két keréken is biztonságban

2012. április 05.
A tavaszi idő beköszöntével nem csak a motorosok, hanem a kerékpárosok is egyre többen vesznek részt a közlekedésben, ezért az autósoknak érdemes még figyelmesebben közlekedniük.

A biciklisták maguk is sokat tehetnek a biztonságos közlekedésért, például csak teljesen felkészített és átvizsgált járművel csatlakozzanak a közúti forgalomba. Különösen azoknak kell elővigyázatosnak lenniük, akik csak időszakosan kerékpároznak, ők arra is ügyeljenek, hogy KRESZ-ismereteiket felfrissítsék. Sokan nem tudják, de felelősségbiztosítása is lehet a bicikliseknek - akár lakásbiztosítás kiegészítéseként. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tennivalót a tavasszal induló bringaszezon előtt.

„Mielőtt a biciklitulajdonosok tavasszal újra felülnek járműveikre, nemcsak annak műszaki állapotát, hanem saját közlekedési ismereteiket is érdemes ellenőrizniük. A közlekedés részeként a kerékpárosoknak is iránymutató a KRESZ, felelősséggel tartoznak a közlekedés más résztvevői felé - természetesen emellett az autós társaik odafigyelésére is szükségük van. Minden kerékpáros bizonyosodjon meg arról, rendelkezik-e az előírt tartozékokkal járműve.” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Hogy megkönnyítsük a tavaszi felkészülést, tíz pontban összegeztük a legfontosabb tennivalókat:

  1. A tavaszi karbantartást legjobb egy kiadós mosással kezdeni. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a csapágyakat és teleszkópokat kíméljük a beázástól, a fékbowdenek, a lánc és a fogaskerekek a környékét óvatosan, kézzel tisztítsuk.
  2. A szerelés nagy része otthon is könnyen elvégezhető pár szerszám segítségével. Ha a váltókkal baj van, könnyen azonosítható hangokat adnak ki működés közben. Ez esetben a rajtuk található csavarokat kell úgy beállítani, hogy a lánc és a váltó akkor se feszüljön, ha a lánc a két szélső fogaskeréken fut. A meglazult csapágyak beállítása, a felniben lévő nyolcas vagy tojás javítása kis rutinnal szintén otthon is elvégezhető.
  3. A peremfékeket vagy bowdenes tárcsafékeket bárki könnyedén ellenőrizheti és beállíthatja. A simára kopott fékpofákat érdemes újakra cserélni, és egyenlő távolságra beállítani a felnitől. A hidraulikus tárcsafékek finomabb és precízebb működésűek, ezekkel forduljunk szakértőhöz.
  4. Már csak a gumi vizsgálata marad hátra: a kopott, sérült gumit cserélni kell, és beállítani a keréknyomást.
  5. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kerékpárunk fel van szerelve a KRESZ által kötelezően előírt tartozékokkal: fehér színű első, és piros színű hátsó lámpával; szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű prizmával; két, egymástól független fékkel; csengővel; sárga színű küllőprizmával.
  6. Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kötelező a fényvisszaverő ruházat viselése, ezért célszerű egyet magunknál tartani. A bukósisak viselése nem kötelező, de ajánlott.
  7. Érdemes megfontolni a KRESZ ajánlott felszereléseket is: a pedálon és a küllők közt elhelyezendő prizmákat, a karos szélességjelző prizmát, a visszapillantó tükröt és a sárvédőt.
  8. A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy a KRESZ más rendelkezéseit is ismerjük. A közlekedési táblák és elsőbbségi szabályok betartása nélkül könnyen másokat is veszélybe sodorhat egy felelőtlen kerékpáros. Ugyanígy nem pattanhatunk biciklire alkohol fogyasztása után sem, ezt például húsvét hétfőn a rendőrség általában kiemelten ellenőrzi.
  9. A kerékpárosok többsége nem tudja, de számukra is elérhető a felelősségbiztosítás. A lakásbiztosítások többsége kiegészíthető felelősségbiztosítással is, amely a magánszemélyi minőségben okozott személyi sérüléssel vagy tárgyrongálással okozott károkat téríti meg és kiegészítő biztosításként balesetbiztosítás is köthető hozzá.
  10. A közlekedés nem magányos műfaj, a legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha útitársaink is kellően felkészültek. Ezért bizonyosodjunk meg, hogy a többi kerékpáros ismerős is tisztában van a saját kötelezettségeivel.

Az újabb „kétkerekű szezon” első heteiben a híradásokból sajnos ismét sok közúti balesetről értesülhettünk. Hosszabb kihagyás után pedig még óvatosabban kell kezdeni a kerékpározást. A szakemberek és tapasztalt kerékpárosok tanácsait érdemes komolyan venni, mert ezzel jelentősen csökkenthető a balesetek vagy veszélyes helyzetek bekövetkezésének esélye.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás