseket.. Némelyeket csavarral, másokat ragasztóval rögzíthetjük az asztalok és a szekrények sarkaira. Közülük is azok a legbiztonságosabbak, melyek sarkai egészen kerekek. 
Spórolni ezeken sem érdemes, főleg nem a totyogók szobájában: az élvédők ára nagyjából a konnektorvédők árkategóriájában mozog. Ha biztosra megyünk, és mindenhova szerelünk a lakásban, akkor sem kell több tízezres tételre gondolnunk. 

biztonságosan az ajtókon keresztül is

Bizony, már olyan biztonsági eszköz is létezik, ami arra vigyáz, hogy a kicsik, főleg a már kúszók-mászók és járni tudók nehogy rácsapják az ajtót a kezükre, az ujjaikra. Ezen a kategórián belül is többfajta megoldás érhető el. Léteznek az ajtószárny oldalára vagy tetejére szerelhető verziók, de ide tartoznak azok a „kütyük” is, melyek folyamatosan nyitva tartják a babaszoba ajtaját, akárcsak a többi helységét, ahol gyakran megfordul a gyerek. Ezen belül találunk ajtószárny alá csúsztathatót, akárcsak az ajtó mögötti falra szerelhetőt. 

így egy gyerek sem gurul le az ágyról…

A baba vagy a már nagyobb gyermek - főleg, aki hajlamos álmában egy kisebb táncelőadást produkálva ide-oda forogni  - garantáltan nem esik le az ágyról, ha felszerelünk rá a legurulás- vagy más néven leesésgátlót. Ez lehet az ágy szélére rögzíthető, vagy a kiságy matraca és rácsa közé tehető, amit a gyerek súlya tart meg alvás közben. Ezen belül is választhatunk fából, fémből vagy műanyagból készült verziót, esetleg hálós gurulásgátlót, az biztos, hogy egyikkel sem fogjuk túl nagy költségbe verni magunkat. 

biztonsági zárak mindenhova

A fiókok szabad nyithatóságának megakadályozását se feledjük, a rendelkezésre álló megoldások közül talán a belső, felcsavarozható, kiakasztható biztonsági zár a legjobb választás. Az ablakokra kerülhetnek rácsok, illetve zárható kilincsek. Ezen a téren a legbőségesebb a kínálat a legkülönbözőbb árkategóriában, ám azzal máris spórolunk, ha jó előre, alaposan megnézzük, hogy a mi szekrényeinkhez, a babaszoba fiókjaihoz és a többihez melyik zár passzol a leginkább. 
A piacon elérhető sokféle típust szinte lehetetlen felsorolni: kapható belülre szerelhető “beakadós” fiókra és szekrényajtóra szerelhető zár, hurokzár, csúszózár, mágneses zár, attól függően, hogy akarunk-e fúrni-faragni vagy maradnánk a ragasztásnál. Azzal mindenképpen számoljunk, hogy bizonyos típusú biztonsági zárak eltávolításával, a csavarok nyomot hagyhatnak a szerkényen.

a légzésfigyelők új generációja

Valószínűleg sok újdonságot nem mondunk azzal, ha felhívjuk a figyelmet a szülők megnyugtatásának egyik legalkalmasabb eszközére, a légzésfigyelőre. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a készülék újgenerációs verziói ma már bébiőrrel kombináltak, és figyelik, jelzik a baba testhőmérsékletét is. Újdonságnak számít a pelenkára csíptethető, mobil légzésfigyelő is, ha sokat izeg-mozog gyermekünk.

K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 9,1%

 

Hamarosan új taggal bővül a család, ezért nagyobb lakásra van szükségetek? Tudj meg többet a K&H babaváró hitelről, mely lakásvásárlásra és felújításra is igényelhető!

babaváró hitel

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év