ajándékot hitelből? - mikor segít a személyi kölcsön?

2018. december 14.
Sokakra jellemző a szélsőséges hozzáállás, ha kölcsönfelvételről van szó – vagy teljesen elutasítják, vagy épp egymás után veszik fel és költik el a legmenőbb LCD tévére, utazásra vagy a karácsonyi ajándékokra. Érdemes azonban tudatosan közelíteni ehhez a lehetőséghez, ami sok esetben lehet reális alternatívája a segítségnek egy mindannyiunk életében előforduló átmeneti pénzzavarban.

(A cikk tartalma frissült: 2020.12.02-án)

ajándékot hitelből? - mikor segít a személyi kölcsön?

Egész évben a karácsonyi időszakban vagyunk a leginkább kitéve a meggondolatlan költekezés csábításának, hiszen folyamatosan reklámokkal, akciókkal, leértékelésekkel bombáznak minket. Emellett az ajándékvásárlás mindig kiváló apropót nyújt a pénzköltésre, hiszen ki ne szeretne örömet okozni a hozzá közelállóknak (vagy saját magának)? Sokan épp a leértékelések miatt erre az időszakra időzítik a nagyobb értékű fogyasztási cikkek vásárlását, ami a sok egyéb apró meglepetés és ünnepi kiadás mellett komolyan meg tudja terhelni a pénztárcát. Ám még ilyen esetben is érdemes körültekintően állni a személyi kölcsön felvételhez.

fontos a tudatos hozzáállás

Az első lépés mindenképp az, hogy alaposan átgondoljuk: valóban szükségünk van-e a kinézett termékre vagy inkább luxuskiadásnak minősülne. Általános szabályként talán azt mondhatjuk, hogy alap esetben érdemesebb a személyi kölcsönt olyan nagy összegű, komoly ráfordításokra felvenni, mint a lakásfelújítás, autóvásárlás, de vannak egyéb indokolt esetek is. Ilyen lehet például egy hirtelen tönkrement számítógép, vagy egy-egy nélkülözhetetlen háztartási eszköz, mint a mosógép vagy a hűtő cseréje. De akár az új családtag érkezése miatti bútorvásárlás is eshet ebbe a kategóriába.

Mit értünk luxuskiadás alatt? Például, ha gyermekünk a legújabb generációs mobiltelefont szeretné megkapni karácsonyra a tökéletesen üzemelő, pár hónapja vásárolt meglévő helyett, vagy az 1-2 éves, átlagos tudású televízió cseréjét pusztán esztétikai okok miatt egy hatalmas, „szuperokos” csodára

tudtad?

A szabad felhasználású személyi kölcsönök különösen népszerűek ebben az időszakban, de érdemes az autóvásárlási célú és a lakáscélú személyi kölcsönök között is körbenézni, hiszen célhoz kötve még kedvezőbbek lehetnek a feltételek.

tájékozódjunk előre

Ha eldöntöttük, hogy valóban szükséges a kiadás, érdemes szétnézni az ajánlatok között, hiszen nagyon változó kondíciókkal és kamatokkal kínálják a személyi kölcsönöket a bankok. A teljes hiteldíj-mutató (THM) jó összehasonlítási alap lehet, de érdemes nézni azt is, mennyi a folyósítási költség és milyen futamidőre kötjük a szerződést, illetve, hogy összesen a teljes futamidő alatt mennyit fogunk kifizetni. A hosszabb, 5-7 éves futamidő jelenthet ugyan alacsonyabb havi törlesztőrészletet, de a kamatteher ilyenkor nagyobb, így a végén többet fizetünk vissza. Azt is érdemes külön megvizsgálni, hogy a kamat a teljes futamidő alatt változatlan-e, vagy bizonyos időközönként változhat.

elő a kockás papírt!

Ezt követően át kell gondolnunk, tudjuk-e vállalni adott esetben több éven keresztül a havi, akár több tízezer forintos törlesztőrészlet kifizetését. Vegyük számba, milyen álladó kiadásaink vannak: a lakhatás, a rezsi, az élelmiszerek, az utazás havi költségei, ideértve egy esetleges másik hitel törlesztőjét is (például, ha már rendelkezünk lakáshitellel)! Ha a végén nem marad annyi, hogy kényelmesen kifizessük a személyi kölcsönt, akkor inkább ne vágjunk bele, hanem keressünk alternatív megoldást. Ezt egyébként a hitelt nyújtó bank is megvizsgálja, de érdemes még a kérelem elindítása előtt tisztában lenni a takaró hosszával.

Tudtad, hogy ügyfeleink a K&H személyi kölcsöneit már pár kattintás után, kényelmesen, elejétől a végéig online is igényelhetik?  Kattints és tudj meg többet ügyfélbarát újdonságunkról!
THM: 14,5–22,4%

K&H személyi kölcsön online

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év