hóhelyzet, avagy kinek kell havat lapátolnia?

2015. január 06.
Bár mostanában ritkábban van részünk benne, a puha, fehér hópaplan csak a gyermekek számára a feltétlen öröm forrása. A gyalogosan közlekedőknek viszont nehezített terep. Főleg akkor, ha senki sem takarítja a járdát vagy az utat.

hóhelyzet, avagy kinek kell havat lapátolnia?

(a kép forrása: pixabay.com)

kinek a kötelessége a hólapátolás?

A gyors válasz egyértelmű: mindig a tulajdonosé. Az utakat a fenntartójuk, az önkormányzat, illetve a Közútkezelő köteles tisztíttatni, a közintézmények előtti járdaszakaszokat pedig a közintézmény fenntartója. És a magánházaknál is a tulajdonosnak kell gondoskodnia a járhatóságról, illetve a csúszásmentességről.

pontosan milyen területről van szó?

A saját ingatlanunk előtt az egyik szomszéd kerítésétől a másik szomszéd kerítéséig miénk a felelősség. Ez egyszerűnek tűnik, de persze adódhatnak nem egyértelmű helyzetek: ha például kerékpárút vagy buszmegálló is van a házunk előtt. Ebben az esetben az a biztos, ha tisztázzuk a jogviszonyokat az önkormányzattal, vagy a közlekedési társasággal.

És persze van olyan terület is, amit nem kötelességünk megtisztítani, de praktikus: ilyen lehet például a ház előtti parkoló.

milyen gyakran?

Erre igazából nincsen szabály: az időjárási viszonyoktól függ, hogy mikor és mennyi munka szükséges ahhoz, hogy járható legyen a terület. Egy nagy, folyamatos havazás esetén nyilván gyakrabban kell lapátot ragadnunk.

gondoljunk másokra is

Szabály erre sincs, de ne a közútra, ne a járdára, és ne a szomszéd parkolójára lapátoljunk. Ha idős a szomszédunk, ugyan nem jár érte érdemérem, de illik helyette megcsinálni a munkát. Ezt akár sportnak is tekinthetjük, hiszen egy kiadósabb havazással megküzdeni jó kis testedzés!

óvatosan a sóval!

2010. szeptember 1. óta a 346/2008 (XII.30.) számú kormányrendelet szerint városi belterületen az úttest kivételével csak olyan anyag használható síkosság-mentesítésre, ami a fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. Magyarul a járdát tilos sóval felszórni! Ha így teszünk, akár 50 ezer forintra is büntethetnek érte. Hamu, homok, sóder, faforgács használható csak erre a célra. A só mellőzésével sokat teszünk a környező fákért, bokrokért, a sétáló kutyusok mancsaiért, és nem utolsó sorban drága téli lábbelijeinkért.

mi a helyzet egy társasháznál?

A társasházi törvényben nincs benne a hó eltakarítás szabályozása. A közhiedelemmel ellentétben a közös képviselőnek ez nem feladata. Tehát vagy a lakók saját maguk végzik el a munkát, vagy megbíznak vele valakit.

készítsünk beosztást!

Ha a feladat a tulajdonosokra hárul, akkor ahogy a takarítási vagy kuka kihelyezési rendet, úgy a ház előtti járdaszakasz tisztítását is célszerű szabályozni. Például a közös képviselő készíthet egy beosztást, amelyet a faliújságra is kirakhat. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha éppen ránk kerül a sor, de elutazunk, vagy más okból nem tudjuk elvégezni a munkát, akkor nekünk kell megszerveznünk a helyettesítést.

ha vállalkozót bízunk meg

A nagy lakóépületek közös képviselői általában megbíznak ezzel egy céget, és a közös költségben benne foglaltatik a hókotrás éppen úgy, mint a takarítás. Fontos, hogy ebben az esetben olyan alávállalkozói szerződés készüljön, ami megfelel a törvényi előírásoknak, és ami alapján probléma esetén a megbízott nem háríthatja vissza a felelősséget a házra.

jogi csűrés-csavarások helyett biztosítás

Ha a társasház vagy a családi ház előtt elcsúszik valaki, és lábát vagy okostelefonját töri, akkor elindul a felelős keresése. Végső esetben gondatlanságból elkövetett bűncselekmény válhat a nem elkotort hóból. És ilyenkor hiába mutogatunk egymásra, hiába mondjuk el, hogy éppen nem tartózkodtunk itthon, vagy éppen 3 órával ezelőtt csináltuk meg, vagy elfelejtette a szomszéd, pedig megígérte. Ezért érdemes felelősségbiztosítással megelőzni az ilyen helyzeteket, ami rendezi az általunk másnak okozott kárt. A legtöbb lakásbiztosítási csomagban ez eleve benne van, de ha nincs, akkor érdemes kiegészítő biztosításként megkötni.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás