autóvásárlást tervezel? ezek a legfontosabb lépések!

2021. július 07.
Amikor meghozod a döntést, hogy autót veszel, számos dolgot mérlegelned kell. Használt vagy új? Családi kombi vagy vagány kupé? Városi vagy inkább autópályás használat? Elektromos vagy hagyományos? Bármelyikre essen is a választásod, a listánkon szereplő pontokat követve nem érhet meglepetés. fontos szem előtt tartanod néhány teendőt, amelyek tudatában gördülékenyen juthatsz el legújabb járgányodig. Cikkünkben ezeket a lépéseket mutatjuk be.

autóvásárlást tervezel? ezek a legfontosabb lépések!

1. ismerd meg a kívánt típust

Amikor már nagyjából tudod, milyen igényeid vannak, és milyen árkategóriájú, milyen típusú autót szeretnél, érdemes jobban körülnézni a piacon, és az adott modell(ek)ből is több darabot megnézni, új autó esetén pedig több szalonba ellátogatni. Az autó tudásának és felszereltségének megismerése mellett ez az a szakasza a vásárlásnak, amikor használt autó esetén az esetleges hibák mellett minden információt érdemes kiderítened, ezzel megkönnyítve egyrészt a választást, másrészt pedig a későbbi ügyintézést.

Manapság már rengeteg lehetőséged van arra, hogy pontosan felmérd, melyek az adott márka típushibái vagy mik az ilyen autót használók tapasztalatai. Ne feledkezz meg arról sem, hogy hazánkban már a Jármű Szolgáltatási Platform segítségével lekérdezheted egy konkrét jármű adatait is.

 tipp használt gépjárművek esetén

Az interneten találkozhatsz olyan szolgáltatásokkal, amelyek részletes szerviz- és kárelőzmény-adatokat biztosítanak számodra, ezek használata során is légy azonban körültekintő: egyes esetekben a gyártók nem teszik elérhetővé az adatokat a tulajdonos beleegyezése nélkül. Így azt javasoljuk, ha már van egy kiszemelt autó, amit szeretnél megvenni, kérdezz az eladótól, kérd el a szervizkönyvet, és ha van lehetőséged, látogass meg egy szervizt (a jelenlegi tulajdonossal együtt).


2. az eredetiségvizsga

Ha már a próbaköröket is megtetted, a következő lépés, hogy az eladóval megegyezve – akár még a szerződéskötés előtt – elvidd az autót eredetiségvizsgára, ahol részletesen ellenőrzik, hogy az autót vagy annak papírjait nem manipulálták-e. Az eredetiségvizsga később az átíratás során szükséges lesz, költsége általában a vevőt terheli (de ettől az adásvételi szerződésben írtak szerint, egyéni döntés alapján eltérhettek).

Sikeres eredetiségvizsga után még a műszaki vizsga lejárati dátumát is érdemes ellenőrizned. Nézd meg a gépjármű forgalmi engedélyét és tervezz a következő műszaki időpontjával, hiszen az is jelentős költségekkel járhat.

3. kereskedő, közvetítő vagy eladó?

Mielőtt komolyra fordul a vásárlási szándékod, tisztázd, kitől veszed a járművet. Az eladó pontos ismerete nem csupán a későbbi papírmunkát könnyíti meg, de a szavatossági igényedet is ez alapján tudod érvényesíteni. Az autókereskedések esetében általában az adott kereskedés nevén szerepel az autó, de ez nem mindig van így, ezért ott is fontos mielőbb megkérdezned, valójában ki az eladó. Hasonlóan járj el, ha közvetítőtől vennél autót, hiszen a közvetítő a kapocs az eladó és közted, de legtöbbszőr nem ő a gépjármű tulajdonosa.

4. a legfontosabb: a papírmunka

Általánosságban is igaz a tény, hogy mindig biztosítsd magad a megfelelő iratok megszerzésével. Autóvásárlás során sincs másképp: minden esetben legyen adásvételi szerződés és anélkül soha ne fizess senkinek, hiszen könnyen csalás áldozatává válhatsz. Fontos, hogy adásvételi irat nélkül a további folyamatokat (átíratás, KGFB stb.) sem tudod végig vinni.

5. kötelező biztosítás és a casco

A kötelező biztosítás mindig az autó aktuális üzembentartójának (aki egyben tulajdonos is lehet) a nevére szól, így már az adásvételi szerződés megkötése után érdemes utánanézni és megkötni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. A legtöbb biztosító már online szerződéskötési lehetőségeket is kínál, sőt, már a díjkalkuláció során jelezheted, hogy új autó vásárlása miatt kötnél biztosítást.

Az autó kora, állapota és igényeid alapján dönthetsz úgy, hogy a kötelező-biztosítás mellé casco biztosítást is kötsz. Ezzel a jövőbeni károk (pl. elemi-, törés- vagy lopáskárok) költségeinek bizonyos részétől mentesítheted magadat. Jó, ha tudod, hogy a kgfb és a casco együttes megkötése esetén akár kedvezményt is kaphatsz.

 tipp!

Tudj meg többet a casco biztosításról itt!


6. az átíratás

Ha minden jól sikerült (és te is teljesítetted a szerződésben vállalt kötelezettségeidet), a vásárlást követő 15 napon belül meg kell kezdned az átíratás folyamatát. Ehhez a forgalmi engedélyre, a jármű törzskönyvére és az adásvételi szerződés két példányára. Az új forgalmi engedély és a törzskönyv illetéke 6–6 ezer forint, melyhez akár új rendszámtábla kiadási díj is hozzájöhet.

Fontos, hogy ezen kívül a vagyonszerzési illetéket is a Kormányablakban kell megfizetned. Ha pontosan kiszámolnád az átíratás költségeit, különböző kalkulátorokat is találhatsz.

Az autót már kinézted, de a biztosítások között még keresed a megfelelőt? Tudj meg többet az online, akár 32% kedvezménnyel, percek alatt megköthető K&H kötelező biztosításról és a K&H casco biztosításról, amit a nyárindító kedvezmény keretében most 13% kampánykedvezménnyel köthetsz meg! 

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás