így úszd meg a karácsonyt katasztrófák nélkül

2019. november 20.
Az ünnepi őrület önmagában is számos alkalmat kínál az idegeskedésre, elég ha az ajándékbeszerzésre, a menü megfőzésére vagy a régen látott rokonokra gondolunk. Miért okoznánk magunknak további fejfájást olyan balesetekkel, melyeket egy kis figyelemmel könnyedén elkerülhetünk? Tippjeinket követve garantáljuk, hogy a karácsonyt megúszhatjuk lakás katasztrófák nélkül – a többire pedig marad gyógyírként a bejgli és a karácsonyi puncs.

így úszd meg a karácsonyt katasztrófák nélkül

ég a gyertya, ég – de nem a karácsonyfán!

Fontos, hogy amikor elővesszük a karácsonyi égősort, leellenőrizzük, hogy minden eleme ép, nincs kiégve egyetlen izzó sem, és a kábelen sem látszik sérülés. Ha olyan fényfüzért használunk, ami hibás, könnyedén elektromos tűz keletkezhet lakásunkban. Ez pedig kinek hiányzik?

Sok családban a karácsonyfagömbök mellé még mindig kerülnek fel kis csiptetők segítségével gyertyák is. Ezeket a fán semmiképpen se gyújtsuk meg, de talán a legjobb, ha a gyertyafényben inkább az asztalon gyönyörködünk, a fára pedig meghagyjuk a biztonságosabb égősort, különösen ha kisgyermek vagy kutyus is van a lakásban.

A kisebb gyermekeknek előszeretettel gyújtanak meg csillagszórót is ilyenkor. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy kizárólag szülői felügyelet mellett és semmiképpen sem a fa, vagy bármilyen könnyen lángra kapó tárgy – például szőnyeg, függöny – közelében játsszanak vele.

így kerüld el a konyhatüzet

Az ünnepek előtt gyakori jelenség, hogy akár több ételen is dolgozunk egyszerre: a főétel a sütőben sül, a leves már a főzőlapon van, a desszertre pedig az utolsó cukorkadíszeket szórjuk. Mindig figyeljünk oda arra, hogy ne hagyjuk magukra az éppen készülő ételeket, mert akár néhány perc alatt képesek tüzet okozni a lakásban.

Ahogy beköszöntenek a hidegebb napok, legtöbben szeretünk kellemes, meleg italokat szürcsölgetni, így forralt bort is, amit akár magunk is könnyedén elkészíthetünk. Azonban végig felügyelnünk kell a folyamatot, mert a bor forrás közben kifuthat, és ha gázzal főzünk, hamar lángra kap az alkohol, amely gyorsan átterjedhet a közelében lévő konyharuhára és függönyre is.

Ha már megtörtént a baj, oda kell figyelnünk arra, hogy milyen típusú a tűz, mielőtt oltani kezdenénk. Hiába tűnik kézenfekvőnek, hogy vizet öntsünk az égő felületre, például az elektromos tüzet szigorúan tilos azzal oltani, hiszen áramütést okozhat. Az elektromossággal ellátott eszközeinket először áramtalanítani kell, majd szén-dioxidos oltókészülékkel, esetleg poroltóval lefújni őket. A tűzhelyen felejtett lángoló olajjal szemben sem hatékony a vízzel történő oltás, hiszen az égő olaj kicsapódhat, ezzel pedig csak tovább terjed a tűz. Ebben az esetben a legjobb, ha elzárjuk az oxigéntől úgy, hogy lefedjük valamivel az edényt. Ha nem tudjuk megfékezni a lángokat, minél hamarabb hagyjuk el a helyiséget, és csukjuk be magunk mögött az ajtót, hogy ne juthasson be friss levegő a szobába, ami élénkíthetné a tűz intenzitását.

oszd meg az örömödet másokkal is, de okosan!

Az ünnepek alatt, ha üresen hagyjuk a lakásunkat, házunkat, mindig győződjünk meg arról, hogy minden ablakot és ajtót bezártunk, mert karácsony tájékán megszaporodnak a betörések.

Mindenki örül, ha valamilyen szép, értékes ajándék várja a fa alatt, azonban ezt az örömöt ne osszuk meg a közösségi oldalainkon, hiszen ha nyilvános a profilunk, valamint a kép is, akkor az szinte bárkihez eljuthat. Ezzel is kedvezünk a betörőknek, hiszen fel tudják mérni ingóságainkat. Ha mindenképpen szeretnénk megosztani egy bejegyzést, ügyeljünk arra, hogy beállítsuk a poszt láthatóságát. A legbiztonságosabb, ha azt az opciót választjuk, hogy csak az ismerőseink, esetleg közeli ismerőseink számára legyen elérhető a fotó, videó vagy szöveg. Ennél eggyel kockázatosabb beállítási mód, ha az ismerőseink ismerőseinek is engedélyezzük, hogy megnézhessék, amit kiraktunk. Azt a lehetőséget, hogy mindenki láthassa, amit megosztunk, kerüljük el! Ugyanez érvényes akkor is, ha néhány napra elutazunk, és üresen hagyjuk otthonunk – legyünk elővigyázatosak, és semmiképp se adjuk ki ezt az információt a közösségi médiában! A kiránduláson készített képek feltöltését időzítsük inkább a hazaérkezésünk utánra.

ellenőrizd a biztosításodat!

Ha több, nagyobb értékű ajándék került a fa alá, például multimédiás eszközökkel, tévével, számítógéppel, videójáték-konzollal, telefonnal jutalmaztuk meg magunkat és a családunkat, akkor érdemes felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat. Lehetséges, hogy a biztosításunk már nem fedezi az ingóságaink teljes értékét, így változtatni kell rajta, ki kell terjeszteni az újonnan beszerzett tárgyakra is. A módosítást könnyedén elvégezhetjük akár év közben is, hiszen a biztosításunk értékét akár év közben is megemelhetjük, ha szükséges, de azzal mindenképp számoljunk, hogy ezzel valamennyire növekedni fog a biztosítási díjunk is.

korcsolyapálya a járdán? előzd meg!

Ha fagypont alá süllyed a hőmérséklet, könnyen csúszóssá válnak a járdák, utak. A helyzetet súlyosbíthatja, ha leesik a hó is. Nagyon óvatosnak kell lennünk ilyenkor; ha tehetjük, ne üljünk autóba, válasszuk inkább a tömegközlekedést, esetleg sétáljunk. Ha mégis autóval kell mennünk, mindenképpen tetessünk fel rá új, jó minőségű téli gumikat, ezzel csökkentve a kisodródás esélyét. Az esős, ködös időben, sűrű havazásban különösen figyeljünk oda arra is, hogy betartsuk a sebességkorlátozásra vonatkozó szabályokat, és tartsuk a megfelelő követési távolságot.

A gyalogos közlekedés veszélytelenségét úgy segíthetjük elő, hogy letakarítjuk a házunk előtti járdaszakaszon a havat, jeget. Az út sóval, illetve egyéb nátrium-klorid tartalmú szerrel történő felszórása tilos, mert károsítja a környezetet, elpusztítja a növényeket, bántja a négylábúak mancsát és a ruházatunkon is nyoma marad. A járda síkosságának megszüntetésére ezek helyett használhatunk hamut, homokot, esetleg murvát. Az említett óvintézkedéseket mindig tegyük meg, hogy esélyt se adjunk a fekvőgipszben ünneplésre.

Mi van akkor, ha minden óvintézkedés ellenére is utolér minket a karácsonyi katasztrófa? Aggodalomra semmi ok, hiszen az ünnepi hangulatot szeretteink közelében semmi sem ronthatja el, a többiről pedig gondoskodik a most 40% kedvezménnyel, online megköthető K&H lakásbiztosítás!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás