síelés olcsóbban? - mutatjuk hozzá a legjobb közelben lévő sípályákat

síelést tervezel? biztosítsd be magad & használd kedvezményeinket!
2022. december 11.
Az ünnepi készülődéssel együtt beköszöntött a téli sportok időszaka is. Mutatjuk a leginkább pénztárcabarát úti célokat, melyek közelségük miatt jó alternatívák lehetnek a családi kikapcsolódáshoz.

Sípályák

hogyan tudjuk csökkenteni a síeléshez kapcsolódó költségeinket?

Téli sportolás esetén a költségeinket alapvetően három fontos tényező határozza meg: a szállásköltségek, a sípályákon fizetendő bérlet ára és a sífelszerelés kölcsönzési vagy vásárlási díja. Amennyiben főszezonon kívül indulunk pihenni, jóval olcsóbban megúszhatjuk külföldi utazásunkat és a pályákon is kevesebben lesznek. Az időpont okos megválasztásán túl a helyszínen is sokat spórolhatunk, ha utazás előtt alaposan szétnézünk a lehetőségeink között. Budapesttől pár órányi távolságra például négy ország is kínál minőségi, mégis megfizethető opciókat. Egy kis utánajárással a felszerelés bérlésén is megtakaríthatunk, de a használt, jó állapotú eszközök megvásárlása is megtérülhet pár év alatt.

melyek a magyarok kedvenc síparadicsomai, amikhez utazni sem kell messze?

A Kárpát-medence közepén tökéletes helyen érezhetjük magunkat síelés szempontjából, hiszen pár órányi távolságban több ország is kínál népszerű lehetőségeket a pénztárcabarát időtöltésre. Lássuk, melyek a magyarok kedvencei, három-négy órás vezetési távolságon belül.

Jasna (Chopok) - Szlovákia

Az Alacsony-Tátrában található az egyik legkorszerűbb szlovákiai síterep, amely a térség legnagyobb összefüggő pályarendszerét kínálja minden ügyességi szinthez igazodva. Népszerűsége a közelsége mellett elsősorban komplexitásában rejlik, hiszen mind a felvonók minősége, mind a síelési élményt támogató épületek és éttermek színvonala kiemelkedő a környéken található sípályák közül.

Mariborsko Pohorje – Szlovénia

A több, mint 40 kilométernyi pályával is rendelkező síterep gyakorlatilag összeépült Mariborral és mindössze 90 kilométerre fekszik a magyar határtól. A jól felszerelt síterepeken minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő pályát. A nagyváros közelsége miatt rengeteg pályaszállás és számtalan programlehetőség várja a kikapcsolódásra vágyó családokat.

Semmering – Ausztria

Jellemzően kezdők számára ajánlott síterep, amely a Keleti-Alpok legmagasabb pontjának lábainál terül el. A közel harminc kilométernyi pályahossz legnagyobb része kék pályákból áll a kezdő síelők legnagyobb örömére, és kifejezetten családok számára biztosított, kényelmes kikapcsolódásra tervezték. Ha pedig a síelés mellett nézelődésre, vásárlásra is vágyunk, Bécs, Graz és Sopron nagyjából egyenlő távolságra találhatóak.

hazai sípályák vagy inkább a szomszédos síparadicsomok?

Amennyiben teljesen kezdők vagyunk, az alapok elsajátításához a Magyarországon található síterepek is tökéletes helyszínnek bizonyulnak. Amikor azonban már kellő magabiztossággal mozgunk, érdemesebb lehet külföld felé venni az irányt. Ennek legfőbb oka a jobban kiépített infrastruktúra és a hosszabb pályák, amelyek változatosabbá tudják tenni a kikapcsolódást.

mire figyeljünk, amikor síelni indulunk?

Körültekintő tervezéssel számos extra költségtől, illetve későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat a családi síelés során. Íme, a legfontosabb dolgok, melyekkel még az utazás előtt érdemes tisztában lenni!

csomagajánlatok

Amennyiben a választott helyszín rendelkezik szállással és síbérlettel egybekötött ajánlattal, érdemes ezt a lehetőséget választani. A csomagajánlat tartalmát elemezve látni fogjuk, hogy külön-külön megvásárolva az elemeket, a költségeink jellemzően többe kerülnének, mint egy csomagajánlatba fűzve.

szállás és ellátás

A felesleges utazgatások elkerülése érdekében ellenőrizzük le térképen, hogy a kiválasztott szállásunk milyen messze esik a pályarendszertől, ahol síelni fogunk. Továbbá vegyük figyelembe, hogy amennyiben nem teljes ellátásra fizetünk be, legyen a közelben bevásárlásra alkalmas bolt vagy szupermarket.

felszerelés

Amennyiben nem saját felszerelést viszünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a helyszínen, a sípálya közelében lesz lehetőségünk bérelni magunknak. Ha nem találunk megnyugtató opciót a helyszíni bérlésre, érdemes megfontolni saját eszközök beszerzését is, akár jó minőségű, használt sífelszerelés formájában is. Végső megoldásként itthon is sokan foglalkoznak síeszközök bérbeadásával, érdemes kicsit kutakodni és már itthon kibérelni a szükséges felszerelést.

helyi szabályok

Indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a választott országban megszokott sebességkorlátozásokról, autópálya díjakról, és az esetleges járványügyi szabályokról. 

utasbiztosítás

Mint minden külföldi kikapcsolódáshoz, mindenképp javasolt az utasbiztosítás síelés, snowboardozás alkalmával is. Fontos megjegyezni, hogy az általános utasbiztosítások jellemzően alacsonyabb kártérítési összegeket fizetnek és nem terjednek ki minden síeléssel kapcsolatos kockázatra, így javasolt a speciális síbiztosítást választani.

A K&H síbiztosítása külföldi síelés esetén nyújt átfogó védelmet, többek között a síeszközökre is kiterjedő poggyászbiztosítást, baleset esetén a kutatásra, mentésre, sürgősségi ellátásra vonatkozó költségeket. Plusz fedezetként pedig gépjárműmentésre is köthetünk kiegészítést, ami egy esetleges baleset vagy műszaki meghibásodás esetén nyújt segítséget egy hirtelen jött hóviharban.

Tudj meg többet a K&H síbiztosításról & kösd meg pár perc alatt, kényelmesen, online, K&H-sként már a K&H mobilbankon keresztül is!

K&H síbiztosítás