a bérelt lakással is elbánhat az időjárás

2015. október 12.
Bár Magyarországon a lakások több mint kétharmadának van biztosítása, nem árt tisztában lenni azzal, hogy hiába van biztosítva a lakás, a bérlő tulajdonát ért kár esetén – például, ha betörnek és ellopják a laptopot, vagy eláztat a szomszéd - ez a biztosítás nem feltétlenül nyújt fedezetet. Az albérleteseknek tehát érdemes kiegészítő biztosítást kötniük az ingóságaikra.

a bérelt lakással is elbánhat az időjárás

Az utóbbi hónapokban sorra érkeztek a viharok erős széllel, tetemes mennyiségű csapadékkal, amelyek rengeteg lakóingatlanban tettek kárt. A K&H Biztosítónál a viharokhoz köthető kárbejelentések száma 2015. első nyolc hónapjában meghaladta a 2500-at, a kárkifizetések összege pedig 92 millió forintra rúgott.

10-ből 7 lakásnak van biztosítása

A magyar lakásállomány többségében felkészült például a viharokra és a többi, lakásban elképzelhető káreseményre, a GfK piackutató társaság idei felmérése szerint ugyanis tízből hét lakásnak van biztosítása.

veszélyben az albérletben élők

A GfK kutatásából azonban az is kiderül, hogy leginkább a saját lakással nem rendelkező, elsősorban albérletben élő fiatalok azok, akik nem biztosítják a bérelt ingatlant. Ezzel összhangban vannak a K&H Biztosító adatai is, a lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek átlagéletkora a társaságnál 47 év, míg a bérleményre kötött biztosítások szerződőinek átlagos életkora 44 év.

Pedig a lakás mellett az ingóságok biztosításáról sem szabad megfeledkezni: egy esetleges betörés, elázás vagy éppen tűz okozta - gyakran több tízezer forintos - kárt nem zsebből kell kifizetni. Gyakran ugyanis a lakást kiadó tulajdonos kizárólag a lakásra köt biztosítást, ami a közvetlen viharkárokra ugyan fedezetet nyújt, de bérlőként érdemes kiegészítő biztosítást kötni a saját ingóságainkra is.

Előfordulhat például, hogy a heves viharral érkező villámcsapások túlfeszültséget okoznak a lakás konnektoraiban, ami komoly kárt tehet a műszaki cikkekben.

mit tegyünk?

  • először is nézzük meg alaposan, mit fedez pontosan a lakás biztosítása!
  • ha az ingóságokra nem nyújt fedezetet ez, kössünk kiegészítő biztosítást!
  • ha a bérbeadó nem rendelkezik lakásbiztosítással, akkor a K&H konstrukcióival lehetőség van arra, hogy a bérlő saját maga kössön biztosítást az általa használt bérleményre.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás