megy a fűtés, mégis hideg van? 4+1 tipp az otthon melegéért

2020. november 16.
Elkezdődött a fűtési szezon, de mit tehetünk abban az esetben, ha a társasházi lakásunk központi fűtésével, vagy a családi házunkban alkalmazott megoldással nem tudjuk elérni a kívánt hőfokot? 4+1 tippünk segít megteremteni és megőrizni az otthon melegét!

megy a fűtés, mégis hideg van? 4+1 tipp az otthon melegéért

Sok társasház korszerű szigetelés nélkül, a központi fűtés beindulása után sem tudja megadni azt a komfortérzetet a lakóknak, amire szükségük volna. Ahogyan a nagyobb belmagasságú, jellemzően egyterű családiházak felfűtése is ütközhet korlátokba, hacsak nem szeretnénk többszörösére növelni a fűtésszámlát. Mit tehetünk ilyen esetben az otthon melegéért?

1. csináld magad a szigetelést!

A kezdő lépés ne feltétlenül az extra fűtőberendezés megvásárlása legyen. Először érdemes szétnézni a lakásban, hogy mi az, amit szigetelés terén mi magunk is el tudunk végezni, hogy ne szökjön ki olyan gyorsan otthonunkból a meleg. A szigetelést otthon, házilag is megvalósíthatjuk olyan trükkökkel, amire a legtöbben nem is gondolnának. Sokat segíthet például a redőny, a vastag, sűrű szövésű sötétítőfüggöny, az ablak esetében a szigetelőcsík vagy a hőszigetelő ablakfólia, esetleg a huzatfogó párna. Néhány ezer forinttal, akár pár fokot nyerhetünk!

2. hősugárzó

Az egyik elektromos, mobil fűtési lehetőség a hősugárzó, amely kellemes meleget biztosít, bár sajnos csak a közvetlen közelében érezhető a hőmérsékletváltozás. Éppen ezért olyan, kisebb helyiségekben érdemes használni, ahol rövidebb ideig tartózkodunk például a fürdőszobában, konyhában vagy a garázsban. Nagy előnye, hogy gyorsan – kevesebb, mint egy perc alatt – bemelegszik. Jellemzően a teljesítménye szabályozható, így nem szükséges a maximális fogyasztás mellett működtetni.

A hősugárzó lehet hordozható vagy akár falra szerelhető is. A fürdőszobában érdemes a falra szerelni, hogy ne érintkezzen esetlegesen a nedves padlóval. Bár már ezeket az eszközöket is magasabb biztonsági szinttel rendelkező kábelekkel látják el a gyártók, ennek ellenére is kiemelten ajánlott odafigyelni rájuk. Igyekezzünk olyan helyre tenni a fűtőberendezést, ahol minél kevesebb nedvesség éri, hogy a balesetek esélyét minimalizáljuk.

3. olajradiátor

Nagyobb szobák befűtésére is alkalmas, jól tartja a hőt, így a kikapcsolását követően is még sugározza magából a meleget. Természetesen működés közben az olaj nem ég, ennél fogva nem keletkezik égéstermék és nincs robbanásveszély sem, a működése tiszta, nem keletkezik por, korom, füst, sem más egészségre káros anyag. Az olajradiátor jellemzően mobil kivitelben készül, tehát bárhol is van szükség rá, a gurulós lábain könnyen lehet mozgatni. Ha mindenképp hosszabb ideig, illetve magasabb fokozaton szeretnénk működtetni ezeket a berendezéseket, fontos, hogy állítható fokozatokkal rendelkező típusokat válasszunk, és feleslegesen ne járassuk őket túl magas hőmérsékleten, amivel pénzt is spórolhatunk!

4. elektromos ágymelegítő

Ki ne ismerné a friss ágynemű hűvös érintését a téli hónapokban? Sokan nem rajonganak a hideg érzésért, ha pizsamában, mezítláb bújnak be lefekvéskor az ágyukba. Erre is van megoldás, az elektromos ágymelegítőt ugyanis pont erre találták ki. Olyan, mint egy extra takaró csak fűtőszálakkal, amit ha a matracra helyezünk a lepedő alá, akkor bekapcsolást követően felmelegíti az ágyunkat. Természetesen ennek az okos kis berendezésnek is állítható a hőfoka, az ágyba bújást követően pedig érdemes kikapcsolni.

+1: csak biztonságosan!

Ne feledd a megfelelő szabályozás mindig fontos, ne állítsd túl magasra a hőfokot, ha elhagyod a helyiséget, akkor ne felejtsd el kikapcsolni a berendezést, ha pedig elhagyod a lakást is, érdemes ezeket az eszközöket ki is húzni a konnektorból.

A baj sokszor még a legnagyobb óvatosság és odafigyelés mellett is megtörténik, így nem csak otthonod melegét, de biztonságát is érdemes megőrizni! Tudj meg többet a K&H lakásbiztosításról, melyet online, gyorsan és egyszerűen, most 2020. december 7-ig minimum 40% kedvezménnyel köthetsz meg!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás