5+1 indok, amiért érdemes utasbiztosítást kötni külföldi utazás előtt

2022. augusztus 18.
Külföldi utazás előtt rengeteg teendő vár ránk a szállásfoglalástól elkezdve a bőröndökbe való bepakolásig. Nem szabad azonban megfeledkezni egy fontos dologról, az utasbiztosítás kötéséről sem, hiszen a baj bármikor, bárkit elérhet! Aki pedig nem rendelkezik vele, jelentős kiadásokra számíthat!

Külföldi utazáshoz utasbiztosítás

így változtak az utasbiztosítás szabályai a közelmúltban

Az orosz-ukrán háború kapcsán nemrégiben változtak az utasbiztosítás feltételei. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2022.02.24-én Ukrajnát az I-es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta. Az Ukrajnába történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt, így a K&H utasbiztosítások sem nyújtanak fedezetet a kialakult háborús helyzet miatt az országba történő utazás esetén.

A kialakult helyzetben az utasbiztosítás területi hatálya (az országok biztonsági besorolásától függetlenül) Oroszország és Fehéroroszország területére sem terjed ki.

A koronavírus járvány kapcsán, a megelőző években a legtöbb biztosító társaság nem nyújtott fedezetet a járvánnyal kapcsolatos káreseményekre. Vagyis, amennyiben a betegség miatt nem tudtunk elutazni, vagy megbetegedtünk és kórházba kerültünk, a költségeket nekünk kellett állni. Ennek oka, hogy az utazásra nem javasolt országban való tartózkodás esetén a kártérítés nem volt érvényes, amely országok listájára közel az összes ország felkerült a járvány ideje alatt.  Éppen ezért, mostanra Covid-fedezettel ruháztak fel valamennyi utasbiztosítást, vagyis: érvényes a koronavírussal kapcsolatos megbetegedésekre is, ami magában foglalja a külföldi egészségügyi ellátás költségtérítését.

Az ellátásod árát megbetegedés esetén téríti a biztosító, ám ez nem azt jelenti, hogy a karantén költségeit is állná. Ha anélkül kell karanténban eltöltened bizonyos időt, hogy fertőzött lennél, az emiatt felmerülő többletköltségeket magadnak kell fizetned. Arra azonban érdemes figyelned, hogy a hazautazásodig biztosítva legyél, azaz ha időközben lejárna, hosszabbítsd meg az utasbiztosításodat. Ezt a K&H utasbiztosítások esetében - telefonos egyeztetést követően - online is megteheted, akár a K&H mobilbankon keresztül is.

5+1 indok, amiért érdemes megkötnöd az utasbiztosítást

Az Európai Egészségbiztosítási kártya segítségével az európai országokban kaphatunk ugyan egészségügyi ellátást, ám a kártya kizárólag egészségügyi problémák esetén nyújt alapvető fedezetet, így közel sem ad olyan széleskörű védettséget, mint az utasbiztosítások. De mi az az 5+1 fő indok, amiért nem érdemes megspórolni a rá költött pénzt?  A K&H utasbiztosítások esetében:

 1. Az utasbiztosítás legnagyobb előnye, hogy a csomagban szereplő értékhatárig fedezi az orvosi ellátás költségeit, ami egyes esetekben, országokban akár milliós nagyságrendű is lehet!
 2. A 0-24 órás telefonos asszisztencia garantálja az azonnali kárbejelentést és segítségnyújtást.
 3. Repülővel való utazás során gyakori, hogy a csomagunk megsérül, elkallódik, de sajnos az is megtörténhet, hogy ellopják, elrabolják értékeinket. Ilyen helyzetekben nyújt anyagi segítséget egy utasbiztosítás, sőt még az elveszett okmányaink újbóli beszerzésének költségei sem minket terhelnek.
 4. Ha törlik a repülőjáratodat vagy késik a gép, segítenek az új repülőjegy foglalásában.
 5. Jogvédelmet is tartalmaznak a csomagok, így megtérítik a külföldön szabálysértés vagy gondatlan bűncselekmény miatt ellened indult eljárások költségeit.

+1 Az utasbiztosítások mellé választható gépjármű segítségnyújtás jól jöhet, ha helyszíni javításra, szervizbe szállításra, gépjárműtárolásra kerülne sor.

& ha jár a hitelkártyámhoz utasbiztosítás?

A dombornyomott hitelkártyák mellé automatikusan elérhető utasbiztosítások főleg rövidebb, európai országokba történő utazásokra lehetnek elegendőek. Ilyen esetben fontos megvizsgálni, hogy mely célországokra terjed ki a biztosítás, valamint milyen mértékű a költségek megtérítése. Bizonyos országokban ugyanis, például az USA-ban rendkívül magasak az egészségügyi ellátás költségei, így akár több millió forinttal is megdobhatja a vakációra szánt büdzsénket, ha nem a megfelelő költségtérítéssel járó biztosítást választottuk.

így válassz biztosítást a különféle utazásaidhoz

 • extrém sportok

Ha utasbiztosítási kalkulátort használunk, találkozhatunk néhány kérdéssel annak tekintetében, hogy milyen típusú vakációra készülünk. Ha például szörfözni, wakeboardozni, raftingolni, ejtőernyőzni vagy jetskizni fogunk, extrém sportokra kiterjedő biztosítást szükséges választani, hiszen ez téríti az extrém sportolás közben történő baleseti károkat és egy esetleges kutatás, mentés költségeit is.

 • tengerparti nyaralás

A nyári vakáció jellemzően az az időszak, amikor a család gyerekekkel - akár nagyszülőkkel együtt - egy-két hétre elutazik valamelyik európai tengerpartra. Ez esetben fontos, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a biztosítási konstrukcióban a sürgősségi egészségügyi költségek fedezete, a poggyászbiztosítás, a szállodai és kemping biztosítás, a betegszállítás, illetve a leégés biztosítás.

 • városnézés

Pár napos külföldi tartózkodás esetén is fontos komplex biztosítást kötni, mely kiterjed az egészségügyi ellátás térítésére, valamint a poggyász elvesztésére, megrongálódására. És arra is odafigyelni, hogy lehetőséget nyújtson készpénz segély közvetítésére, illetve jogvédelemre, személyi felelősségbiztosításra.

 • tengerentúli utazás

Távoli célországokban, ahova eljutni is költséges a magas repülőjegy árak miatt, a lehető legmagasabb limitű biztosítást érdemes megvásárolni. Baleset esetén a hazaszállítás költsége, és új repülőjegy vásárlása akár milliós összegre is rúghat. Fontos, hogy a biztosítás tartalmazzon magasabb poggyász és baleset kártérítési fedezetet, és mivel általában többen utaznak együtt, így sokat számít, ha kedvezmény jár gyerekek, családok és csoportok részére.                        

 • vitorlázás

Nyaranta egyre többen választják az aktív pihenést, ami vitorlázást is jelenthet. Part menti vitorlázás, nyílt tengeri vagy félkezes vitorlázáshoz válaszd a veszélyes sport biztosítási fedezetet kiegészítésként vagy a veszélyes sport utasbiztosítási csomagot. Ez téríti egy esetleges kutatás, mentés költségeit is, nagyobb biztosítási összeget nyújt sürgősségi egészségügyi ellátás esetére.

 • síbiztosítás

Külföldi síelés esetében kulcsfontosságú a te és felszerelésed védelme. A síbiztosítás akkor megfelelő, ha hatékony megoldást jelent egy váratlan baleset, megbetegedés esetére, és a poggyászbiztosítás a sporteszközökre is kiterjed. Jól jön, ha a konstrukció tartalmazza a hóbiztosítást, téríti egy esetleges kutatás, mentés költségeit is, és kedvezményt nyújt családoknak, csoportoknak, gyerekeknek.

milyen esetekben érdemes az egyes biztosítóknál elérhető,  járat-, érték- vagy útlemondás (sztornó) biztosítást is kötni?

Egyes biztosítóknál, ha nagy értékű tárgyakkal utazunk, van lehetőség az értékbiztosításra, mely az értéktől függően nyújt kártérítést annak elvesztése vagy rongálása esetén. A sztornó biztosítás pedig lemondás esetén visszatéríti a már befizetett összeg valamennyi százalékát, vagy a teljes költséget. Járatkésés és törlés esetén azonban az útlemondási biztosítás önmagában nem elég, hanem kimondottan ilyen típusú szolgáltatást nyújtó utasbiztosítást szükséges kötni.

Az utasbiztosítás tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy nyugodtan és felelősségteljesen vágj bele a külföldi utazásba. Tudj meg többet a K&H online, pár perc alatt megköthető utasbiztosításairól és használd ki online kedvezményeinket!

K&H utasbiztosítás