mire figyeljünk a havas, jeges időjárási viszonyok közepette?

2019. január 08.
A havas, jeges időjárás közepette érdemes tisztában lennünk azzal, kinek milyen felelőssége van egy baleset megelőzésében akkor, amikor kifejezetten veszélyesek az útviszonyok. Míg az úttest tisztításáról az út fenntartójának, addig a járda tisztán tartásáról az ahhoz tartozó ingatlan tulajdonosának, illetve használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület letakarítása a tulajdonos feladata, és nem az útfenntartóé.

mire figyeljünk a havas, jeges időjárási viszonyok közepette?

(a kép forrása: pixabay)

mit jelent ez a gyakorlatban?

Vegyünk egy példát: családi házban lakunk, egy téli reggelen pedig arra ébredünk, hogy csúszkálnak kint az emberek az ónos esőben, vagy épp a havazás miatt, az autók pedig lépésben tudnak csak haladni a jeges úton. Míg az utóbbiak esetében az út fenntartójának feladata a síkosság mentesítés, addig az ingatlanunk előtt csúszkáló gyalogosok testi épségéért mi, a tulajdonosok felelünk.

Ha egy járókelő megcsúszik, elesik előttünk a járdán és megsérül, akkor az ingatlantulajdonos köteles megtéríteni a sérült kárát. Ilyenkor a sérült kieshet a munkából (ami bevételkiesést jelent számára), és többletköltségei is felmerülhetnek (például az esés során elszakadt a ruházata, eltört a nála lévő okostelefon vagy laptop). Ebben az esetben jön jól egy megfelelően megválasztott lakásbiztosítás, hiszen a biztosítás felelősségbiztosítási fedezete többek között az ilyen jellegű károkra is térítést nyújt.

Fontos, és már több éve érvényben lévő rendelkezés, hogy nem lehet sóval szórni az utakat. A síkosság mentesítésre környezetbarát anyagokat kell használni, így például zeolitot, kalcium-kloridot vagy acetát fajtákat. Ezek az anyagok hatékonyabbak is a sónál, és mára könnyen elérhetőek lettek kertészeti szaküzletekben és munkaboltokban.

Térjünk még vissza egy pillanatra a példánkhoz: a járda jég- és hómentesítét követően autóba kell ülnünk és munkába kell indulnunk. Mire figyeljünk oda? A biztonságos téli vezetéshez négy alapvető tanácsot érdemes megfogadnunk:

  • nagyon gyorsan tudnak változni a látási viszonyok, ezért folyamatosan figyeljünk a környezetre, egy pillanatra se vegyük le a tekintetünket az útról!
  • tartsuk be a 3 másodperces követési aranyszabályt. A csúszós utakon ez még inkább fontos, sőt, növelhetjük is a távot.
  • amikor egy lassabban cammogó busz mögött haladunk és reflexből megpróbálnánk megelőzni azt, a jeges úton lehetőleg ilyet ne kíséreljünk meg, inkább haladjunk tovább mögötte mi is lassabban, vagy kanyarodjunk le másik útra.
  • amennyiben nincs az autónkon téli gumi, a többiek és magunk védelme érdekében a legjobb megoldás, ha a tömegközlekedési lehetőségeket választjuk.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás