6 hasznos tanács kerti medence építéséhez

2019. június 07.
Minden vágyad egy frissítő „mártózás” a forró nyári napsütésben? Akkor mutatjuk, hogyan vágj bele okosan a kerti medence építésébe!

(A cikk tartalma frissült: 2020.05.14-én)

6 hasznos tanács kerti medence építéséhez

1. helykiválasztás és engedély

Az ötlet megszületését követően az alábbi tényezőket mindenképp érdemes átgondolni a munkálatok megkezdése előtt:

  • mekkora részét foglalja el a kertnek?
  • inkább napos vagy árnyékos területen legyen?
  • jellemzően felnőttek vagy gyermekek fogják használni (a mélységet ehhez kell igazítani)?
  • a földbe süllyesztett medence építéséhez igencsak mélyre kell ásni, így, ha gyökerekbe vagy csövekbe ütközünk, lehet feleslegesen dolgoztunk – mérlegeljük tehát ezt is a hely kiválasztásakor!
  • talajvizes terület esetén a medence süllyedhet, repedezhet, elterjedhet a penészgomba, megsérülhet a vakolat, sőt, az elektromos rendszer is meghibásodhat, ezért ilyen helyre soha ne építsünk medencét!
  •  jó hír, hogy a saját kertünkbe épített medence nem engedélyköteles

2. milyet, mekkorát, mennyiért

A kerti medencéknek számtalan fajtája van, így bőven tudunk válogatni igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően.

  • az egyik legnépszerűbb megoldás a fémfalú fóliamedence, melynek kialakítása a leggyorsabban kivitelezhető. Élettartama igencsak hosszú (kb. 25 év), csupán a fóliát kell cserélni 10-15 évente
  •  a betonmedence fólia bevonattal ugyancsak hosszú élettartamú, de a fóliát itt is cserélni kell. Egyetlen hátránya, hogy építése komolyabb betonozást és zsalukövezést igényel, így a megfelelő szakemberek elengedhetetlenek az építéshez!
  • drágább kategóriába tartozik a kerámia medence. Míg az előző modelleknél a formát mi alakítjuk, itt leginkább előre gyártott formák és méretek között válogathatunk. Ennél a típusnál különösen fontos figyelni a környezetre, mivel mérettől függetlenül óriási terület kell az építkezéshez a munkagépek miatt!
  • emellett kaphatók műanyag medencék is, melyek kerámia réteggel erősített üvegszálas poliészteres műgyantából készülnek. Telepítésük egyszerű, ám kevésbé mutatósak és élettartamuknál sem biztosított a több évtized.

3. feszített vagy süllyesztett víztükör

A víztükröt tekintve a feszített vagy süllyesztett megoldások között választhatunk. A feszített víztükrös bár „gusztusosabb”, drágább és nagyobb vízkiszorítással jár, ami miatt nemcsak arra kell figyelni, hogy hova folyik el a víz, hanem jelentősebb az elpazarolt vízmennyiség is. A süllyesztett víztükrű medencéknél viszont kevesebb a vízpazarlás, mert a felesleg a lefolyókon keresztül távozik vagy vissza kerül a rendszerbe. Ezért inkább az utóbbi megoldást javasoljuk.

4. csempe- vagy fóliaburkolat

A mozaikos csempézés időtálló megoldás, ráadásul itt bátran játszhatunk a színekkel és a mintákkal is, hogy a medencénk valóban a kert dísze legyen. Sokkal költséghatékonyabb opció lehet a fóliaburkolat, amit gyorsabban és egyszerűbben telepíthetünk, ráadásul minőségi munka esetén, ugyanolyan tartós lehet, mint az első opció. Vagyis a kérdés csak annyi – mennyi energiát és pénzt ér meg nekünk az esztétikusabb megjelenés?

5. kulcskérdés a tisztítás

A medencetulajdonosok körében a legnagyobb energiákat kétségtelenül a tisztítás emészti fel, hiszen kinek lenne kedve egy algás, zavaros vizű, bogaras fürdőt venni? Ezt elkerülendő beépíthetünk szűrő-  és forgatórendszert, mely bár jelentős kiadás, nagyban megkönnyíti a medence és a víz tisztán tartását. Emellett azért ne feledjük a rendszeres, kémiai tisztítást sem, gondolva itt a klórozásra és az algásodás elleni szerek használatára. A bogarak és egyéb „potyautasok” kihalászásában pedig a háló nyújthat segítséget.    

6. ne feledjük a fűtést sem!

Ha ősszel és tavasszal is szeretnénk használni a medencénket és/vagy kellemesen meleg vízhőmérsékletre vágyunk, amiben akár órákat is lehet ücsörögni, akkor az elektromos fűtőberendezés jelenthet megoldást. De azt azért ne feledjük, hogy ennek a rendszernek a kiépítése költséges és az áramszámlát is jelentősen megnöveli! Ha hajlandóak vagyunk a kényelemből engedni, akkor használjunk az elektromos fűtés helyett medencetakaró fóliát még nyáron is, mely nemcsak a víz tisztántartása miatt lehet praktikus, hanem akár 7 Celsius-fokkal is növelheti a medence vizének hőmérsékletét! Így segítségével „elraktározhatjuk” a nap melengető sugarainak erejét.

K&H személyi kölcsön – THM: 15,9–22,4%

 

Szakemberek, alapanyagok, tisztítás és melegen tartás – lássuk be, a kerti medence kialakítása minden, csak nem olcsó mulatság, ám a munka végeztével az eredmény felbecsülhetetlen! Még a nagy forróság előtt belevágnál a munkálatokba? Hívd segítségül a plusz kiadások fedezésére a K&H szabadfelhasználású személyi kölcsönét!

K&H online személyi kölcsön

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM a 2020. április 1. napjától hatályos K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év