panel vagy egyéb társasház – erre figyelj, ha lakásbiztosítást kötnél

2018. november 06.
A biztonság nem játék, és ez kiváltképp igaz, ha az ember otthonáról van szó. Ebben a cikkben a társasházi lakások tulajdonosainak mutatjuk be, mire érdemes figyelniük, amikor lakásbiztosítást szeretnének kötni.

panel vagy egyéb társasház – erre figyelj, ha lakásbiztosítást kötnél

(a kép forrása: pixabay)

önálló vagy közös biztosítás?

Hazánkban – elsősorban a városokban – sokan élnek társasházakban, nekik pedig egészen másfajta károktól kell félteniük otthonukat, mint azoknak, akik családi házban laknak. Ilyenek például a panelhézag-beázás vagy a felső szomszéd csőtörése és az ebből fakadó beázás. Ki fizet ilyenkor, ki téríti meg a keletkezett károkat? Ennek kapcsán vetődhet fel az a kérdés is, hogy elegendő-e az épület közös részeire között társasház biztosítás, vagy szükség van emellett külön lakásbiztosításra is. A társasház-biztosítás védelmet nyújt a teljes épületre, de sok esetben nem nyújt védelmet olyan káresetekre, amelyek a lakásban, vagy az abban tárolt ingóságokban következhetnek be. A kétfajta biztosítás azonban nem kizárja, hanem épp ellenkezőleg, kiegészíti egymást. Sokan a társasház biztosítás mellé a saját tulajdonú lakásukra vonatkozóan még megkötnek egy önálló szerződést is azokra a káreseményekre, amelyekre a társasház biztosítása nem nyújt fedezetet.

Először érdemes utána kérdezni a közös képviselőnél, hogy egyáltalán van-e már biztosítása a társasháznak, és ha igen, akkor nézzük meg a kötvényt, hogy kiderüljön:

  • mely vagyontárgyak vannak biztosítva (csak a közös tulajdonú ingatlanrészek vagy a külön tulajdonúak is, illetve az egyéni tulajdonú ingóságok biztosítva vannak-e), és
  • milyen káresemények bekövetkezése esetén nyújt térítést.

Ez fontos információ, amikor a saját lakására akar szerződést kötni valaki, mivel felesleges duplikálni az egyes fedezeteket, a kár úgyis csak egyszer térül meg. Ha tehát a társasház biztosítás már védelmet nyújt egy bizonyos káreseményre a saját tulajdonú lakás esetén is, és a térítési összeghatár is megfelelő, célszerű azt a fedezetet nem kérni a saját lakásbiztosításunk esetén.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a társasház közös részei – így a lépcsőház vagy a pince – tulajdoni hányadunk arányában a mi felelősségi körünkbe tartozik, ezért ezt nekünk kell biztosítanunk. Ha a közös képviselővel való egyeztetés után kiderül, hogy a társasház biztosítása csak a közös tulajdonra terjed ki, akkor célszerű a saját tulajdonú ingatlanrészre lakásbiztosítást kötni és különösen odafigyelni az alábbi káresetekre.

erre figyelj, ha panel falazatú lakásra kötnél lakásbiztosítást

  • a lakótelepi életvitel karakterisztikáit nagyon jól ismerik az ott élők, és köztük a panelekben előforduló fő problémaforrásokat is, melyek közül első helyen a beázás szerepel. Éppen ezért kiemelten fontos a vezetéktörés elleni és az elfolyt víz térítését is magába foglaló megoldás.
  • beázás esetén nem csak a falak károsodnak, hanem az áramellátás is, mivel a legtöbb panellakásban a plafonon keresztül haladnak a vezetékek, így ezek is veszélyben vannak, ha egyszer csak elkezd csöpögni a mennyezet. Éppen erre jó megoldás a háztartási gépek rövidzárlat elleni biztosítása.
  • ha nincs a társasháznak közös biztosítása, vagy az nem terjed ki az egyéni tulajdonra, akkor különösen fontos, hogy a lakásbiztosítás tartalmazzon panelhézag-beázásra vonatkozó fedezetet.

erre figyelj, ha nem panel falazatú társasházi lakásra kötnél lakásbiztosítást

  • sokszor pompázik szép külsőben a társasház egy szürke panelhez képest, de szintén sűrűn megesik, hogy a festett falak mögötti csőszerkezet elavult és a csőtörések miatti beázás hasonlóan nagy problémává fajul. Ezért itt is elengedhetetlen a csőtörés elleni védelem!
  • a villámcsapások egyre gyakoribbak és egyre nagyobb mértékű károkat okoznak nemcsak az ingatlanban, hanem a túlfeszültség miatt az ingóságainkban is. Ezekre kiterjedő biztosítási fedezet is elengedhetetlen.
  • a lakás nyílászárói üvegezésének törése, repedése is mindennapos veszélyforrás, amire érdemes a lakásbiztosításunk fedezetét kiterjeszteni

Háztípustól függetlenül a betöréses lopásnak és rablásnak bármikor áldozataivá válhatunk, a társasház biztosítás azonban sokszor nem téríti az egyes lakásokban keletkezett károkat. A lakásbiztosítással viszont nem csak a lakásunkban található ingóságokat tudhatjuk biztonságban, hanem egy betörés vagy annak kísérlete során megrongálódott épületkárok (pl. megrongált ajtó) is megtérülnek.

Szintén nagyon hasznos, ha a lakásbiztosítás tartalmaz, vagy opcionálisan kérhető bele olyan assistance típusú szolgáltatás, mint a K&H lakásbiztosítás lakásszerviz 24/7 szolgáltatása, amely vészhelyzet esetén (pl. csőtörés, tetőbeázás, fűtési rendszerrel kapcsolatos akut probléma) a lehető legrövidebb időn belül vészelhárító szakembert, mesterembert küld a helyszínre. Így nem nekünk kell keresgélni, ráadásul még a szerelési díjak is térülnek a szerződésben meghatározott összeghatárig.

A K&H lakásbiztosítás alapfedezete 19 káresemény elleni védelemre terjed ki, plusz fedezeteivel pedig teljes körű védelem biztosítható. Tudj meg többet a társasházi lakások esetén is széleskörű védelmet biztosító, online egyszerűen megköthető lakásbiztosításunkról! Ráadásul 40%-os kedvezményt adunk 2019. december 20-ig!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás