okosóra vagy aktivitásmérő óra - mutatjuk, melyikre van szükséged!

2022. december 22.
Az okosórák és az aktivitásmérők naprakészen vigyáznak az egészségünkre és számszerűsítik az élettani adatainkat. Cikkünkből megtudhatod, miben különböznek egymástól, milyen előnyökkel bírnak & a saját elvárásaid, szükségleteid mentén, melyiket lehet érdemes választanod.

Aktivitásmérő

mi a különbség az aktivitásmérő és az okosóra között?

Az aktivitásmérő főként arra szolgál, hogy nyomon kövesse az egészségi állapotodat (például pulzus- vagy vérnyomásméréssel) és a napi testmozgásod. Ezekkel a funkciókkal egy okosóra is rendelkezik, de a csuklódon megjelenő értesítések és frissítések segítségével folyamatos visszajelzést is ad ezekről az adatokról. A két okoseszköz között sok átfedés van, léteznek ugyanis olyan aktivitásmérő készülékek, amelyek az okosórákhoz hasonlóan értesítéseket jelenítenek meg, de az okosóra is naprakészen tájékoztathat arról, hogy hány lépést és mekkora távolságot tettél meg, hány kalóriát égettél el, sőt a pulzusszámodat is mutatja, a nap huszonnégy órájában.

A választás a fentiek értelmében inkább csak azon múlik, hogy mire szeretnéd használni az okoseszközt és milyen árképzésben gondolkodsz.

Egy aktivitásmérő sokkal koncentráltabb élményt nyújt, ha az egészséged a prioritások közé tartozik. Ebben az esetben egy dedikált eszközt érdemes a feladatnak szentelni, ugyanis ezen a területen pontosabb és fejlettebb funkciókkal rendelkezik, mint az okosórák. A koncentráltabb megközelítés egyben azt is jelenti, hogy megfizethetőbb eszközről van szó, míg az okosórák komplexebb tudásuk miatt jellemzően magasabb árfekvésűek. Az utóbbi akkor bizonyulhat jobb választásnak, ha nem csak az aktivitásra helyeznéd a hangsúlyt, hanem szeretnéd az értesítéseket a csuklódon is nyomon követni, a telefonodtól független is.

melyik eszköz használható fizetésre is?

Tudtad, hogy ha az okosóra mellett döntesz, fizethetsz érintésmentesen is? A K&H-nál erre az Apple Pay, a Xiaomi Pay és a Garmin Pay mellett, Google Pay-jel is van lehetőséged, ami immár meghatározott FitBit by Google eszközökön is elérhető! Sőt, ha K&H-s vagy, egy új, innovatív megoldás segítségével már arra is van lehetőséged, hogy akár korlátlan számban is fizethess az óráddal úgy, hogy a telefonod nincs nálad, hiszen nem szükséges folyamatos internetelérés sem ehhez. Ez a lehetőség egyelőre a FitBit Versa 4 és Fitbit Sense 2 nevű eszközökön érhető el, kizárólag K&H-s bankkártyával.

Természetesen az eszközöket olyan biztonsági megoldással látták el, hogy nem kell aggódnod akkor sem, ha elhagyod vagy ellopják az órádat, mert amint lekerül a karodról, érzékeli és csak újabb azonosítás után lehet újra használni. Ezek az eszközök ráadásul vízállóak is, így kényelmes és biztonságos lehetőséget nyújtanak a fizetésre például uszodában vagy egy egész napos strandolás alkalmával is.

milyen funkciói vannak az aktivitásmérőnek?

1, helymeghatározás

Por- és vízállóságának köszönhetően aktivitásmérőd bárhol veled lehet, hogy beépített GPS-vevője bemérje futásod, gyaloglásod és kerékpározásod útvonalait. Ez rendkívül hasznos a testmozgás feltérképezéséhez, valamint olyan tényezők áttekintéséhez, mint például a terepviszonyok, feltéve, ha aprólékosan ügyelsz az eredményeidre.

2, szívritmus

Az aktivitásmérők képesek nyomon követni a pulzusszám változást, de azt érdemes tudni, hogy az általuk elemzett vérpumpálás a bőrön átvilágított fényen keresztül működik, ami nem feltétlenül a legpontosabb adatot nyújtja. Ennek ellenére a pulzusszám mérés kimondottan hasznos lehet sportoláshoz, és praktikus funkció, ha a szabadban, és/vagy fitness-gépek nélkül edzel. Emellett a legújabb eszközök némelyike már képes a vérnyomás mérésére is.

3, alvás

A pihentető alvás létfontosságú a jó közérzethez, koncentrációhoz és teljesítményhez, az aktivitásmérők mozgásérzékelői ebben is segítenek. Az alvás figyelése révén útmutatást adnak az éberen alvóknak arról, hogyan alszanak, mikor szakadnak meg az alvásfázisok, és mennyi megszakítás nélküli alvásban volt részed az éjjel.

4, kalórianaplózás

Bár a kalóriabevitel kézzel is naplózható, az aktivitásmérők nemcsak kényelmesebb megoldást jelentenek, de a funkciói képesek megbecsülni a tevékenység során elégetett kalóriákat is a megtett lépések, megmászott lépcsőfokok, aktív percek függvényében.

5, testösszetétel

Ez a funkció akkor lehet hasznos számodra, ha a testzsírod időbeli változását szeretnéd nyomon követni. Az összegyűjtött információk nem teljesen pontosak, de hasznosak a motiváció ösztönzésére, és megfelelő képet adnak arról, hogy milyen változások mennek végbe a testeden.

Az aktivitásmérő funkcióiból jól látható, hogy leginkább azoknak ajánlott, akik rendszeresen figyelemmel kívánják kísérni edzésteljesítményüket és alvási szokásaikat, azok élettani hatását, hogy a kapott adatok alapján esetleges változásokat eszközölhessenek életmódjukban.

mik az aktivitásmérők kiemelt előnyei?

Az aktivitásmérők legfontosabb előnye, hogy folyamatosan veled lehet, és ha szinkronizálod a telefonoddal, emlékeztet rá, hogy végezd el a napi testmozgást, motivációt adhat az egyre keményebb edzésekhez, és egyszerűen nyomon követheted kitűzött céljaidat. Használatuk egyszerű, hiszen a legelterjedtebb eszközök már minden okostelefonnal kompatibilisek, napokig egy töltéssel is kibírják, valamint áruk is sokkal kedvezőbb, mint az okosóráké.

milyen funkciói vannak egy okosórának?

Okosóra vásárlásával nem feltétlenül kell lemondanod a fejlett aktivitásmérők vonzó funkcióiról, sőt további hasznos funkciókat is élvezhetsz.

1, azonnali értesítések

Az okostelefonod ugyan valószínűleg szinte mindig a közeledben van, ám amikor úton vagy, könnyen lemaradhatsz egy sürgős hívásról, üzenetről vagy értesítésről. Ha azonban egy okosórát csatlakoztatsz a mobilodhoz, azonnal kaphatsz értesítéseket, nem kell aggódnod amiatt, hogy lemaradsz valamiről. 

2, kiváló egészségmenedzsment

Ezek az órák az aktivitásmérőkhöz hasonlóan olyan fejlett funkciókkal vannak felszerelve, amelyek segítségével könnyen kézben tarthatod az egészséged. Tipikus példa erre a lépésszámláló, a pulzusszám mérő, vagy az alvásfázis változásainak rögzítése.

3, edzéstámogatás

Okosórával nem csak mérheted az edzéseidet, de számos funkcióval meg is könnyítheted. Lehetővé teszi ugyanis közösségi edzésplatformok használatát, valamint azt, hogy okostelefon nélkül is hallgathass zenét mozgás közben.

4, mobil fizetés

Lehetővé válik, hogy “magadon” viseld a fizetési eszközöket, így letöltve egy mobilfizetési alkalmazást, készpénz vagy hitelkártya nélkül léphetsz ki otthonról, és fizethetsz csupán az okosóráddal.

hogyan használd fizetésre az okosórádat?

Az okosórák nagy előnye, hogy érintésmentes fizetésre is használhatod őket, így még szabadabban, a pénztárcád vagy a mobilod nélkül is intézheted a vásárlásaidat, olyan helyzetekben is, amikor a felsorolt eszközök éppen nincsenek nálad.

A K&H folyamatos banki innovációinak köszönhetően, az okosórás megoldások közül már a Google Pay, az Apple Pay, a Xiaomi Pay és a Garmin Pay fizetési megoldásai is egyaránt elérhetőek a K&H-s számlatulajdonosoknak!

A bankkártyád digitalizálása után, már használhatod is az okoseszközös fizetési megoldásokat.

  • A Google Pay-jel az érintésmentes fizetés során, egymás után maximum 3 darab 15 000 Ft alatti tranzakciót teljesíthetsz okoseszközöd feloldása nélkül, felébresztett állapotú telefonnal.
  • A Xiaomi Pay használatához rendelkezned kell egy internetes vásárláshoz rögzített telefonszámmal, egy Xiaomi Pay-re alkalmas okosórával, a Zepp Life/Mi Fitness alkalmazással, amit ingyenesen letölthetsz a Google Play vagy az App Store áruházakból.
  • A Garmin Pay egy okosórákba integrált fizetési megoldás, melyhez bármelyik digitalizált bankkártyádat használhatod.
  • Az Apple Payhez a K&H mobilbankból adhatod hozzá legegyszerűbben a kártyá(i)dat: a mobilbankban elérhető kártyáid alatt az „Add to Apple Wallet gombot” megnyomva elindíthatod a digitalizációs folyamatot, melynek végeztével szinte azonnal fizethetsz is okostelefonoddal vagy okosóráddal.
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay]
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
számlavezetés
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön


Még nem vagy K&H-s? Nyiss bankszámlát kényelmesen, online & élvezd az okoseszközös fizetés előnyeit!

K&H számlanyitás

Ha már K&H-s vagy, ajánl barátaidnak is számlavezetési szolgáltatásainkat & zsebelj be akár 30 000 forintot!

ajánlom a K&H-t

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére dokumentumok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.