így alakítsd ki a nyári konyhádat!

2019. április 16.
A napsütéses délutánok és az egyre világosabb esték számodra egyet jelentenek a kerti grill partykkal, a szalonnasütéssel vagy az éjszakába nyúló baráti fröccsözéssel? Akkor hozz ki még többet a jó időből és varázsold kertedet egy hangulatos nyári konyha berendezésével a családi és egyben a közösségi élet pezsgő színterévé. Összegyűjtöttünk pár praktikus tippet és inspiráló ötletet a ki- vagy átalakításhoz!

így alakítsd ki a nyári konyhádat!

nyitott vagy zárt – nem mindegy!

A nyári konyha kialakítási módjának egyik klasszikus megoldása a különálló melléképület.  Ez magában hordozza azt a kényelmet, hogy így a háztól teljesen függetlenül elhelyezkedő, zárt, esőtől védett helyet kaphatunk, ahol nem kell attól félnünk, hogy elkap a nyári zivatar, vagy beáznak a kerti gépeink, ráadásul hűvösebb is nyitott társaihoz képest, ami a hőségben tűzhelynél sütés-főzés közben nem utolsó szempont!

A másik legkedveltebb megoldás a lekövezett alapra megépített nyitott tér kialakítása, melynek vonzereje nyilvánvalóan a szabad ég alatt főzésben rejlik. Itt a tavasz kezdetétől egészen ősz végéig alkothatunk, ám az eső ellen érdemes legalább a konyhai gépek fölé elhelyezett tetővel védekezni. A rovarok ellen pedig akár a konyha köré ültetett erős illatú növényekkel is „felvehetjük a harcot”, melyek a nem kívánatos vendégek többségét természetes módon elriasztják. A szerkezeti alapanyagokat tekintve a fa és a kő megoldások a legkedveltebbek.

A legkevésbé időigényes kialakítási módszer pedig a meglévő teraszunknak, verandánknak az újratervezése és a főzősarok kialakítása. Itt az idő- és pénzmegtakarítás mellett további előny a ház közelsége, mely egyszerűbbé, praktikusabbá teheti a használatot – ne felejtsük el, minél közelebb van a nyári konyha az életterünkhöz, annál kényelmesebb lesz a használata, az eszközök ki- és bepakolása!

ne feledkezzünk meg a műszaki/technikai részletekről sem

Mielőtt elmennénk kiválasztani az ideális grillsütőt, feltétlenül járjunk utána, hogyan tudjuk majd a vizet és az áramot elvezetni a nyári konyhánkba. Már ekkor célszerű átgondolni a tervezett felszereltséget is, mert nem mindegy, hogy pizzasütő kemencét, sütőt vagy éppen elektromos grillt szeretnénk elhelyezni. A vezetékek kiválasztásánál ügyeljünk az időjárással szembeni ellenállóságra, készüljünk fel a fagyveszélyre és gondoskodjunk arról is, hogy a konnektorokba még véletlenül se folyhasson bele a víz!   

kisokos a berendezéshez

Ha már megtaláltuk a tökéletes helyet és a közművek kivezetését is átgondoltuk, foglalkozhatunk a munka legkellemesebb részével, a berendezéssel. Mutatjuk, mit érdemes átgondolni a stílusos megjelenés mellett:

  • a pult kiválasztásánál ügyeljünk az anyaghasználatra – a fő szempont a könnyű tisztíthatóság és szabadtéri konyha esetén az időjárással szembeni ellenállóképesség legyen
  • szintén a szabadtéri megoldásnál lényeges, hogy kültérre is elhelyezhető háztartási gépeket válasszunk, és ne felejtsünk el gondoskodni a berendezések vízhatlanságáról, hogy elkerüljük a rövidzárlatot
  • a legkedveltebb nyári konyhai eszköz a grill, de egy pizza vagy kenyérsütő kemence, esetleg egy mosogatógép vagy zárt épületnél a szagelszívó is praktikus megoldás lehet. Főzőlapot beépíteni viszont nem érdemes, hiszen a hordozható, kisméretű társaikkal sokkal mobilabb lehet a főzés!
  • a csapról semmiképp ne feledkezzünk meg, mert e nélkül a kinti főzés nagyon nehezen megvalósítható
  • ne felejtsünk el tároló helyet kialakítani a kerti bútorokra kihelyezett párnáknak, ülőkéknek, takaróknak
  • a wi-fi kivezetése sem rossz ötlet, különösen, ha szeretünk zenét is hallgatni a főzőcskézés vagy a baráti beszélgetések közben

Gondoskodj nyári konyhád biztonságáról is, ne feledkezz meg az építmény és az ingóságok biztosításáról!

Tudj meg többet az online köthető K&H családi ház biztosítási csomagunkról, mely a lakóházra és az egyéb építményekre, ingóságokra is kiterjed!

Zárt nyári konyha kialakítása esetén pedig a K&H családi ház és melléképület csomag lehet segítségedre, mely szintén online, kedvezménnyel megköthető!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás