így lehet biztonságban a lakás, amíg nyaralunk

2016. június 09.
Még javában tart az utazási szezon, de sokszor nem tudunk nyugodtan pihenni, mert folyton azon aggódunk, hogy a lakásunkban minden rendben van-e? Legyen szó hosszabb nyaralásról vagy hétvégi kiruccanásról, néhány óvintézkedés betartásával élményekkel feltöltődve érkezhetünk vissza, és nem kell a lakásunk miatt aggódnunk.

így lehet biztonságban a lakás, amíg nyaralunk

készítsük fel a lakást is!

Akármennyire jó lenne gyorsan bedobálni a bőröndbe pár ruhát és elindulni, nem árt, ha az ingatlant is felkészítjük a nyaralásra. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy minden ablakot becsuktunk-e, lekapcsoltuk-e a gázt, és nem ég sehol a villany feleslegesen.

Az értékesebb műszaki eszközöket érdemes áramtalanítani, a konyhában a gázt, a kertes házban pedig a kerti csapot is elzárni, a redőnyöket félig lehúzni, hogy vihar esetén ne az ablaktáblák sérüljenek. Érdemes azon is legondolkodni, hogy az egész ingatlanban elzárjuk a vizet, így biztosra vehetjük, hogy saját magunkat nem tudjuk eláztatni. Semmi értékeset - például biciklit, babakocsit - ne hagyjunk a teraszon, erkélyen vagy folyosón. A kertből érdemes elpakolni a könnyű műanyag kerti bútort, ezeket könnyen felkaphatja a szél. A bepakolandó ruhák mellett a ház körül utazás előtt elvégzendő feladatokról is érdemes írni egy listát, és kipipálni, amelyeken túl vagyunk. Így egészen biztos nem kell arra eszmélnünk a repülőn vagy az autóban, hogy égve maradt a villany a fürdőszobában.

kell a segítség

Ha van rá lehetőség kérjünk meg egy rokont, barátot vagy szomszédot, hogy hetente legalább egyszer nézzen át hozzánk, vegye ki a leveleket a postaládából és locsolja meg a virágokat.

Így egyrészt hamarabb tud riasztani minket, ha valami baj történt – beázás vagy felfeszített zár -, másrészről pedig elbizonytalaníthatja a betörőket, ha mozgást észlelnek az ingatlan körül, illetve, ha ezeket a látogatásokat hosszabb nyaralás alatt mindig más időpontra időzítik.

óvatosan a közösségi médiával!

Bár egyre többen osztják meg közösségi felületeken a vakációs terveiket, érdemes kétszer is meggondolni mit és hova posztolunk. Semmiképpen ne osszuk meg a címünket, és ne posztoljunk olyan fotókat, ahol egyértelműen felismerhető a környék és a lakás! Szintén nem tanácsos a nagyközönséggel megosztani mondjuk a Facebookon, hogy mikor és mennyi időre megyünk nyaralni. Hiába bízunk a saját ismerőseinkben, azzal, hogy ők lájkolják a bejegyzést, az az ismerősök ismerőseihez is könnyen eljut, például olyanokhoz, akik ebben a betörési lehetőséget látják. A vakáció akkor is szép emlék marad, ha csak a hazaérkezés után töltjük fel a közösségi oldalainkra a fényképeket és videókat.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás