állattartás: békében a szomszédokkal

2015. április 14.
Egy társasházban házi kedvencet tartani nem egyszerű. Figyelembe kell venni ez állat igényeit, tekintettel kell lenni a szomszédokra, és mindezt úgy, hogy az állattartás nekünk is örömet okozzon. Több törvénynek, rendelkezésnek is meg kell felelnünk, de ez nem elég: a békés egymás mellett éléshez jó szándékra és toleranciára is szükség van.

Állattartás: békében a szomszédokkal

vonatkozó törvények

A legfőbb szabályokat az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény tartalmazza. Hatálya kiterjed a haszonállatoktól kezdve a kedvtelésből tartott kedvenceken a hatóságoknál szolgáló állatokig, de egyes rendelkezéseit még a vadon élő állatokra is alkalmazni kell. Ennek értelmében az állattartó köteles a jó gazdaként eljárni, legyen szó a házi kedvenc elhelyezéséről, ellátásáról, gondozásáról.

mi számít veszélyesnek?

Ha úgy tartja kedvünk, veszélyes állatot is tarthatunk, de ehhez előzetes hatósági engedélyre, sőt akár szakképesítésre vagy a szomszédok beleegyezésére is szükség lehet. Ennek szabályait, és a veszélyes állatok listáját a 8/1999. (VIII. 13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet tartalmazza.

Tételesen több tucat állatot sorolnak ide, a gepárdoktól kezdve a kazuárokon át a jegesmedvéig, amelyek valószínűleg sosem lesznek az otthonunkban. De például már egyes veszélyesnek minősített teknősök és gyíkok esetén is vannak itt elhelyezésre vonatkozó szabályok.

Teknős esetén az akvárium elvárt alapterülete:

  • hosszúság: 4x a teknős hátpáncél hossza
  • szélesség: 2x a teknős hátpáncél hossza
  • vízmélység: 2x a teknős hátpáncél hossza

Ráadásul ha több példányt szeretnénk, egyedenként 30%-kal növelni kell a területet.

Gyíkoknál a terrárium alapterülete:

  • hosszúság: 2,5x a teljes testhossz
  • szélesség: 1,5x a teljes testhossz
  • magasság: 1x a teljes testhossz

A terráriumnak jól zárhatónak kell lennie és egyedenként 20%-kal kell növelni a területet.

Viszont jó hír az egzotikus állatok rajongóinak, hogy egy kistestű krokodil már 4,5 négyzetméteren is tartható, amiből 3 négyzetméter a szárazföld és 1,5 négyzetméter a 75 centiméter mély medence.

külön rendelet a hobbiállatokról

2010-ben külön kormányrendelet született a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról. Ez többek között szabályozza, hogy egy kutyát minimum mekkora területen, és minimum mekkora láncra lehet kikötni. De azt is, hogy egy eb okozta sérülés esetén hogyan kell eljárni, illetve hogy milyen és mekkora akvárium kell a halaknak.

Például tilos gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térbe zárni, illetve testmérettől függően kutyát sem lehet tartósan 10, 15 vagy 20 négyzetméternél kisebb helyen tartani, vagy 4, 6, 8 méternél rövidebb láncra kötni.

egyedi azonosító kutyáknak

Szintén a fenti rendelet értelmében 2013 óta négy hónaposnál idősebb kutya csak az állat egyedi azonosítását lehetővé tevő mikrochippel, úgynevezett elektronikus transzponderrel megjelölve tartható. A chip beültetését, az állattartó adatainak megváltozását vagy az állat elpusztulását 8 napon belül be kell jelenteni. A bejelentést az állatorvos tudja megtenni.

az önkormányzat dönthet másképp

A fentieken kívül az adott település még helyi szabályokat is hozhat az állattartásról. Például és meghatározhatja, hogy közterületen hol lehet pórázzal és póráz nélkül kutyát sétáltatni, illetve hogy hová tilos kutyát bevinni. Tipikusan ilyen helyek a játszóterek és a közintézmények.

ne zavarjuk a szomszédot

Polgári Törvénykönyv szomszédjogra vonatkozó előírásai az állattartásra is érvényesek. Vagyis oda kell figyelnünk rá, szomszédainkat szükségtelenül ne zavarjuk, illetve ne veszélyeztessük jogaik gyakorlását.

csak saját területen

Nem tarthatunk állatot a társasház közös használatú területein, továbbá ha ilyen területen szennyeződést okoz a kedvencünk, akkor kötelesek vagyunk eltakarítani. Ugyanez a közterületekre is igaz.

Kutya esetében például gondoskodnunk kell róla, hogy kedvencünk ne juthasson át a szomszéd területére, vagy ne szökhessen ki az utcára.

a házirend nem tilthatja ki az állatot

Ha a fenti szabályokat mind betartjuk, a kedvencünk megkapta az előírt oltásokat, és az állattartással nem okozunk zavaró bűzt, közegészségügyi problémát vagy egyéb veszélyt, akkor nem szükséges a lakótársak beleegyezését kérni ahhoz, hogy állatunk legyen. Persze készüljünk fel rá, hogy mindig vannak olyanok, akik elfogadóbbak vagy elutasítóbbak a házi kedvencekkel szemben.

miénk a felelősség

Végül ne feledjük: ha az állatunk kárt okoz valaki másnak, azért mi felelünk. Persze nem mindegy, hogy gondatlanok voltunk, vagy pedig mindent megtettünk, ami az adott helyzetben elvárható. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a lakásbiztosítás tartalmazhat olyan felelősségbiztosítást is, ami ilyen esetben fedezheti az okozott kárt.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás