tippek: kényelmes, meleg otthon télire

2015. január 08.
A tél beálltával nemcsak testünknek, bioritmusunknak kell az évszak kellemetlen velejáróival szembenéznie, hanem otthonunknak is. A kemény fagyok, a jeges szél és a gyakori csapadék sok bosszúságot és akár komoly anyagi megterhelést okozhatnak számunkra, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak a fűtés, a szigetelés és egyéb fontos energiafelhasználási eljárások kapcsán.

tippek: kényelmes, meleg otthon télire

(a kép forrása: pixabay.com)

De az is lényeges, hogy ne csak technikailag és biztonsági szempontból készüljünk fel a zimankóra, hanem lélekben is, hogy nyugodt, zavartalan legyen az otthoni pihenés. Lássuk, mivel tehetjük idillivé lakásunkat télen!

készüljünk fel időben

A hideg elleni védekezés nagyon fontos, főleg abban a háztartásban, ahol idősek és gyermekek is élnek. Minden évben figyelmesen végeztessük el szükséges karbantartásokat otthonunkban (gázkazán tisztítása, bojlerek vízkőmentesítése, légkondicionálók szűrőcseréje.) Érdemes még időben, a nagy hideg beállta előtt szakembert hívni, mert a szezon beköszöntével igencsak leterheltek lesznek a mesteremberek.

ne engedjük befagyni a vízvezetéket

Otthonunk fűtetlen helyiségeiben vagy a házon kívül futó vízvezetékek télen könnyedén szétfagyhatnak. Utóbbi esetében a legoptimálisabb megelőzés az lehet, ha víztelenítünk. A lakásunkon belüli fűtetlen helyiségek vezetékei kapcsán pedig úgy kerülhetjük el a szétfagyást, ha a csöveket hőszigetelő burkolattal vonjuk be. Érdemes megfontolni azt az eshetőséget is, hogy minimális szinten melegen tartjuk a helyiség hőmérsékletét, vagy gondoskodunk arról, hogy a csőben meleg víz folyjon, így elkerülhető lesz a fagyás. Ha egyik megoldás sem jöhet szóba, mint a házon kívüli vízvezetékek esetében, itt is eredményre vezethet a víztelenítés.

nézessük meg a tetőt

A havazás beállta előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni otthonunk tetőszerkezetét. Győződjünk meg róla, hogy valamennyi cserép a helyén van-e, illetve hogy nincs-e köztük sérült darab. Alaposnak kell lenni, mert a kisebb repedéseket nehéz észrevenni, viszont a csapadék ezekbe is könnyedén bejut, s ha ott megfagy, komolyabb kárt is képes okozni. Amikor elkezdődik az olvadás, a szétrepesztett cserepek, cserépdarabok hullása sok kellemetlenséget, de akár személyi sérülést is okozhat. Ha a tetőn összegyűlik a víz, azt a moha vagy más növények elburjánzása jelezheti. Ebben az esetben nemcsak a víz, hanem a növények gyökerei is károkozók lehetnek.

ne hagyjuk a falon a havat

A hó a tető mellett a házfalakat is veszélyeztetheti. A téli hófúvások alkalmával a csapadék rátapad a ház külső falára, a falon át kiszűrődő meleg pedig megolvasztja a belső hóréteget, ami nem tud lefolyni. Ennek köszönhetően sajnos előfordulhat, hogy a repedéseken, fugákon át utat talál magának a ház belsejébe. Igyekezzünk minél gyakrabban letakarítani a házfalon maradt hóréteget, így elkerülhetjük a nedves falak okozta kényelmetlenségeket.

legyen egyenletesen meleg

A téli hőmérséklet napszakonként is igen eltérő lehet, miközben a lakásban célszerű egyenletes hőfokot fenntartani, mert ez tesz jót mind az egészségünknek, mind az épületnek, mind a pénztárcánknak. Ezt a legjobban automata vezérlőrendszerrel tudjuk megoldani, fűtésszabályozó alkalmazásával.

tartsuk bent a hőt

Hiába fűtünk folyamatosan, ha kiszökik valahol a meleg. Ezért győződjünk meg arról is, hogy a szigetelésünk megfelelő-e. Amíg a problémát nem orvosolják profi szakemberek, költséghatékony és eredményes megoldást jelenthet az öntapadós gumi szigetelő, amely kizárja a nyílásokon át beszűrődő kellemetlen hideget. A gumiból annyit kell levágnunk és precízen a résekre illesztenünk, amennyi éppen illik az ablakunkra. Ennek az ideiglenes megoldásnak van sajnos hátránya is: eltávolításkor a gumi foltot hagyhat, felsértheti a festést.

állítsuk meg a huzatot

A huzat szintén sok bosszúságot okozhat a téli a hónapokban. A vastagabb, rétegesen varrott vagy súlyosabb anyagból készített függönyök eredményesen alkalmazhatók a huzat ellen. Számos színben és mintával kaphatók, ugyanakkor drágábbak és nem engednek be annyi fényt otthonunkba. Másik megoldás lehet a harmonikaroló előnye, amely nem csak hatékonyan szigetel, de a fényt is beengedi a lakásba. Könnyen tisztítható, méretét pedig egyszerűen tudjuk igazítani.

ne nyári viseletben legyünk otthon

Nem tanácsos télen könnyed ruházatban tartózkodni a lakásban: öltözzünk fel rétegesen, és a 20-23 foknál ne melegítsük tovább a nappali tereket, hiszen amellett, hogy felesleges ez pénzkidobás, egészségtelen is.

párologtatás: egyszerű, de hatékony

A hőérzetünket növelni tudjuk, ha gyakrabban párologtatunk. De ehhez nem elég csak egy kancsó csapvizet kitenni a fűtőtestre. Sokkal egészségesebb ásványvizet vagy szűrt vizet használni, és sót is rakni bele. A sós párologtatáshoz léteznek speciális eszközök, mert a hagyományos párologtatókat hosszú távon tönkre teheti a só.

a túl sok pára is árthat

Télen, ahogyan a többi hónapokban is, főzünk, mosunk, teregetünk, zuhanyozunk és persze, magunk is párát bocsátunk ki – miközben a hideg miatt kevesebbet szellőztetünk. Ennek eredményeképpen a hidegebb pontokon, sarkokban, bútorok mögött lecsapódik a pára, s hamarosan megjelenik a penész is.

A szakemberek szerint az automatizált, pára-vezérelt szellőztetés a legjobb megoldás a problémára. Ezek a rendszerek úgy szabályozzák beáramló levegő mennyiségét, hogy mindig optimális értékek között tudják tartani a lakás relatív páratartalmát. Az ilyen szellőzőket fel lehet szerelni minden modern nyílászáróra, legyen az alumínium, műanyag vagy fa.

Amennyiben e lehetőség nem adott számunkra, inkább többször, rövidebb ideig szellőztessünk, mint kevésszer hosszabban, hiszen utóbbi esetben nagyon kihűlhet otthonunk.

Télen a szellőztetés egyébként azért is fontos, mert ilyenkor gyakrabban vagyunk kimerültek, fáradtak, a friss levegő pedig fontos az optimális agyműködés és anyagcsere szempontjából.

gyújtsunk gyertyát!

Nyomasztó és lehangoló, hogy télen már délutántól úgy érezzük, hogy este van. A korai sötétedés miatt ilyenkor többet használjuk a villanyokat, illetve hamarabb elfáradunk, hangulatunk is komorabbá válik. Az ünnepek előtt és alatt meghitté varázsolhatjuk a lakást illatos, aromaterápiás gyertyákkal, amelyektől jobb lesz a kedvünk, továbbá az áramszámlával is spórolhatunk. Ha a hagyományos gyertyákat hosszabb ideig száraz helyen tároljuk, vagy használat előtt néhány órára a mélyhűtőbe tesszük, lassabban és egyenletesebben égnek. Hasonló hatást érünk el, ha a gyertya szárát bekenjük lenolajjal.

irányítsuk a fényt

Otthonunk sötét sarkába (például a folyosó végére) elhelyezhetünk egy nagyméretű tükröt, amely visszaveri a távolabbi, világos helyiségek képét, ennek köszönhetően a sötétebb terület is kivilágosodhat. A helyiségek esetében a nagy területű szobákban lefelé, míg kis helyiségekben inkább felfelé irányuló fényforrásokat használjunk.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás