buli van, az ősök nincsenek itthon!

2015. április 29.
A gyerek már eléggé önálló ahhoz, hogy egy hosszú hétvégére itthon hagyjuk. Aztán hazaérkezünk, és már az furcsa, hogy a szomszéd nem köszön vissza. Ami meg a lakásunkban fogad…. arra meg nincsenek szavak.

Buli van, az ősök nincsenek itthon!

A gyerek már eléggé önálló ahhoz, hogy egy hosszú hétvégére itthon hagyjuk. Kaja a hűtőben, telefonon majd felhívjuk párszor, és persze szentül ígéri, hogy ad enni a cicának, és leviszi a szemetet. Mi pedig magunk mögött hagyjuk a gondokat, irány Európa valamelyik színes fővárosa, ahol végre kettesben andaloghatunk, és hosszú évek után megint egymásra figyelhetünk. Aztán hazaérkezünk, és már az furcsa, hogy a szomszéd nem köszön vissza. Ami meg a lakásunkban fogad…. arra meg nincsenek szavak.

Íme öt tipp arra, hogy ne egy szétbulizott, újrafestésre, újrakárpitozásra és ablakcserére váró „otthon” és ne egy megszeppentségét dacos hallgatásba fojtó tizenéves várjon bennünket az ajtón belépve.

nem mindenkit lehet egy hosszú hétvégére magára hagyni

Jó esetben nálunk jobban senki sem ismeri a gyerekünket. Ha józanul végiggondoljuk, biztos tudjuk, alkalmas-e a gyermekünk jelenleg arra, hogy 3-4 napra egyedül legyen otthon. Még mindig jobb elküldeni a nagyszülőkhöz, vagy megkérni a rokonokat, barátot, hogy költözzön be pár napra, mint szembesülni a kijózanító ténnyel, hogy még nem érett meg a felelősségre a fiunk, lányunk.

beszélgessünk a gyerekkel arról, mit lehet, és mit nem

Ha úgy döntünk, hogy otthon maradhat, akkor le kell fektetni a határokat, mivel a tiltás önmagában sehová sem vezet. Tehát engedjük bulit tartani, de beszéljünk arról, hogy mit szabad, és mi az, amit egyáltalán nem. Hányan jöhetnek, hol szabad dohányozni nyitott ablaknál, milyen hangos lehet a zene, és milyen elvárásaink vannak. Pl. a hálószobánkat zárják le, ott ne aludjon egy haver sem.

kiket engedjen be a lakásba és kiket ne

Az osztálytársakkal, és jól ismert haverokkal, lányokkal valószínűleg nem lesz nagyobb probléma. De jó ha felkészítjük a gyerekünket arra, hogy a buliról tudomást szerezve olyan ismeretlenek is megjelenhetnek, akiket akkor lát a gyerekünk először. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a Facebookon vagy más közösségi oldalon kiírja a gyerek, hogy mit tervez. Ismeretleneket nem szabad beengedni a lakásba. Ezt a kérésünket muszáj betartani – cserébe a buli lehetőségért. (A legjobb, ha egyeztetjük, hogy kb. hányan, és kik lesznek)

jó szomszédnak, barátnak szóljunk

Mivel mi nem leszünk itt, de azért óvó tekintetekre szükségünk van, hogy a buli tervezett időpontjában távolról figyeljék a történéseket. Még mindig jobb, ha a kedves szomszéd szól a hangos éjszakai zenéért, mintha a rossz szomszéd jelentené fel a gyerekeket és a rendőrség jelenne meg. Ha pedig valami baj történik, a tini is tudjon róla, hogy segítséget kérhet XY-tól, akinek a telefonszámát is megadjuk.

ha mégis megtörténik a baj…

…készítsük elő a lakásbiztosítási papírokat, telefonszámot, és beszéljünk is arról, hogy ilyen esetben mi a teendő. Pl. ablak betörése, beázás, stb. Természetesen a jó barát ilyenkor is tud segíteni, de legalább nem kell kutatni a hivatalos papírok után. Fontos, hogy a káreseményt bekövetkezése után haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított két munkanapon belül bejelentsük a biztosítónak.

Ilyen esetben két dolgot mindenképpen hasznos tudni a biztosításunkkal kapcsolatban: tartozik-e hozzá felelősségbiztosítás, illetve lakásszerviz szolgáltatás.

A felelősségbiztosítás lényege, hogy megtérítheti a másoknak okozott kárt. Ez hasznos lehet például olyankor, ha a fürdőszobai csőtörés nem csak a mi tulajdonrészünkben, hanem például a társasház közös területén, vagy a szomszéd ingatlanában is kárt tett.

Ha pedig vészelhárító mesteremberre van szükség, a K&H lakásszerviz szolgáltatás keretében a nap 24 órájában szakember segítségét igényelhetjük, aki elhárítja a hibát, ráadásul garanciát is vállal. Sőt, a biztosító rendezi az elvégzett munka költségeit legfeljebb 35 ezer Ft-os értékhatárig, így a javítás akkor is megoldható, ha éppen nincs otthon több tízezer forint.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás