fedezd fel biztonságban 3. - Csehország, Lengyelország

2017. november 16.
Ha kis hazánkból indulva észak felé vennéd az irányt, Lengyelország és Csehország egyaránt rengeteg olyan lehetőséget rejt, amely miatt érdemes útba ejteni ezt a két országot. Rövid útmutatónkkal megpróbáljuk bemutatni őket, hogy biztonságban felfedezhesd szépségeiket.

fedezd fel biztonságban 3. - Csehország, Lengyelország

(kép forrása: pixabay)

Csehország

Lakosságszáma közel azonos Magyarországéval, de összetétele sokszínűbb. Az ország nagy részére a nedves kontinentális éghajlat jellemző, tehát meleg, gyakori záporokkal tarkított nyárra számíthatsz, és csapadékos, hideg télre, ha ellátogatsz feléjük. Decembertől februárig a hőmérséklet fagypont alá süllyed még az alföldeken is, a hegyekben pedig kifejezetten zord a klíma. Kimondottan száraz évszak viszont nincs.

A csehek legtipikusabb étele a knédli sült hússal és savanyú káposztával, mellé pedig az elmaradhatatlan sört fogyasztják nagy előszeretettel. Olyannyira jók ebben, hogy az egy főre eső sörfogyasztás eléri az évi 157 litert, amivel a csehek a világelsők.

Prága elsődleges vonzereje sajátos arculata, hangulata, amely néhol Budapestre emlékeztet. A történelmi belváros négy egységből, az Óvárosból, az Újvárosból, a Kisoldalból és a Várból áll. A belvárosi utcahálózat központja a Staromestske nám estí (Óvárosi tér), amelyet gótikus házak, reneszánsz és barokk paloták, valamint csodás templomok szegélyezik. Az Óvárost délről és keletről a tőle nagyobb Újváros fogja körül, amelynek eredete a középkorra nyúlik vissza. Itt főként kávézók, múzeumok, üzletek találhatók. Érdemes felkeresni a város legrégebbi éttermét, az ötszáz éves U Fleků-t vagy Svejk, a derék katona kedvenc sörözőjét, amely az U Kalicha - A kehelyhez nevet viseli, s pár percnyi sétára található a híres Vencel tértől.

Prágától 2 órás autóútra Karlovy Vary messze földön híres fürdőhelyét is érdemes megnézni. Meleg vizű forrásaiban 40 féle kémiai anyag található, így gyógyászati célokra tökéletesen alkalmasak. A városban elegáns oszlopsorok és körutak egészítik ki az idilli parkokat és sétálóutcákat. Fontos adalék, hogy Karlovy Vary a híres filmfesztivál mellett a Becherovka szülővárosa is. Mariánské Lázně (Marienbad) szintén gyógyvizeiről ismert, amelyek a vesebántalmakat, anyagcsere-zavarokat, bőrbetegségeket és a légutak betegségeire ajánlottak.

Lengyelország

A legnagyobb területű európai országok egyike közel 40 millió embernek ad otthont, akik általában erősen vallásosak. Országaink történelme több helyen is összefonódik, ezért ahogy a szólás is mondja: „Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát, vitéz s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre.”

fedezd fel biztonságban 3. - Csehország, Lengyelország

(kép forrása: pixabay)

A lengyel gasztronómia nem igazán hasonlítható a hazaihoz, markánsan erős fűszereket, sok hagymát és fokhagymát használ.

Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, azaz csapadékos enyhe nyarakra és mérsékelten hideg telekre lehet számítani. Magas, havas hegyekkel és tengerparttal egyaránt találkozhatunk utunk során.

Krakkóban az egykori zsidó negyedet mindenképpen érdemes meglátogatni. Az utcáin bolyongva évszázados emlékeket csodálhatunk meg. A történelmi múlt mellett pezsgő jelen jellemzi a várost: egyes utcarészei esténként, éjszakánként mozgalmas bulihellyé válnak kávézókkal, divatos éttermekkel.

Zakopane nevét már szinte mindenki hallotta, de eddig valószínűleg csak síelés kapcsán, pedig érdemes megnézni szezonon kívül is, amikor siklani ugyan nem lehet, de a helyi éttermek és kifőzdék nyitva vannak. A nem téli hónapokban kirándulhatunk, túrázhatunk a környező erdőkben, de körülnézhetünk akár lovas kocsival is. A közeli és kies Dolina Chocholowska felkeresése is erősen ajánlott.

Történelmi fontosságú lengyel helyszín az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor, amely a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt a náci uralom alatt.

Bármelyik országot is választjuk úti célunkként, az utazáshoz - akkor is, ha csak egy hétvégéről van szó - ne felejtsünk el megfelelő utasbiztosítást kötni, hogy a pihenésünk zavartalan lehessen. Városi sétákhoz ideális a K&H városnézés utasbiztosítása, vagy a K&H általános utasbiztosítás, síeléshez pedig a K&H síbiztosítás.

Ha egy rövidebb, hétvégi kiruccanást terveztek, adunk néhány tippet, mit ne hagyjatok otthon!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás