növekedésben az életbiztosítási piac

2011. szeptember 13.
Folytatódik az életbiztosítási piac növekedése és 2013-tól a nem-élet oldal is lassú emelkedésbe kezdhet a K&H Biztosító szerint, melynek vezetői keddi sajtótájékoztatójukon ismertették az élet- és nem-életbiztosítási szegmens várható tendenciáit.

„A gazdasági növekedés a második negyedévben hirtelen megtorpant és az utóbbi időben kiválóan teljesítő német gazdaság lassulása miatt Magyarország kilátásai is romlottak. Sajnos hazánkban a belső fogyasztás a vártnál gyengébb és a svájci frank várhatóan magas szinten stabilizálódó árfolyama miatt nemigen lesznek pozitív jelek az év hátralévő részében. Ezek a folyamatok eltérően hatnak az élet- és a nem-életbiztosítási üzletágra. Míg 2012 az életbiztosítási területen a rendszeres díjas szegmensben, az elmúlt időszakban tapasztalható megtakarítási hajlandóság erősödése miatt a díjbevételek szerény növekedését hozhatja, addig a nem-élet területen 2012-ben stagnálás várható.” - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet-, és bankbiztosítási üzletágának vezetője.

„A munkanélküliségi ráta továbbra is magas marad, egyrészt a rokkantsági járulék szabályainak változása miatt, hiszen sokan elvesztik rokkant státuszukat és munkanélküliként jelennek majd meg. Másrészt azért, mert a közszférában a munkahelyek további csökkenésére lehet számítani, amit a privát szféra nem tud felszívni. Annak ellenére, hogy a magyar gazdaság stabilizálódott és a kormányzati intézkedéseket jól fogadták a külföldi befektetők, a gazdasági lassulás miatt további kiigazításokra van szükség, és a forint árfolyama továbbra is érzékeny marad, különösen a svájci frankkal szemben.

életbiztosítási piac

Kedvező hír, hogy az életbiztosítási piac derékhadát képező rendszeres díjbevétel két év után ismét növekedett az előző év azonos időszakához képest. A rendszeres díjas új értékesítési volumenek is növekednek, ebben feltehetően szerepet játszik, hogy a magasabb jövedelmű rétegek nettó jövedelme emelkedett az egykulcsos adó bevezetése miatt.” – tette hozzá Kuruc Péter. „Elgondolkodtató azonban, hogy az elmúlt két negyedévben 26,6 milliárddal csökkent a szektor által kezelt vagyon (díjtartalék). A csökkenés harmadáért a tőkepiaci folyamatok a felelősek, azonban a kifizetések körülbelül 18 milliárd forinttal haladták meg a befizetéseket. A svájci frank idén tapasztalható tartósan magas szintje sajnos ismét szükségessé tette, hogy egyes családok tartalékaikkal, így adott esetben megtakarítási életbiztosításuk megszüntetésével enyhítsék pénzügyi nehézségeiket. A szektor által kezelt vagyon csökkenésében ezen felül bizonyosan szerepet játszanak a lejáró megtakarítási biztosítások. A lejáró biztosítások egyre növekvő részét képezheti néhány piaci szereplő rövid futamidejű konstrukciója, melyek a válságot követően az egyszeri díjas díjbevétel növekedését táplálták és az idei piacból is érzékelhető szeletet hasítanak ki. A díjtartalék-csökkenés intő jel lehet, hiszen 2008 első félévében ugyanezt tapasztaltuk, majd egy majd’ három éves csökkenő díjbevételt hozó időszak követett, mely tovább csökkentette a kezelt vagyon volumenét, s ezen az állapoton aztán csak a tőkepiacok válság utáni fellendülése enyhített. Egy 2008-hoz hasonló válság esetén ez a ciklus megismétlődhet, amennyiben elkerülünk egy ilyen „lejtmenetet”, úgy a rendszeres díjas díjbevétel szerény, de folyamatos növekedését várjuk az elkövetkező évektől.”

nem- életbiztosítási piac

„Bár az egész piacra elmondható, hogy az ügyfelek aktívan keresik a legolcsóbb szolgáltatásokat, a tavalyi kgfb kampányban egyértelműen látszott, hogy az ügyfelek már nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlatot fogadják el.” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője. „Az elmúlt években a nem-életbiztosítási tömegtermékek között egyre kisebb lett a különbség és különösen az online alkuszok megjelenésével az árak rendkívül transzparenssé, összehasonlíthatóvá váltak, így az ár egyre dominánsabb döntési tényezővé vált. Várhatóan az elkövetkező évek már nemcsak az árról, hanem a szolgáltatások transzparenciájáról is fognak szólni. Összességében a díjbevételi kilátások, melyek nem kecsegtetnek ugrásszerű növekedéssel, várhatóan további költségracionalizálásra késztethetik a biztosító társaságokat. Az online értékesítés részaránya növekedni fog és az online alkuszok mellett a biztosítók saját internetes oldalai is jelentős bővülésre számíthatnak, ahogy nő az internetet aktívan használók köre. Az okostelefonok széles körű elterjedése pedig újabb és újabb fejlesztésekre kényszeríti az online értékesítőket.”

kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás 

A kgfb piac számára továbbra is sok kihívást hoznak a következő évek. A technikai eredmények miatt egyelőre nem valószínű az árak további csökkenése, de megjósolhatatlan, hogy a versenytársak milyen döntéseket hoznak. A következő két évben stagnálás, 2014-től pedig kismértékű növekedés várható. A kampányok súlya egyre kisebb, az évközi üzleteké egyre nagyobb lesz, és rövidesen eljön az a pillanat, amikor már nem lesz értelme fenntartani a jelenlegi évi egyszeri tarifahirdetést.

casco 

A Casco piac zsugorodása 2007 óta tartó folyamat. 2011-ben a csökkenés mértéke elérheti a 15%-ot is, 2012-ben pedig további kismértékű csökkenéssel feltehetően eléri a mélypontot. A válság kezdete óta a költségek csökkentése érdekében sok ügyfél megszüntette vagy alacsonyabb szolgáltatásúra cserélte biztosítását. Sajnos az új autók értékesítési volumene nagyon alacsony, és az elkövetkező években csupán kismértékű erősödés várható, így a kötelezőhöz hasonlóan ennél a terméknél sem valószínű gyors növekedés középtávon.

vagyonbiztosítás / lakásbiztosítás 

A vagyonbiztosítások területe az egyetlen biztosítási üzletág, ahol az utóbbi időszakban minden évben növekedést láthattunk, még ha minimális mértékben is. A vagyonbiztosítások piaca folyamatosan növekszik, ugyanakkor nem érte el az infláció mértékét az elmúlt két évben. A kötvényekben szereplő biztosítási összegek értékkövetése az éves infláció mértékével történik, ám ennek hatását ellensúlyozza, hogy az ügyfelek az egyre alacsonyabb díjú termékeket keresik.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás