elutazol egy hétvégére? ezeket semmiképp ne hagyd otthon!

2017. október 26.
Hiába utazol rendszeresen, veled is előfordulhat néha, hogy valamit nem raksz a bőröndbe, és otthon marad. Ha szerencséd van, az elfelejtett dolog nem annyira fontos, hogy pótolni kelljen. Ha nincs, akkor olyan költségekbe verheted magad ilyenkor az utazás során, amelyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lettek volna.

elutazol egy hétvégére? ezeket semmiképp ne hagyd otthon!

(kép forrása: pixabay)

tervezz!

Pár nappal indulás előtt, írd össze magadnak, hogy mik a legfontosabb dolgok, amelyekre szükséged lesz a hétvégén. Így még időben kiderülhet az is, ha valamit venned kell az utazásig. Ha a hegyekbe mész, egészen más lesz a listád, mint akkor, ha tengerpartra készülsz. Megint más, ha a rokonokat látogatod meg egy alföldi faluban, vagy egy (viszonylag) komfort nélküli hétvégi házba vonulsz el feltöltődni.

Az úti cél mellett persze fontos az is, hogy milyen módon utazol el: autóval, repülővel, busszal, vagy vonattal. Haladj fontossági sorrend alapján: iratok, pénz, bankkártya, biztosítás, munkaeszközök (ha muszáj), ruhák és cipők (melegebb és hűvösebb, adott esetben esős időre), kozmetikai és higiénés termékek, elektronikai kiegészítők (telefontöltő!), élvezeti cikkek (könyv, rejtvényújság, magazin stb.). A ruhaneműk és cipők számával kapcsolatban nem adunk tippeket, ezt döntsd el saját igényed szerint, bár célszerű felkészülni egy "legjobb" és "legrosszabb" esetre is: vízálló, emellett jól szellőző, könnyű cipő is legyen nálunk, ha az időjárás még engedi. A lényeg az, hogy ne érezd kényelmetlenül magad, illetve az, hogy fel tudd emelni a csomagodat.

Külföldi út esetén ellenőrizd előre az útleveled, személyi igazolványod érvényességét, hogy még idejében tudj újat igényelni, ha esetleg lejárna.

Figyelj arra is, hogy bizonyos dolgokat csak az utolsó pillanatban tudsz elcsomagolni. Ezeket célszerű egy másik listára írni. Ilyen például a kulcs, a telefon, a parfüm és a fogkefe. Ha indulás előtt marad még hely a csomagodban, ne akard mindenképpen kitölteni a táska vagy bőrönd üres zugait. Főleg akkor hagyj szabad helyet, ha vásárolsz is majd az adott helyen szuvenírt másoknak vagy néhány új ruhát magadnak.

a megfelelő csomag kiválasztása

Mivel nem mindenkinek van külön helyisége a különböző táskáknak, batyuknak, bőröndöknek és hátizsákoknak, ahonnan mindig a megfelelőt választja, ezért a lehető legpraktikusabb, számodra legkényelmesebb csomagot ajánljuk. Ez lehet a közepes méretű, repülőre is felvihető gurulós bőrönd, vagy az elnyűhetetlen sporttáska.

Ha a légiközlekedést választottad, mindig ellenőrizd a jegyedhez járó csomagok pontos méretét, hogy egy-két kilogramm, illetve centiméter miatt ne a reptéren, borsos árért kelljen módosítanod! Ebben az esetben a csomagolásnál is figyelj, hogy a kabinpoggyászodban ne legyen a megengedettnél nagyobb mennyiségű folyadék, illetve ne a feladott bőröndödben legyen a kedvenc könyved.

praktikus kiegészítők

Nem árt felkészülnöd arra, hogy az utazás során váratlan dolgok is történhetnek. Érdemes nyomtatott formában is magaddal vinni egy térképet vagy egy útikönyvet, hiszen nem biztos, hogy egész nap használni tudod a telefonodat. Ha mindenképpen szükséged van a telefonodra, akkor egy power bank lehet a megoldás, ami képes a már lemerülő félben lévő telefonba is életet lehelni. Sőt, néhány típusa a kocsi akkumulátort is újraindítja, ami nem egy hátrány.

A ruhák csomagolásához a környezettudatosság jegyében szövetszatyrot ajánlunk. Külön csomagolva jobban átlátod a különböző ruhaneműket, ráadásul ezekbe a szennyest is pakolhatod. Wellness hétvége esetén ne hagyd otthon a fürdőruhát és a papucsot! Bár ezekben az intézményekben általában tudsz vásárolni magadnak újat, ez olyan felesleges nyűg és kiadás, ami csak ronthat a pihenésen.

Külföldi út esetén mindenképpen gondoskodj nyomtatott itinerről és utasbiztosításról. Legyenek ezek a listád elején, mert nélkülük könnyen kerülhetsz olyan helyzetbe, amit a hátad közepére sem kívánnál, miközben te feltöltődni indultál.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás